252 találat a(z) megbízási szerződés cimkére

Nyugdíjas szövetkezeti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gazdasági társaság öregségi nyugdíjas tagja végezheti-e a társaság ügyvezetését közérdekű nyugdíjas szövetkezeti munkaviszonyban a két jogi személy közötti megbízási szerződéssel. Köszönettel.

Hogyan kell értelmezni dr. Radics Zsuzsa cikkében leírtak nyugdíjasként megbízási szerződést kötő személy esetén? Kérdés

Dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő által jegyzett "Ennyi a tb, ha dolgozik, tanul vagy nyugdíjas és egyidejűleg vállalkozó is" című írás alapján kérdezem, hogy a felsorolt esetekből melyik tartalmazza vagy melyik illeszkedik a következő esetre. A 40 éves jogosultsági idő alapján nyugellátásban részesülő nő megbízási szerződés alapján szerez jövedelmet. A szerződésben rögzített eredményt több hónap alatt teljesíti. A szerződés alapján havonta a megbízási díj időarányos részét kifizeti a vállalkozás. Mi terheli a megbízottat, illetve a megbízót? A választ előre is köszönöm. 2017.09.27., 06:10 Frissítve: 2017.09.27., 09:52

Könyvelés megbízási szerződéssel Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Regisztrált mérlegképes könyvelő vagyok. Munkaviszonyban dolgozom. Egy kis cég keresett meg, hogy könyvelési feladatait vállaljam el. Nem vagyok vállalkozó. A kérdésem, hogy a főmunkaviszonyom mellett megbízási szerződést köthetek-e a könyvelési feladatok ellátására? Előre is köszönöm!

Liftkezelő jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni abban, hogy egy lakásszövetkezet egy magánszeméllyel szerződést kíván kötni mint liftkezelő. A szerződés lehet megbízási vagy milyen jogviszonyt ajánlana ennek a feladatnak az elvégzéséhez? Segítségét előre is köszönöm!

Célfeladat meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy munkavállaló, akinek a munkaviszonya mellett célfeladatot határozott meg a munkáltató. A célfeladatot meghatározása 2017 júniusában határozta meg a munkaadó, 2017. január-december időszakra szól. Tűzhet-e ki célfeladatot visszamenőleges hatállyal a munkáltató? Mi lenne a helyzet, ha a célfeladat meghatározása helyett megbízási szerződést kötne a munkáltató a munkavállalóval ugyanezen feltételek mellett? Köszönöm a válaszát.

Megbízási szerződésnél 18,5 százalékos járulék? Kérdés

A "Juttatások megbízási szerződéssel foglalkoztatottaknak" cikkben az olvasható, hogy idézem "Megbízási jogviszonyban a tevékenység ellenértéke a megbízási díj, amelyből magánszemélyt 15 százalék személyi jövedelemadó (szja) és 18,5 százalék egyéni járulék terheli,....". Egy-egy időszakra én is foglalkoztatok megbízási szerződéssel, de a 1,5 százalékos munkaerő-piaci járulékot tőlük nem vonom, csak a 10+4+3 százalékot. Kérem válaszukat a cikkben foglaltakkal kapcsolatban.

Juttatások megbízási szerződéssel foglalkoztatottaknak Cikk

Sok cég foglalkoztatja a tevékenységében közreműködőket megbízási szerződéssel, ami a munkaviszonynál köztudottan kötetlenebb kapcsolatot jelent a felek között, mert nem kell a szigorú munkajogi előírásokhoz igazodniuk. Másrészt viszont adózási szempontból a megbízottnak adómentesen vagy kifizetői közteherrel adható juttatások köre jóval szűkebb, mint a munkaszerződéssel foglalkoztatottak esetében.

Ügyvezető jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Újonnan alakuló kft. mindkét tagja egyben ügyvezető is. Mindkettőjük rendelkezik heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal. A társaság ügyvezetését megbízási jogviszonyban látják el a társasági szerződés szerint. A kft. fő tevékenysége mérnöki tevékenység. Az egyik tag látná el a mérnöki tevékenységgel kapcsolatos feladatokat. Hogyan szükséges bejelenteni őket, ha a megbízási díj (ügyvezetőként) nem érné el a minimálbér 30 százalékát? A mérnöki tevékenységre tekintettel be kell jelentenünk a tevékenységben részt vevő tagot? Várom szíves válaszukat! Köszönettel.

Ügyvezető megbízási jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretnék segítséget kérni: kft.-t üzemeltetünk ketten a testvéremmel. Ő az ügyvezető megbízási szerződéssel, ingyen végzi a tevékenységét, 60%-os részesedéssel rendelkezik. Jelenleg nappali tanulmányokat folytat. Kell-e tb-t fizetnünk? Illetve van-e valamilyen bejelentési kötelezettség ezzel kapcsolatban? Segítségét előre is köszönöm. Adrienn

Kata és ekho együttes alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kisadózó egyéni vállalkozót – a vállalkozása mellett – egy cégnél megbízási szerződéssel foglalkoztatják oly módon, hogy a minimálbér után az általános szabályok szerint teljesíti az adófizetési kötelezettségét, a fennmaradó összegre pedig ekhót választ. Mivel megbízási szerződésről beszélünk és nem munkaszerződésről, ezért az lenne a kérdésünk, hogy ebben az esetben az egyéni vállalkozásában főállású kisadózó lesz-e, vagy nem főállású? Köszönettel.

Kft. ügyvezetője: kell-e megbízási szerződés, lehet-e ingyen dolgozni? Cikk

Kell-e külön megbízási szerződést készíteni az ügyvezetői tevékenységek ellátására, van-e lehetőség díjazás nélkül végezni ezeket a feladatokat? Milyen bejelentési és járulékfizetési kötelezettség terheli a kft.-t a megbízási jogviszony alapján? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Webes értékesítés Kérdés

Kereskedelmi kft. webfelületen meghirdetett új termékekkel is szeretne foglalkozni. Ezeket a vevők e-mail útján rendelhetnék meg. Tevékenységi körünkben szerepel a 4791 TEÁOR. A webes felületet másutt főállású ismerős (továbbiakban: „A”) otthonában, szabadidejében kezelné, ő rendelné meg cégünk nevében a termékeket, kiállítaná a vevőszámlákat, és elkészítené a csomagokat. Az átadás és a készpénzes fizetés viszont a boltunkban történne (ahol ezek a termékek kereslettől függően később a polcra is kikerülhetnek). Kell-e bejelentés a jegyzőnek, ha igen, melyik címre? Ha a bevételt beütjük a pénztárgépbe, kötelező-e számlát írni, és kötelező-e rajta a magánszemély vevő adószámát feltüntetni? „A” jutalékot kapna. Elég a megbízási szerződés, vagy munkaszerződést kell kötni vele?

Megbízási szerződés – egyes meghatározott juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megbízási szerződéssel foglalkoztatott személynek adható az egyes maghatározott juttatások valamelyike, az ezen juttatásokat terhelő 15 százalékos szja és 22 százalékos eho terhek megfizetésével? Köszönettel, Csorba Balázs

Gépjárműhasználat biztosítása más vállalkozás részére Kérdés

Cégünk kereskedelmi kft., mely termékeit az egész ország területén értékesíti. A megrendelések felvételét és az áruk eladását üzletkötők végzik. Ők nem alkalmazottai a cégünknek, hanem tevékenységüket különböző vállalkozási formában végzik, van közöttük egyéni vállalkozó, kft.-tag, bt.-tag, katás egyéni vállalkozó, katás bt. tagja. Havonta állítanak ki részünkre ügynöki jutalákról számlát. A tevékenységükhöz eddig a saját, illetve vállalkozásaik tulajdonát képező gépjárműveiket használták (személygépkocsi, vagy kisteherautó). Most cégünk úgy döntött, hogy kft.-nk tulajdonát képező személygépkocsit, illetve kisteherautót biztosít ezen vállalkozások részére a feladat elvégzéséhez. Ezáltal kevesebb összegről állítanak ki felénk jutalékszámlát. Tehát a járművekkel kapcsolatos kiadások, például értékcsökkenés, üzemanyag, kgfb, casco, javítási költségek, cégautóadó, autópálya-matrica, parkolási stb. költségek elszámolása mind a könyvelésünkben történik, a cégünk nevére szóló számla alapján. A megtett kilométerekről tehergépkocsi esetében menetlevelet, személygépkocsi esetében útnyilvántartást vezetnek ügynökeink. (A járműveket csak a kft.-nk részére végzett üzletszerzési céljából használhatják.) Ezen nyilvántartásokat csak megőrizzük, hogy az üzleti célú használat bizonyítható legyen. Kérdéseim a következők: 1.) Van-e egyáltalán lehetőség arra, hogy egy másik vállalkozásnak gépjárművet biztosítsunk a megbízási szerződésben foglalt feladatok elvégzéséhez? 2.) Ha igen, mire kell ügyelni a megbízási (vállalkozási ) szerződésben foglaltaknál?

Kazah előadóművész Kérdés

Tisztelt Szakértő! Feltennék újra egy előző kérdést, amelyet pontosítanék. Számfejtek egy operának, és az operafesztiválra jön egy kazah előadóművész. Pár napot fog itt tölteni, megbízási szerződéssel. Véleményem szerint adómentességet élvez az itt megszerzett tevékenységéért a magyar-kazah egyezmény (1999. évi XIV. törvény 17. cikk 3. bekezdése) értelmében, mert a tevékenységét egyik vagy másik állam közpénzeiből támogatják, illetve a tevékenység kifejtésére a szerződő államok között kulturális egyezmény vagy megállapodás keretein belül kerül sor. Az operafesztivál csak annak felel meg, hogy közpénzből támogatja a kazah előadóművész tevékenységét, ez elég az adómentességhez, vagy a másik két feltétel valamelyikének is meg kell felelniük?Ha adómentességet élvez, milyen igazolásokkal kell ezt alátámasztani? Illetve – mivel a megbízási díja nagyösszegű lesz – keletkezik-e járulékfizetési kötelezettsége? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs