11 találat a(z) limit cimkére

PIN-kód használata bankkártyás fizetéseknél – itt van a jegybanki álláspont Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a magyarországi pénzügyi infrastruktúrák megfelelően kezelték a koronavírus-járvány pénz- és értékpapírforgalmi hatásait, és a jelentősen megnövekvő elektronikus fizetési tranzakciókat; a jegybank az érintőkártyás vásárlások esetében a PIN-kód kötelező használatára vonatkozó, március 20-ától ötezer forintról 15 ezer forintra emelt értékhatár megtartását javasolja hosszú távon is – mondta Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Válaszhatja-e a katát az a vállakozó, akinek éves bevétele meghaladja, és várhatóan a jövőben is meg fogja haladni a 12 milliós értékhatárt? Köszönettel: Jeszenszky Lászlóné

Külföldi kiküldetésnél fizetendő napidíj Kérdés

Üdvözlöm, kérdésem: mennyi időt kell külföldi kiküldetésben eltölteni, hogy napidíjat számolhassunk el? Van korlát, mint a belföldi kiküldetésnél?

Kata megszüntetése, limit Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól gondolom- e, hogy ha katás egyéni vállakozást 07.01-jén szüntettek meg, akkor a 07. hóra még be kell fizetnem az 50 ezer forintot, viszont akkor nem 6.00 ezer forintos kerettel, hanem 7000 ezer forintos kerettel tudok számolni? Azaz a 40 százalékos adóm kevesebb lesz. Várom válaszát, tisztelettel.

Nem kapcsolt vállalkozások közötti kölcsön Kérdés

Tisztelt Hunyadné Szűts Veronika! Köszönettel vettem válaszát a „Nem kapcsolt vállalkozások közötti kölcsönadás” témában. Kérdés URL: http://adozona.hu/kerdesek/2018_5_25_Nem_kapcsolt_vallalkozasok_kozott_mta Ön a válaszában az alábbiakat írja: „Ha kölcsön nyújtását kölcsönszerződés nem támasztja alá, akkor az átadott pénz nem feltétlenül tekinthető kölcsönnek, hanem átminősíthető véglegesen átadott pénzeszközzé, és ekkor annak az összes következményével számolni kell.” Tudna abban segíteni, hogy mit ért Ön az összes következmény alatt? Ha jól tudom, akkor adóalap-módosítás az átadó fél esetében felmerülhet, ha nem áll rendelkezésre a tao-törvény 3. sz. melléklet 13. pontja szerinti nyilatkozat. Feltételezzük azt, hogy az átadó társaság növeli az adóalapját az átadott pénzeszközzel, az átvevő társaság pedig nem csökkenti az adóalapját az átvett pénzeszközzel. Illetékfizetési kötelezettsége sem áll fenn egyik fél részéről sem, ha jól tudom, csupán be kell jelenteni a pénzeszköz átadást az adóhatóságnak. A kérdésem lenne, hogy bejelentés esetére van-e bármilyen limit, amely felett kell csak a bejelentést megtenni? A fentieken kívül számolni kell-e még bármivel mint következménnyel? Köszönettel! Szilágyi Ferenc

Elemikár-térítés Kérdés

Elemikár-térítés beszámít-e az alanyi adómentes határba?

Katás készlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem katás egyéni vállalkozóként csomagolt élelmiszerek kiskereskedelmével foglalkozik. Várakozásait felülmúlva az idei évben túllépné a katás keretét, ezért egy kft.-t alapított, amelyben tovább folytatná a tevékenységet. Az egyéni vállakozásban felhalmazódott készletett és tárgyi eszközöket szeretné átrakni a kft.-be. Ezt mindenképp csak számlázás útján tudja megtenni, vagy mivel a katás egyéni vállakozásban nem költségelszámoló, így magánszemélyként is, adásvételi szerződéssel átruházhatja értékeit? Válaszát előre is köszönöm!

Katás bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás vállalkozónál, aki értékhatár túllépése miatt áfaalany is, 2017 decemberében kiállított 2018. január hónapban befolyt összegű számla melyik adóév bevételét képezi, ezen bevétel átvihető-e a következő évre mint pénzforgalmi szemlélet alapján, illetve az áfát meg kell-e fizetni 2017. évben? Köszönettel!

Pénzforgalmi áfa, áfából kilépés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy pénzforgalmi elszámolást alkalmazó, vállalkozói személyi jövedelemadó szerint adózó egyéni vállalkozó átlép a katába. Van-e teendő az áttéréskor áfa ügyben, vagy mintha mi sem történt volna, a szokásos módon készíti el az áfabevallását? Ugyanez az adózó 2018-tól ki szeretne lépni az áfából. A ki nem egyenlített számláinak az áfájával mi lesz? A 8 milliós határ szempontjából mit kell figyelnie? A számlán lévő teljesítési időpontot januártól decemberig, vagy a még be nem folyt bevételek áfáját is bele kell számolni? Válaszukat köszönöm: Némethné T. Krisztina

Alanyi adómentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes egyéni vállalkozás folyamatos teljesítésű szolgáltatást végez. A vállalkozás 2016. december hóban kiállított számlái kelte 2016. december 31., fizetési határidő és teljesítési ideje január 8. Kérdésem: amennyiben a számlák kiállításakor átlépi a 6 millió forint összeget, megszűnik-e az alanyi adómentesség 2016-ban vagy az áfatörvény alapján a teljesítési határidő szerint a 2017 évet érinti. Köszönettel:

Törölve: 250 ezer forintos házipénztár limit Cikk

Megszűnik a készpénzes fizetést 250 ezer forintban maximáló szabály, és a házipénztár rendszere is megváltozik - az erről szóló törvényjavaslatot hétfőn fogadta el az Országgyűlés.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház egyszeres

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close