16 találat a(z) leszázalékolás cimkére

Táppénz – leszázalékolás Kérdés

Egyéves táppénzes állomány lejárt, nem tud dolgozni Kérdés

A nap kérdése: mi a menete a leszázalékolás megindításának? Cikk

Mi a menete a leszázalékolás megindításának, azaz a rehabilitációs, vagy rokkantsági ellátás igénylésének? Olvasói kérdésekre Széles Imre társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Kft. tulajdonos leszázalékolása Kérdés

A nap kérdése: ki kaphat rokkantaknak járó egyösszegű kompenzációt? Cikk

Olvasónk 2000 óta rokkantnyugdíjas, egészségromlásának mértékét több felülvizsgálattal az idők folyamán módosították. Az egyösszegű kompenzációra miért nem jogosult? – olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Végelszámoló biztosítása Kérdés

Leszázalékolás kezdeményezése, vagyis rehabilitációs ellátás igénylése Cikk

Hogyan kell indítani a leszázalékolás, vagyis a rehabilitációs ellátás igénylését? A nyugdíjkorhatár betöltésekor kérhet-e a leszázalékolt nyugdíjat? Olvasói kérdésekre Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

Leszázalékolás indítása Kérdés

Egyszerűsített foglalkoztatás leszázalékolás folyamata alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Másodállású egyéni vállalkozó 1 évi táppénz után a leszázalékolását kérte. Megállapították neki a 65%-ot, viszont – mivel nem szüntette meg a munkaviszonyát – újra kell indítani az eljárást. Megszüntette a munkaviszonyát, szüneteltettük az egyéni vállalkozását. Kérdése a következő: egyszerűsített foglalkoztatással a kérelem beadásáig, illetve a kérelem elbírálásának ideje alatt (30 nap) vállalhat-e munkát? Nehogy emiatt utasítsák el a kérelmét. Kérdezi továbbá, hogy újra kell-e bizottság elé mennie, vagy csak formai dolog az új kérelem indítása? Köszönettel.

Táppénz lejárata Kérdés

Tisztelt szakértő! Egy másodállású egyéni vállalkozó leszázalákolását kérte, mivel az 1 év táppénz lehetőséget kimerítette. Megállapították, hogy 65% lenne a mérték, ha megszűnt volna a munkaviszonya. Most megszünteti a munkaviszonyát és újraindítja a leszázalékolást. Míg az újabb eljárás lefolytatódik táppénz-jogosultsága gondolom nincs. Az eü szolg.-t kell fizetnie? A 45 nap passzív biztosítottság vonatkozik rá? Az egyéni vállalkozást is meg kell szüntetni, vagy elég szünetelteni? Köszönettel.

1 évet elérő táppénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni, hogy a munkáltatónak mi a teendője abban az esetben, ha a dolgozó lassan 1 éve táppénzen van egy hosszantartó betegség következtében. A munkavállaló nem fog tudni munkába állni, el fogja indítani a leszázalékolását. A munkaadó ilyen esetben mikor, hogyan és miként kell, hogy eljárjon, hogy ne kövessen el jogsértést, valamint a dolgozónak mit, mikor és hogyan kell jeleznie a foglalkoztatónak? Köszönettel: Viktória

Egyéni vállalkozó járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Leszázalékolt egyéni vállalkozónak milyen járulékfizetési kötelezettsége van? 80 százalék a leszázalékolás mértéke. Az öregségi korhatárt még nem töltötte be. Köszönöm a válaszát: Zsu

Katás vállalkozás szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozóként jelenleg táppénzen vagyok szív- és érrendszeri károsodással. A szervi károsodás mértéke 80%, egészségi állapot 20%, D minősítéssel megkezdődött a leszázalékolás. Választható az egyéni vállalkozás szüneteltetése, vagy meg kell szüntetni a katás vállalkozást?

Jár-e végkielégítés részleges leszázalékolás esetén? Kérdés

A munkavállaló 13 éve dolgozik gyártósori szalagmunkásként a munkaadónál. 2016-ban részlegesen leszázalékolták, azért nem tudja tovább végezni korábbi munkáját. A munkaadó nem tud a munkavállaló által végezhető munkát biztosítani, ezért megszüntetik a munkaviszonyt, de végkielégítést nem akarnak fizetni, mondván, hogy nem a munkavégzésből adódott az egészségkárosodás. Kérdésem: leszázalékolás esetén jár-e végkielégítés, illetve befolyásoló tényező-e az, hogy a munkavégzéssel kapcsolatosan alakult-e ki a betegség vagy sem?

Soha ne tegye ezt, ha táppénzen van! Nagyon pórul járhat Cikk

Táppénzen lévő dolgozó súlyos betegségére tekintettel kérte a leszázalékolását. A munkáltatója azt javasolta, hogy mindketten jobban járnak, ha közös megegyezéssel megszüntetik a munkaviszonyát. Mi lesz így a táppénzzel? – kérdezte olvasónk. Széles Imre, társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Reprezentáció, üzleti ajándék adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kifizetőt terhelő 40 százalékos kata II

Szipszer Tamás

adószakértő

Új kata 1041

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs