19 találat a(z) mentesülés katafizetés alól cimkére

Kormányrendelet értelmezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekben kérem a segítségét. A kisadózó vállalkozó főtevékenysége (TEÁOR: 9521) a kormányrendelet mentességi felsorolásában nem szerepel, viszont a vállalkozó egyéb tevékenységei (TEÁOR: 9002) között szerepel – és végez is – olyan TEÁOR kód szerinti tevékenységet, ami alapján mentesül a kata megfizetése alól. Ez a vállalkozó, amennyiben az összes bevételt vizsgálva a mentesített TEÁOR szám szerinti bevétele eléri a minimum 30%-ot, akkor jól értelmezem, hogy katafizetési kötelezettsége nincs? Jól gondolom-e, hogy hiába van valakinek mentesített TEÁOR-ja a tevékenységei között, ha abból az elmúlt 6 hóban nem származott bevétele, vagy nem éri el a teljes bevételének a 30%-át, nem illeti meg a mentesség? 2020. 02. 01-jén kezdő egyéni vállalkozó tevékenységéből minimális bevételt ért még el, TEÁOR: 4334, élhet-e a kedvezménnyel? További kérdésem, hogy a 61/2020. kormányrendelet (8) pontja kizárólag katás vállalkozókra vonatkozik, kivás társaság (TEÁOR: 4321) nem tartozik ebbe a körbe? Ugyanezen rendelet 10. pontjában foglaltakban is az alábbiak merültek fel kérdésként. Ha a felsorolt TEÁOR számok szerint mentesség illeti meg a vállalkozást, ez az alkalmazottak utáni járulékkedvezményekre vonatkozik-e, illetve egyéni vállalkozó a foglalkoztató, ott csak az alkalmazottakra vonatkozik a kedvezmény és magára a vállalkozóra nem, függetlenül attól, hogy szja vagy kata szerint adózik? Köszönettel.

Katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Magyar Közlöny 51. számában megjelent, katás vállalkozókat érintő katafizetés alóli mentesüléssel kapcsolatosan van kérdésem. Nem kell megfizetni a tételes adót március, április, május és június hónapra. A nemfizetés időszakában továbbra is dolgozhat a katás vállalkozó, emiatt bevétele is keletkezhet, tehát ezek a hónapok nem csökkentik a 12 000 000 forintos bevételi értékhatárt: a kata nemfizetése nem befolyásolja a társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságot és az ellátások összegét. A katás vállalkozónak nem kell megfizetnie ezekre a hónapokra saját maga után a 7710 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot sem? A vészhelyzet elején sok egyéni vállalkozó a szüneteltetést választotta. Szünetelés esetén a szünetelés kezdő napjától egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett a vállalkozó. Ha a Magyar Közlöny 51. számában megírtakat úgy kell értelmezni, hogy sem katát, sem egészségügyi szolgáltatási járulékot nem kell fizetniük a katás vállalkozóknak, akkor érdemes megtenni 1 hónap után a szünetelés feloldását? Mivel míg szünetelés esetén fizetni kell a 7710 forintot, "működés" esetén azonban nem? Köszönettel: Bognárné

Mentesített tevékenység – kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a katás vállalkozás a kata fizetése alóli mentesített tevékenységet végzi és nem kell megfizetnie a katát, ezt a NAV automatikusan nem írja elő a folyószámlán, vagy módosítják a T101E nyomtatványt és azon kell majd bejelenteni? Van ugyanis olyan vállalkozó, akinek a főtevékenysége nem esik bele a mentesített körbe, de az egyik melléktevékenységéből (ami benne van a mentesített körben) a bevételének a fele származik, így szerintem jogosulttá válik a katafizetési mentességre. Köszönöm: Burián tamásné

Kata megfizetése Kérdés

https://adozona.hu/2020_as_adovaltozasok/Ado_es_jarulekfizetesi_konnyites_itt_a_rend_VKFLWK A kérdésem az ezzel kapcsolatban: én decembertől február végéig szüneteltettem a vállalkozásomat. Én kiesek most a kedvezményezettek közül?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Táppénzigényt hová kell küldeni?

Széles Imre

tb-szakértő

Egészségbiztosítás fizetése

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close