6 találat a(z) megváltozott munkaképességű személy cimkére

Adótörvénycsomag: várható változások a szochóban és a tb-járulékban – 2. rész Cikk

Cikksorozatunk első részében megvizsgáltuk, hogy a napokban az Országgyűlés elé került törvénycsomag a szociális hozzájárulási adóval és a tb-járulékkal kapcsolatban milyen módosításokat tartalmaz az átalányadózó egyéni vállalkozókkal, illetve az őstermelőkkel összefüggésben; a második rész pedig a nyugdíjasokkal, a tanulószerződésekkel, a szakirányú oktatással, és a duális képzésekkel kapcsolatos pontosításokat, illetve az egyéb módosításokat mutatja be.

Rehabilitációs, rokkantsági ellátás 2021 – mutatjuk kinek mennyi jár Cikk

A jelenlegi rokkantsági ellátórendszerben megállapítható rehabilitációs és rokkantsági ellátás összege az érintett megváltozott munkaképességű személy egészségi állapotától, valamint a havi átlagjövedelmének összegétől függ.

Megváltozott munkaképességű személy foglalkoztathatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnénk foglalkoztatni egy 82%-os összszervezeti egészségkárosodott személyt (II. csoportú rokkant, az új besorolás szerint, ha jól számolom, akkor D kategóriába tartozik). Egy 2008. évi ORSZI szakvélemény szerint nem rehabilitálható, felülvizsgálat csak állapotrosszabbodás esetén szükséges. Az első kérdésem, hogy foglalkoztathatjuk? A második kérdésem, hogy figyelembe vehetjük őt a rehabilitációs hozzájárulás számításánál mint megváltozott munkaképességű foglalkoztatottat? Rokkantsági ellátást kapott, melyet az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése óta öregségi nyugdíjként folyósítanak tovább. A rokkantsági ellátás igénylésekor a nyugdíjkorhatárig 6,5 éve volt még hátra. (1952-es születésű, és a rokkantsági ellátást 2008-ban kérelmezte.) Előre is köszönöm válaszát!

Megváltozott munkaképességű személyek ellátása Kérdés

Tisztelt Szakértő! C2 minősítésű szakvéleményt kaptam, kérdésem, hogy ebben az esetben meg kell-e szüntetni a munkaviszonyt és az egyéni vállalkozói tevékjenységet. Várom válaszát.

Rehabilitációs hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkaviszonyban foglalkoztatott alkalmazottnak 2016-tól rokkantsági ellátást folyósítanak (ezt megelőzően rehabilitációs ellátást kapott), mivel az eljárás megindításakor az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralévő időtartam az 5 évet nem haladta meg. Most lett öregségi nyugdíjas. A továbbiakban, a rehabilitációs hozzájárulás tekintetében ő figyelembe vehető-e mint megváltozott munkaképességű személy?

Rehabilitációs hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk az utóbbi időben több megváltozott munkaképességű személlyel létesített munkaviszonyt, akik rehabilitációs ellátásban részesülnek. Az ellátás megállapításáról szóló határozatot leadták a munkáltató felé, azonban a komplex minősítés eredményeiről szóló szakvéleményt nem hajlandók átadni, mivel abban személyes és egészségügyi adatok szerepelnek. A törvény szerint megváltozott munkaképességű személynek kell tekinteni azt a személyt, akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű, a munkaadó köteles a rehab hozzájárulás megállapítása céljából nyilvántartást vezetni, amely tartalmazza a megváltozott munkaképességű munkavállaló adatait, TAJ számát, egészségi állapotának mértékét, az ezek igazolására szolgáló okirat másolatát. Fentiek és az eddigi ellenőrzések alapján úgy gondoljuk, hogy a NAV a rehabilitációs hozzájárulási kötelezettség ellenőrzésekor kizárólag azoknak a megváltozott munkaképességű személyeknek beszámítását fogadja el, akinek a komplex minősítésről szóló szakvéleményével rendelkezünk. A rehabilitációs ellátás megállapításáról szóló határozat hivatkozik ugyan a megadott sorszámú és x napon kelt elsőfokú komplex minősítésre, közlik benne az megállapított egészségi állapot mértékét, minősítés csoportját, felülvizsgálatát. Kérdésünk az, hogy ilyen esetben a határozat alapján beszámíthatjuk-e az illetőt a megváltozott munkaképességűek létszámába a hozzájárulás megállapításánál vagy sem? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Végrehajtónak járó költségek

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Munkabér átutalása más bankszámlaszámára

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close