16 találat a(z) megtérítés cimkére

Autópálya-matrica megtérítése kiküldetés esetén Kérdés

Egészségbiztosítási ellátás megtérítése Kérdés

Kulturális és sportbelépő Kérdés

Leltárhiány áfája Kérdés

Készletre kapott előleg Kérdés

Visszafizetés, megtérítés, beszámítás, betudás: mit kell tudni ezekről a fogalmakról? Cikk

Egy korábbi cikkünkben bemutattuk, mikor lehetséges, és mikor kell az ellátások közötti választani. A döntés, a választás azonban nem mindig megfelelő időben történik, így előfordulhat, hogy valaki jogosulatlanul vesz igénye ellátást, illetve olyan élethelyzet is bekövetkezhet például, hogy úgy dönt egy pár, hogy mégsem az anya, hanem az apa veszi igénybe például a gyedet, ráadásul visszamenőleg. Mit lehet ilyenkor tenni? Cikkünkben ismertetjük az alapfogalmakat és a hozzájuk tartozó jogszabályokat is tisztázzuk, illetve bemutatjuk mikor alkalmazzuk a visszafizetést, a megtérítést, a beszámítást vagy a betudást tb-kifizetőhelyként.

Szabadság visszavonása miatt kártalanítás Kérdés

Apasági pótszabadság költségtérítése a kivában Kérdés

Katás ügyvédi iroda letéti számla költsége Kérdés

Kata utáni adó megtérítése Kérdés

Tandíj adózása iskolarendszerű képzés esetés Kérdés

Tisztelt Adózóna! 2019.09.12.-én került fel honlapjukra egy tájékoztató a tárgyban jelzett kérdéskörben az alábbi címen: https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Tandij_adozasa_iskolarendszeru_kepzes_esete_94GBPZ Ebben leírják, hogyan változott a megítélése az iskolarendszerű képzés keretében átvállalt költségeken belül az átvállalt költségtérítések adózásának. Abban kérném segítségüket, tájékoztatásukat, hogyan tudom munkaviszonyból származó jövedelemként elszámolni és adóztatni azon, a társaság által átvállalt költségeket, melyeknek nem számla az alapja (mint például tandíj, szállás), hanem egyéb módon kerülnek elszámolásra. Itt elsősorban a tanulmányokhoz kapcsolódó utazási költségekre gondolok, a saját személygépkocsi használat megtérítésére, vagy esetleg a vállalati személygépkocsi használata miatt felmerült költségekre. Köszönöm segítségüket. Rebák Sándor

Költség átvállalása Kérdés

Tisztelt Szakértő, Társaságunk vásárolt 2 db tabletet, aminek a költségét egyik partnerünk átvállalja. (Az ő megbízásukból kell használnunk az eszközöket.) Az eszköz a mi tulajdonunkban marad (tehát nem akarjuk eladni), az árát viszont a partner megtéríti. Milyen bizonylatot kell kiállítanom ahhoz, hogy a partner megtérítse részünkre az eszközök értékét? Ha jól gondolom, akkor ez (a költség megtérítése) nem lesz áfás tétel. hova könyvelem a befolyó összeget? Köszönöm!

Katás egyéni vállalkozás üzemanyag térítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás egyéni vállalkozó az elvégzett munkáról számlát állít ki a megbízó kft. felé. A kft. az üzemanyagot is téríti a katás egyéni vállalkozónak, az üzemanyagszámla ellenében, ami a kft. nevére szól. Helyesen jár-e el a kft.?

Ingatlan áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy cég, mely az ügyvezetőtől bérel telehelyet (feldolgozó üzem), már sok éve. Az ingatlanon végzett átalakítások, melyek a törvényi előírások és biztonság miatt kerültek kialakításra, bérelt ingatlanon végzett beruházásként vannak nyilvántartva. Sajnos a cég élete úgy alakult, hogy jelenleg nem működtetik már az üzemet és lehetősége lenne a tulajdonosnak az értékesítésre. Az ingatlanon végzett beruházás "mai értékét" az ügyvezető megfizetné a cégnek értékesítés előtt. Annyi a probléma, hogy a ráköltött pénz mintegy 6 millió forint, de ezek egy része már el is avult, az új szabályok, előírások miatt teljes felújításra lesz szüksége az új tulajdonosnak. Okozhat e problémát az áfa szempontjából, ha a tulajdonos csak 1,5 millió forintot fizet meg a cégének? Gondot okoz-e, ha nem a nyilvántartott érték után fizeti meg az áfát a cég? Köszönöm JT

Telefondíj megtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság telefonköltségének 20 százalékát megtérítteti a mobiltelefont használó munkavállalóval. Kérdésem az, hogy ezen – vélelmezett – magánhasználatot ki kell-e számlázni a munkavállalók részére, terheli-e a megtéríttetett vélelmezett magánhasználat kiszámlázást áfa, illetve hogyan kell a kettős könyvelésben könyvelni fenti tételt? A fenti vélelmezett magánhasználat megtéríttetése okán a társaság nem fizet "egyes meghatározott juttatásnak minősülő cégtelefon adót (szja, és eho)", és a teljes telefonhasználatra eső áfa 30 százalékát sem vonja le. Segítségüket köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel – elővételi jog II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Magáncélú használat az üzemanyagszámlán – kóla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink