148 találat a(z) megbízás cimkére

Kiva + megbízási díj Kérdés

Van egy kiva hatálya alá tartozó cég, mely kis összegű megbízási díjat szeretne fizetni. Milyen kötelezettség terheli a céget és a magánszemélyt? Válaszukat köszönöm!

Megbízási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdéseim a következők: 1. Lehet-e megbízási szerződés keretében folyamatosan, havi díj megállapítása mellett villanyszerelési munkára megbízni magánszemélyt? 2. Egészségügyi szolgáltatást végző társaság az aszisztensi munkára megbízásos jogviszony keretében alkalmazza az ezen munkálatokat elvégző hölgyeket. A feladatot egy hónapon belül alkalmanként, előre egyeztetett napokon és időpontokban végzik el, havi díjazás mellett (például hétfő, szerda, péntek 14-18 óráig, de ezek esetenként igényenként változhatnak, így előre soha nem lehet tudni, hogy pontosan mikor fogja elvégezni a feladatát). Ha a havi díjazás nem éri el a minimálbér 30 százalékát, akkor nem jön létre biztosítási jogviszony, így őket nem is jelenti be a cég biztosítottként, továbbá a megbízottól nem vonja le a járulékot. Helyesen járunk el? A megbízási díj havi elszámolási időszakra vonatkozik, viszont az elvégzett munka órában jól mérhető. A dilemmát az okozza, hogy a megbízási díjat a szerződés szerinti elszámolási időszakhoz mérhetjük-e. Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.

Külföldi állampolgár adója, tb-je Kérdés

Tisztelt Adózóna! I. Külföldi illetőségű (EU-s országbeliek és ukrán) személyek, akikkel megbízási szerződést kötünk (3 hónapra) egy tudományos kutatás elvégzésére. A munkát mindenki a saját országában végzi el. A munka teljesítésének elismerése az elektronikusan leadott anyagok alapján történik. Variációk: a, az illetőnek van a saját országában munkahelye b. az illetőnek nincs munkahelye c. az illető doktorandusz Kérdések: 1.) Hol kell adózniuk? Van választási lehetőségük? Ha van magyar adószámuk, adózhatnak itt? 2.) Kell-e vonni tőlük bármilyen járulékot? 3.) Milyen munkáltatói járulékok terhelik a kifizetést az egyes esetekben? 4.) Be kell-e valahova jelenteni a szerződésüket? II. Külföldi illetőségű személlyel határozott idejű munkaszerződést kötünk, tudományos kutatói státuszba. A munkát a saját országában végzi el. A munka teljesítésének elismerése az elektronikusan leadott anyagok alapján történik. Kérdések: 1.) Hol kell adóznia? Van választási lehetősége? Ha van magyar adószáma, adózhat itt? 2.) Kell-e vonni tőlük bármilyen járulékot? 3.) Milyen munkáltatói járulékok terhelik a kifizetést az egyes esetekben? 4.) Hol kell bejelenteni a foglalkoztatásukat? Köszönettel: Löffler András

Jogviszony sportegyesületben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sportegyesületnél szeretne főállásban elhelyezkedni egy személy. Milyen feltételekkel lehet megoldani ezt a fajta jogviszonyt? Milyen nyilvántartási és bejelentési kötelezettsége lenne az egyesületnek? Megbízással, vagy teljes munkaidős főállással lehet létrehozni a jogviszonyt? Az egyesületnek milyen járulékokat kell levonni a dolgozótól, valamint az egyesületnek milyen járulékokat kell megfizetnie a munkavállaló után? Köszönöm megtisztelő válaszukat! Homó Blanka

Külföldi tulajdonos – megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. külföldi tulajdonosa EU-tagállamban főállású munkaviszonnyal rendelkezik, a járulékokat ott megfizeti. Magyarországon megbízási díjat kap. Ebben az esetben itt kell vonni járulékokat? Nyugdij, egészségügyi biztosítás? Szja-t, gondolom, mindenképpen vonni kell. Köszönettel.

Megbízás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkahelyváltás esetén, ha az új helyen egy hónapig megbízási szerződéssel foglalkoztatnak, akkor – mivel ez nem számít munkaviszonynak – bejelentkezhetek munkanélküli segélyre? Továbbá, ha a jelenlegi munkáltatóm 05.31-ig foglalkoztat, a másik meg csak 06.04-től, akkor mi a teendő, mi lesz a kiesö idővel? Köszönöm segítő válaszát!

Külföldről kapott megbízási díj adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély Belgiumból és Szlovákiából megbízási szerződés alapján kapott díjazást a 2017. adóévben (szabad foglalkozás). A szerződés szerint az adók megfizetését a belföldi illetőségű magánszemély vállalta, a kfizetők nem fizettek semmilyen adót. Kérdésem, hogy a magánszemélynek magyarországon milyen adó-, illetve járulékfizetési kötelezettsége (ennek mi a mértéke) keletkezett és milyen határidővel (kifizetői minőségében sem fizetett adót és járulékot a megbízó). Válaszát előre is köszönöm!

Külföldről kapott jövedelem Kérdés

Tisztelt Adózóna! Magyarországon élek, itthon van munkaviszonyból származó jövedelmem. E mellett egy külföldi cégtől kapok különféle megbízásokból jövedelmet IT-s távmunka után. A pénzt a magyar bankszámlámra utalják. Információm szerint a megbízás után a kifizetőnek kell itthon az adózásomat rendezni, azonban ettől a külföldi cég elzárkózik. Az éves bevallásomban rendezhetem-e saját magam az ezen jövedelmek utáni adóimat? Milyen tételek terhelnek pontosan? Köszönöm válaszukat.

Megbízás és az idő viszonya II. Kérdés

Tisztelt Hajdu-Dudás Mária! Köszönöm alapos válaszát azonos című kérdésemre. Annyit pontosítanék, hogy a megbízott nem kisadózó vállalkozó, hanem adószámos magánszemély. Amennyiben ez valamit változtat a helyzeten, kérném még erre válaszát. Köszönettel: Jászné

Megbízás és az idő viszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy vitatható-e egy biztosítási jogviszonyt nem keletkeztető megbízási szerződés jogossága, ha a feladat nagyságából vélelmezve, vagy például egy építési naplóban dokumentálva az derül ki, hogy a munka időigénye meghaladja egy heti 40 órás foglalkoztatás 30 százalékát. Tudom, hogy a megbízás feladat elvégzésére irányuló önálló tevékenység, csak azt szeretném tudni, hogy ilyen összefüggések itt vizsgálandók-e. A szerződő felek egyébként egy háztartásban élő közeli hozzátartozók. Köszönettel: Jászné

Egyszemélyes kft.-tag Ptk. és Mtv. megítélése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tagja az ügyvezetést elláthatja munkaviszonyban vagy megbízással. A Ptk 3:112 alapján, alapító okirat mintában szerepel is a jogviszonyra vonatkozó választási lehetőség. Amennyiben a társasági szerződésben szabályozásra kerül, akkor személyes (szakmai) közreműködés is ellátható munkaviszonyban? Korábban (3/2003 PJE) az volt az álláspont, hogy munkavállaló és munkáltató személyének el kell különülnie érvényes munkaszerződéshez. Ez az állásfoglalás az új Ptk. megjelenésével érvénytelenítésre került (1/2014 PJE). Az új Ptk. rendelkezett az ügyvezetés jogviszonyáról, hogy lehetséges munkaviszonyban, ez elég egyértelmű/ védhető, még ha esetleg nincs is teljes összhangban a Mtv.-vel. De a személyes közreműködés jogviszonyáról a Ptk. nem rendelkezik külön. Van-e ezzel kapcsolatban valamilyen állásfoglalás, jogértelmezés? Azaz teljesen jogszerűen lehet-e valaki egyedüli munkaviszonyos ügyvezető és egyéb munkakörben foglalkoztatott munkaviszonyos saját egyszemélyes kft.-ben? Egy részmunkaidős munkavállaló és egy társas vállalkozó havi járulékaiban igen jelentős eltérés van, ami nagy adózási kockázatot hordoz magában, ha a jogviszony átminősíthető NAV által. Kapcsolódó kérdés: a munkaviszony részleteit (munkaszerződés kötelező elemeit) milyen formában kell rögzíteni? A Ptk. 3:209 szerint közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban vagy elég egy alapítói határozat? Köszönöm előre is a segítséget.

Kft. külföldi ügyvezetőjének járulékfizetése Kérdés

Magyarországi kft. szlovák állampolgárságú ügyvezetője a magyar cégéből havi rendszerességgel megbízási díjat vesz fel az ügyvezetői munka díjazásaként. Az összeg 1 000 000 Ft/hó. Milyen adót és járulékot kell fizetnie ez után, ha egyébként hazájában teljes jogú biztosítottsága, heti 36 órát meghaladó munkaviszonya van, amit A1 tanúsítvánnyal igazolt?

Diákok megbízásban, tanulószerződésben, szövetkezetben Cikk

A diákok különböző jogviszonyokban való foglalkoztatására más-más közteherfizetési előírások vonatkoznak. Írásunkban vázoljuk a megbízási jogviszonyban, tanulószerződés, illetve hallgatói munkaszerződés, valamint iskolaszövetkezet keretében történő foglalkoztatásuk főbb szabályait.

Vezető tisztségviselő megbízásos jogviszonyban Kérdés

Kft. ügyvezetője (nem tagja a társaságnak) másik társaságban napi 8 órás munkaviszonnyal rendelkezik, alkalmazottként. Az ügyvezetői feladatokat megbízási szerződéssel végzi. Kérdésem, hogy a megbízási díját felveheti-e 10% költséghányad megállapítása után kizárólag szja-fizetés terhe mellett, vagy a megbízási díját is az általános szabályok szerint bérszámfejteni kell. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel.

Megbízási díj 0 Ft Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállással rendelkező magánszemély vállalhatja-e alkalmi jelleggel előadás megtartását 0 Ft megbízási díjért? A megbízási szerződést nem a munkáltatójával, hanem másik kifizetővel kötné. Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elvont pihenői pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Számlán két vevő neve

Kelemen László

adószakértő, jogász

Tao szerinti écs változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs