19 találat a(z) mentesülés katafizetés alól cimkére

Kormányrendelet értelmezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekben kérem a segítségét. A kisadózó vállalkozó főtevékenysége (TEÁOR: 9521) a kormányrendelet mentességi felsorolásában nem szerepel, viszont a vállalkozó egyéb tevékenységei (TEÁOR: 9002) között szerepel – és végez is – olyan TEÁOR kód szerinti tevékenységet, ami alapján mentesül a kata megfizetése alól. Ez a vállalkozó, amennyiben az összes bevételt vizsgálva a mentesített TEÁOR szám szerinti bevétele eléri a minimum 30%-ot, akkor jól értelmezem, hogy katafizetési kötelezettsége nincs? Jól gondolom-e, hogy hiába van valakinek mentesített TEÁOR-ja a tevékenységei között, ha abból az elmúlt 6 hóban nem származott bevétele, vagy nem éri el a teljes bevételének a 30%-át, nem illeti meg a mentesség? 2020. 02. 01-jén kezdő egyéni vállalkozó tevékenységéből minimális bevételt ért még el, TEÁOR: 4334, élhet-e a kedvezménnyel? További kérdésem, hogy a 61/2020. kormányrendelet (8) pontja kizárólag katás vállalkozókra vonatkozik, kivás társaság (TEÁOR: 4321) nem tartozik ebbe a körbe? Ugyanezen rendelet 10. pontjában foglaltakban is az alábbiak merültek fel kérdésként. Ha a felsorolt TEÁOR számok szerint mentesség illeti meg a vállalkozást, ez az alkalmazottak utáni járulékkedvezményekre vonatkozik-e, illetve egyéni vállalkozó a foglalkoztató, ott csak az alkalmazottakra vonatkozik a kedvezmény és magára a vállalkozóra nem, függetlenül attól, hogy szja vagy kata szerint adózik? Köszönettel.

Katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Magyar Közlöny 51. számában megjelent, katás vállalkozókat érintő katafizetés alóli mentesüléssel kapcsolatosan van kérdésem. Nem kell megfizetni a tételes adót március, április, május és június hónapra. A nemfizetés időszakában továbbra is dolgozhat a katás vállalkozó, emiatt bevétele is keletkezhet, tehát ezek a hónapok nem csökkentik a 12 000 000 forintos bevételi értékhatárt: a kata nemfizetése nem befolyásolja a társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságot és az ellátások összegét. A katás vállalkozónak nem kell megfizetnie ezekre a hónapokra saját maga után a 7710 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot sem? A vészhelyzet elején sok egyéni vállalkozó a szüneteltetést választotta. Szünetelés esetén a szünetelés kezdő napjától egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett a vállalkozó. Ha a Magyar Közlöny 51. számában megírtakat úgy kell értelmezni, hogy sem katát, sem egészségügyi szolgáltatási járulékot nem kell fizetniük a katás vállalkozóknak, akkor érdemes megtenni 1 hónap után a szünetelés feloldását? Mivel míg szünetelés esetén fizetni kell a 7710 forintot, "működés" esetén azonban nem? Köszönettel: Bognárné

Mentesített tevékenység – kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a katás vállalkozás a kata fizetése alóli mentesített tevékenységet végzi és nem kell megfizetnie a katát, ezt a NAV automatikusan nem írja elő a folyószámlán, vagy módosítják a T101E nyomtatványt és azon kell majd bejelenteni? Van ugyanis olyan vállalkozó, akinek a főtevékenysége nem esik bele a mentesített körbe, de az egyik melléktevékenységéből (ami benne van a mentesített körben) a bevételének a fele származik, így szerintem jogosulttá válik a katafizetési mentességre. Köszönöm: Burián tamásné

Kata megfizetése Kérdés

https://adozona.hu/2020_as_adovaltozasok/Ado_es_jarulekfizetesi_konnyites_itt_a_rend_VKFLWK A kérdésem az ezzel kapcsolatban: én decembertől február végéig szüneteltettem a vállalkozásomat. Én kiesek most a kedvezményezettek közül?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi cég munkavégzése Magyarországon munkaügyi szempontból

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

2020. évi CXL. törvény értelmezése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close