8 találat a(z) mérlegfordulónap cimkére

Zárjuk az évet – mit kell tudni a céltartalékképzésről? Cikk

Az üzleti év könyvviteli zárása számos – önmagában is fontos – feladatot foglal magában. Ezek közül most a céltartalékok képzésével és felhasználásával kapcsolatos szabályokat foglaljuk össze.

Devizaárfolyam alkalmazása Kérdés

Behajthatatlan követelés 100 ezer forint alatt Kérdés

Mérlegfordulónap megváltoztatása: mutatjuk mikor és hogyan lehetséges Cikk

Az üzletmenet ciklikussága számos vállalkozásnál indokolttá teheti, hogy a vállalkozás a tevékenységét és a működését bemutató éves beszámolóját a normál üzleti évtől eltérő üzleti évre készítse el. E kérdés a „normál” üzleti év zárása kapcsán is célszerű megfontolni.

2020. évi osztalékelőleg: mikor lehet közbenső mérleg alapján fizetni? Cikk

Megteheti-e egy kft., hogy 2020. februári közbenső mérleg alapján osztalékelőleget fizessen a tagjainak? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Új kiva-alany Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk a kettős könyvvitel szabályai szerint euróban vezeti könyveit. Az üzleti év időtartama megegyezik a naptári évvel. A mérleg fordulónapja az üzleti év december 31. napja. A számviteli törvény szerint egyszerűsített éves beszámolót készít euróban. Társasági adót fizet. Szeretnénk, ha a vállalkozás kiva-hatálya alá tartozna, 2020. január 1-jétől. Milyen lépéseket kell tennünk? Köszönöm válaszát!

Elkésett számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! A beszámoló készítéséig megérkezett előző évre vonatkozó költségszámlákat le tudjuk könyvelni a mérlegfordulónap előtti időszakra. De mi a helyzet akkor, ha a beszámoló beküldése után kapunk a szolgáltatóktól olyan közüzemi számlá(ka)t, amelyek az előző évre vonatkoznak? Például: augusztus 14-ei keltezéssel kaptunk az előző év utolsó negyedévére vonatkozó szemétdíj számlát, illetve gázdíj számlát. Ebben az esetben is mérlegelni kell, hogy jelentős-e a hibahatás, és ennek megfelelően kell 3 oszlopos beszámolót készíteni, illetve önellenőrizni?

Eltérő üzleti év bejelentése Kérdés

A kft. tulajdonosai szeretnék az üzleti év mérlegfordulónapját megváltoztatni, ami jelenleg december 31-e, szeptember 30-ára. A változásbejelentési kötelezettség mely hivatalok felé áll fenn, milyen nyomtatványokon? Illetve mi a legkésőbbi időpont ennek bejelentésére? Még nem történt semmi intézkedés a hivatalok felé. Van rá lehetőség, ha augusztus végén vagy szeptember elején intézkednek e tekintetben, hogy már idén 2018. 09. 30-án legyen a mérleg fordulónap a kft.-nél, ami azt jelentené, hogy a feltöltéseket tao és iparűzési adó tekintetében szeptember 20-áig el kell végezni? Van-e esetleg valami más változás, amire oda kell még figyelni a mérlegfordulónap-változás miatt? Várom mielőbbi válaszukat. Bácsiné.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Készletlopás elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Üzemanyag-elszámolás egyesületnél

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Adomány, támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs