252 találat a(z) megbízási szerződés cimkére

Kft.-tag megbízási szerződéssel, díjazás nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném kérni állásfoglalásukat. Kétszemélyes kft. egyik tagja munkaviszonyban ügyvezető, és személyesen közreműködik, a másik tag máshol rendelkezik heti 40 órás munkaviszonnyal. Kérdésem: a másik taggal köthet-e ingyenes megbízási szerződést a kft. a könyvelési feladatok elvégzésére?

Megbízási szerződés külföldi állampolgárral Kérdés

Egy vietnami állampolgárról beszélünk, akinek van tanulmányi ittlétre tartózkodási engedélye, van egészségügyi szolgáltatásra jogosultságról igazolása (taj szám), van adóazonosító jele. Kérdés, hogy ezzel a magánszeméllyel köthet-e egy magyar vállalkozás megbízási szerződést? Ha igen a válasz, akkor milyen bejelentési kötelezettségeink vannak a hatóságok felé? Nagyon köszönöm előre is a válaszukat!

Részmunkaidős foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van lehetőség akár heti 5 órás munkaidőre is munkaszerződést kötni az arányos garantált bérminimum figyelembevételével? Ebben az esetben is biztosított lesz a foglalkoztatott? Jól tudom, hogy a minimálbér 30 %-os jövedelemhatárral kapcsolatos biztosítotti státusz csak a megbízási szerződésesekre vonatkozik? Köszönöm válaszukat!

EU-n kívüli céggel kötött megállapodás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk a németországi anyavállalat magyarországi fióktelepe, amely a közeljövőben egy pár hónapos projekt kapcsán logisztikai munkakörben foglalkoztatna egy külföldi állampolgárt. A munka projekt jellege miatt nem akarjuk munkavállalóként foglalkoztatni, viszont el kell dönteni, hogy milyen egyéb mód jöhet még számításba. Az illető ausztrál állampolgár, de van brit útlevele is. Köthetünk vele megbízási szerződést, aminek nincs akadálya, viszont az illetőnek van egy ausztrál illetőségű vállalkozása. A kérdés, hogy köthetünk-e ezzel a céggel szerződést, és befogadhatjuk-e a havonta kiállítandó számláját úgy, hogy ez nem ütközik a magyar jogszabályokba, illetve mire kell ebben az esetben különösen odafigyelni? Köszönöm a választ.

Megbízási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megbízási szerződést lehet kötni takarító munkára? Úgy emlékszem, hogy azt csak szellemi tevékenységre lehet. Köszönöm!

Ügyvezető megbízási szerződéssel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném szíves válaszukat kérni: Adott egy kft. (1. számú), amelynek két tagja van, két másik kft. (2. és 3. számú). Az 1. számú kft. ügyvezetője a 2. számú kft. egyik tagja. Ügyvezetői tevékenységét megbízás keretében látja el. Ezzel kapcsolatosan az egyik kérdésem, hogy ilyen esetben lehet-e az ügyvezető megbízási díja 0 forint? A másik kérdésem az lenne, hogy a megbízási szerződést az 1. számú kft. ügyvezetőjével ki írja alá? Aláírhatja bármelyik (a 2. vagy a 3. számú) kft. bármelyik ottani ügyvezetője? Szíves válaszukat várom.

Megbízási szerződés bevallása 08-ason Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. végelszámolója a nyugdíjas beltag, aki megbízási jogviszonyban végzi a végelszámolói feladatokat. Mivel a végelszámolás záró időpontja nem ismert, lehet-e a megbízási díjat egy összegben kifizetni a végelszámolás befejezése előtt, illetve lehet-e a megbízási díjat és annak járulékait egy alkalommal bevallani a 08-as bevallásban? Köszönettel: Szabó Lászlóné

Átforduló rehabilitációs ellátásban részesülő személyes közreműködése Kérdés

1. Korábban III. csoportos rokkantnyugdijból 2012-től átforduló kft.-üzletrész tulajdonos az átmeneti szabályok szerint "dolgozhat", azaz a keresete nem érheti el az ellátásának a kétszeresét és a minimálbért. (Ellátása minden hónapban meghaladja a minimálbért, sőt a garantált bért is.) Fentieket úgy kell értelmezni, hogy mindkét feltételnek meg kell felelni, tehát, ha az ellátásának kétszerese több mint a minimálbér, akkor a keresete meghaladhatja a minimálbért? 2. A kft.-ben minimális időben személyes közreműködést vállalna. Ha ezt nem munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban teszi, akkor "főállású" társas vállalkozónak minősülne, az arra irányadó szabályok szerint kellene megfizetni a járulékokat utána akkor is, ha díjazást nem vesz fel. Ez esetben a rehabilitációs elllátás szempontjából a kereseti határt a nyugdíjjárulék alapja jelenti. Mivel ez jóval alatta marad az ellátásának, elvileg a társas vállalkozó "státusznak" sincs akadálya? Mivel nem teljes időben venne részt személyesen a kft.-ben, hanem egészségi állapotának megfelelően maximum heti pár napban és pár órában (például heti 8, maximum havi 32), köthető vele megbízási szerződés, ami lényegesen kevesebb járulékkötelezettséggel járna. Kérdés, hogy a megbizási szerződés megköthető-e a garantált bér időarányos értékére? Ugyanis ez esetben a megbízási díj nem érné el a minimálbér 30 százalékát, igy nem lenne nyugdíjjárulék-alap. Félünk, hogy a megbízási szerződést netán nem fogadják el személyes közreműködés ellenértékének, hisz a tag osztalékra is jogosult.

Edző foglalkoztatása sportegyesületben Kérdés

A kérdésem az lenne, hogy milyen szabályok szerint kell eljárni, ha az alapszabályban szereplő sporthoz kapcsolódóan edzőt szeretnék foglalkoztatni? Megbízási szerződés vagy munkaszerződés kötése kell-e, illetve kit, és milyen járulékfizetési kötelezettségek terhelnek? A foglalkoztatott edzőnek (mint magánszemélynek) hogyan kell ezt szerepeltetnie a bevallásában? Köszönöm!

Hallgató foglalkoztatásával kapcsolatos kérdések Kérdés

Tisztelt Szakértő! Irodai adminisztrációs és tolmácsolási feladatok ellátására foglalkoztatható-e a hallgató megbízási szerződéssel, ha igen, mire kell figyelni a szerződés megkötésekor? Megbízási szerződéssel történő foglalkoztatás esetén kötelező-e a munkába járás költségtérítése? Válaszát ezúton is köszönöm.

Kifizetés munkaviszonyon kívül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy cikkíró versenyt hirdetett, melynek harmadik helyezettje 100 ezer, második helyezettje 200 ezer, az első pedig 300 ezer forintot kapna nettóban. A kérdésem az, hogy ezt milyen formában tudja kifizetni a cég a nyerteseknek, és milyen adózással, és van-e bejelentési kötelezettsége a cégnek? Válaszát előre is köszönöm!

Megbízási vagy vállalkozási szerződés? Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi témában kérjük szakértői véleményüket. Vásároltunk egy gépet, ami javítást igényel, hogy teljesen működésképes legyen. Egy nyugdíjas magánszemély meg tudná javítani. A javításra 15 napot adunk, 15 ezer forint díjért. Helyesen járunk el, ha megbízási szerződést kötünk erre a munkára? Milyen adó terheli a kifizetőt, illetve a magánszemélyt? Várom válaszukat. Zs. Éva

Megbízás gyes mellett Kérdés

Gyesen lévő részmunkaidős jogviszonnyal rendelkező dolgozónkat – aki fizetés nélküli szabadságon van – a gyes alatt, a gyermek 1 éves kora után megbízási szerződés keretében esetenként foglalkoztathatjuk-e ugyanabban a munkakörben (fordító), mint amire a részmunkaidős szerződése vonatkozik, mivel folyamatos munkával nem tudjuk ellátni, és a munkát az otthonában végzi el? Hogyan kell bejelenteni, ha a havi megbízási díj meghaladja a minimálbér 30 százalékát, gyes melletti munkavégzésnek számít? Köszönettel: B. L.

Katás vállalkozó ügyvezetői megbízása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Újonnan alakuló egyszemélyes kereskedelmi kft.-ben ügyvezetőként egy katás vállalkozót szeretnének megbízási szerződéssel alkalmazni. Az ügyvezető a havi tevékenységét szeretné leszámlázni. Lehetséges-e ez?

Jövedelemszerzés éve megbízási díj esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben lenne szükségem segítségre. 2014. év januárjában létrejött egy megbízási szerződés. A szerződés nem tartalmaz konkrét záró dátumot, csak azt, hogy a felek "a megbízási díjakat 2014. 12. 31-én összesítik. A felek bevétel és költségként teljesítési igazolások alapján, 2015. május 20-ig számolnak el." A teljesítésigazolások dátuma és a megbízási díj kifizetésének napja 2015. május 20. Kérdés, hogy ez melyik év jövedelmének minősül, és a 08-as bevallásban mikorra kell beállítani? Köszönettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elvont pihenői pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Számlán két vevő neve

Kelemen László

adószakértő, jogász

Tao szerinti écs változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs