12 találat a(z) mérlegfőösszeg cimkére

Számviteli beszámoló: új szabály szerint kell meghatározni a létszámot Cikk

Január 1-jétől a számviteli törvény (Szt.) létszám alatt a foglalkoztatott munkavállalók átlagos létszáma meghatározást használja. Cikkünkben ennek számítására vonatkozó tudnivalókat vesszük sorra, és elemezzük a változás várható hatásait.

Értékcsökkenési leírás helyesbítése Kérdés

Innovációs járulék: mikor mentesül a fizetési kötelezettség alól? Cikk

Olvasónk három vállalkozás adatainak ismeretében nem tudta eldönteni, hogy felmerül-e esetükben innovációsjárulék-fizetési kötelezettség. A kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Helyesbítő számla előző évekre vonatkozóan Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk most kapott – minőségi reklamációnk miatt – egy nagy összegű minuszos, helyesbítő számát egyik szállítónktól. 2014-ben vásárolt anyagokra vonatkozóan kaptuk meg most ezt a helyesbítő számlát. Megerősítést kérnénk, hogy jól gondoljuk-e a következőket! A minuszos számla áfatartalmával a jelenlegi áfabevallásunkban számolunk el. Mivel a számla nettó összege meghaladja a 2014-es év mérlegfőösszegének 2 százalékát, ezért jelentős a hibahatás. Ezért azt gondoljuk, hogy háromoszlopos beszámolót fogunk majd 2019-re beadni, illletve a 2014-es társaságiadó-bevallást pedig önellenőriznünk kell, hiszen a költségeink csökkentek, tehát fizetendő adónk keletkezett. Kérdésünk, jól gondoljuk-e ezt. Előre is köszönettel.

Kiva Kérdés

Egy önkormányzat 100 százalékos tulajdoni részesedéssel kft.-t alapít. A kft. megfelel a kiva törvényben írt feltételeknek, így szeretné ezt az adózási módot választani. Mivel az önkormányzattal kapcsolt vállalkozás a kft., ezért össze kell számítania létszámot. Az önkormányzat foglalkoztatotti létszáma és a kft. foglalkoztatotti létszáma nem haladja meg az ötven főt, de mi alapján nézem a bevételt és a mérlegfőösszeget az önkormányzatnál?

Éves vagy egyszerűsített éves beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., melynek adatai az alábbiak: – 2014.: mérlegfőösszeg 5 940 000 eFt; értékesítés nettó árbevétele: 2 332 000 eFt; átlaglétszám: 8 fő. - 2015.: mérlegfőösszeg 1 536 000 eFt; értékesítés nettó árbevétele 5 790 000 eFt; átlaglétszám: 8 fő. A számviteli torvény 9. § (2) bekezdése alapján két egymást követő üzleti évben a három mutatóérték közül, ha kettő nem felel meg a mentesítési feltételeknek, akkor nem készíthet egyszerűsített éves beszámolót a társaság. 2015-ben a mérlegfőösszeg és az értékesítés nettó árbevételi mutatója is magasabb a határértéknél. KÉRDÉSEM: Készíthet-e 2016-ban egyszerűsített éves beszámolót a társaság? (Nem konszolidálásba bevont vállalkozás, nem minősül anyavállalatnak.) Köszönettel!

Vége a trükközésnek? Közepes cégeket is országonkénti beszámolóra kötelezne az EU Cikk

Tovább kívánja javítani az adózás átláthatóságát az Európai Unió (EU) a közepes méretű vállalkozások körében is. Ennek eszköze az Európai Parlament Gazdasági és Pénzügyi Bizottsága által közzétett tervezet, amely jelentős mértékben módosítaná a multinacionális vállalatokra vonatkozó beszámolási küszöbértéket.

Áttérés kiva hatálya alá Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft, aki jelenleg a társasági adó alá tartozik szeretne áttérni kiva adózás alá. A kérdést jól körbe jártuk, a feltételeknek megfelel, ami azonban nem egyértelmű számunkra, hogy a kft.-nek jelenleg magas a házipénztár egyenlege, több mint 10 millió forint, a mérlegfőösszege 32 millió forint, 2015-ben a nettó árbevétele 33 millió forint volt. A kérdésünk az lenne, hogy ez a magas pénztáregyenleg, mint nyitó pénzkészlet a kivában lehet-e? Vagy befolyásol-e esetleg valamit, vagy az induló pénztárkészlet nagysága nem befolyásolja az áttérést?

Innovációs járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Innovációs járulék kérdésében szeretnénk segítséget kérni. 2012-ben alakult kft.-nek 100 százalékban külföldi vállalkozás a tulajdonosa. A kft-nek 2012-ben bevétele, létszáma nem volt. 2013-ban a bevétele 1014 millió forint, a létszám 3 fő. A külföldi tulajdonos adatai önmagában meghaladták az értékhatárt. Ezért 2014. évben adófizetésre kötelezettnek minősítettük a 2012-es adatok alapján, mert a vállalkozás adatait összevontan kell vizsgálni a külföldi vállalat adataival, és így meghaladta a meghatározott értékeket a vizsgált mutatók nagysága. Jól jártunk-e el, ha 2015. évben már csak a kft. saját adatait vettük figyelembe? 2015. 01. 01-én a 2013. évi beszámolóban szereplő adatai 3 fő statisztikai létszám, 1 milliárd forint árbevétel és 3,5 milliárd forint mérlegfőösszeg. Saját mutatói alapján nem éri el a innovációs adóra vonatkozó 50 fős létszámot és az árbevétel, mérlegfőösszeg keretösszegét. 2015. évben innovációs járulékra nem volt kötelezett. Köszönettel: Eco-Design Kft.

Innovációs járulék Kérdés

A Kkv. törvény alapján kisvállalkozásnak minősül az a vállalkozás, amely kevesebb mint 10 millió euró éves nettó árbevétellel vagy mérlegfőösszeggel ÉS kevesebb mint 50 fő foglalkoztatottal rendelkezik. Mostanában többen felvetették, hogy a két feltétel közül – mérlegfőösszeg, nettó árbevétel ÉS létszám –, ha az egyik fennáll, akkor van innovációs járulék is. Kérdés: valóban külön-külön kell a besorolásnál nézni a feltételeket? Tehát, ha a mérlegfőösszeg, nettó árbevétel kisebb, de a létszám több, akkor van járulékfizetési kötelezettség (vagy fordítva)? Az "ÉS" az én értelmezésem szerint a két feltétel együttes fennállását jelenti. Vagy rosszul értelmezem?

Kkv-besorolás Kérdés

Az alábbi adatokkal rendelkező társaság besorolásában kérném a segitségüket: Létszám: 52 fő, árbevétel 570 000 ezer forint, mérlegfőösszeg 610 000 ezer forint. Válaszukat köszönöm.

IFRS: kinek lesz kötelező alkalmazni, ki választhatja, és ki nem? Cikk

Az IFRS rendszere a világon széles körben alkalmazott számviteli szabályozási rendszer, amely jellemzően pénzügyi szemléletű, és főleg a befektetők számára lényeges információkat szolgáltat. Cikkünkben részletezzük, kiknek lesz kötelező alkalmazni az IFRS-t, kik választhatják, illetve kik nem választhatják azt egyedi beszámolóiknál.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

5% lakásépítési áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Katás egyéni vállalkozó csed mellett

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Gyed számításának alapja

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close