81 találat a(z) korrekció cimkére

Ezek a gyűjtőszámla feltételei, így oldható meg a helyesbítés Cikk

A gyűjtőszámla nem tévesztendő össze az időszakos elszámolással, a számla helyesbítésére többféle megoldás is létezik. Ismertetjük.

Számlakorrekció Kérdés

Gazdasági társaság szolgáltatásáról nyomtatványboltban vásárolt úgynevezett „kézi” számlát állított ki. Egy belső ellenőrzés során kiderült, hogy a számla kelte tévesen van a számlán feltüntetve. Korrigálható-e a bizonylat saját készítésű, számlával egy tekintet alá eső bizonylaton? Amennyiben igen, a bizonylat sorszámozásának milyen feltételeknek kell megfelelni? Adhatunk-e egy tetszőleges, a társaság által kialakított sorszámot a bizonylatnak, amelyet szigorú számadás alá vonunk a kiállításkor? Köszönettel: P. Gyuláné

A Pick korrigált Cikk

A Pick Szeged Zrt. módosította a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kifogásolt árkialakítási gyakorlatot, korrigálta a működési hibákat – közölte a társaság.

Már két hét sincs a társasági adó változásáig Cikk

Július közepétől újabb változás lesz a társasági adóban. A jogdíj új definíciójáról, az adóalap-korrekcióról és az átmeneti szabályokról tájékoztatót adott ki a NAV.

Tárgyi eszközök áfakorrekciója: mikor kötelező? Példákkal Cikk

Az adózó használatában lévő tárgyi eszközök forgalmi adóját az adóalany meghatározott időszakon belül jogosult, illetve köteles kiigazítani. Példákon keresztül ismertetjük a szabályokat.

2 évnél idősebb lakás áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk egy társasházat épített, melyre 2012 végén kaptunk használatba vételi engedélyt. Az elkészült épület lakásait egy kivételével 2 éven belül értékesítettük. Maradt azonban egy lakás, amelyre sajnos csak 2015 év végén találtunk vevőt. A kérdésünk az, hogy helyesen tettük-e, hogy ezen lakást mint 2 évnél idősebb lakást áfamentesen értékesítettük? A lakásértékesítésre nem választottunk áfafizetést. Ugyanakkor az építése során természetesen levontuk az erre jutó áfát, ilyenkor szükséges-e valamilyen korrekció, vagy más módon merül-e fel áfafizetés ezen lakással kapcsolatban? Köszönettel KG

Transzferár-korrekció könyvelése Kérdés

2013. január 1-jétől a számvitelben könyvelhető a transzferár-korrekció év végén utólagos módosításként és nem kell alkalmazni a Tao törvény szerinti adóalap-módosítást. A számviteli törvény szerint az eredet ügylet módosításaként kell könyvelni. Hová kell könyvelni abban az esetben, ha a korrekció nem rendelhető konkrét eredeti ügylethez, hanem ügyleti nettó nyereségen alapuló módszerrel (TNMM) kerül megállapításra, ahol a viszonyítás: üzemi nyereség/összes költség. Gyors válaszukat előre is köszönöm.

Általános forgalmi adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2012-ben alakult, az áfafizetési kötelezettségét az általános szabályok alapján állapította meg. 2013-ban vásárolt több tárgyi eszközt, melynek áfájat levonásba helyezte. 2016. évtől alanyi adómentes státuszt választott. A tárgyi eszközök miatt a 2015. évi utolsó áfabevallásában korrigálnia kell a tárgyi eszközök beszerzésekor levont áfát. Kérdésem a következő: 1. számú tárgyi eszköz esetében levonásba helyezett áfa 2013. évben 19 817 forint volt. 19 817 forint/5 év x 2 év (2016-2017.) = 7 926 forint. Ebben az esetben nincs a bevallásban tennivaló (ha jól tudom). 2. számú tárgyi eszköz esetében levonásba helyezett áfa 2013. évben 29 530 forint. 2016. évre: 29 530 forint/5 év x 1 év = 5 906 forint, és 2017. évre: 29 530 forint/5 év x 1 év = 5 906 forint, tehát itt sincs tennivaló a bevallásban, vagy a helyes eljárás: 29 530 forint/5 év x 2 év = 11 812 forint – ezzel az összeggel kell számolnom az áfabevallásban? Jól gondolom-e, hogy a tárgyi eszközöknél egyenként kell figyelembe venni a korrekciót, vagy nem jól gondolom, és összesítenem kell a tárgyi eszközök után a levonhatóvá nem vált áfát ? Tehát a fenti példánál maradva 2015. utolsó áfabevallásában: 1. számú tárgyi eszköz: 7 926 forint/2 = 3 963 forint 2. számú tárgyi eszköz: 5 906 forint Összesen: 9 869 forint ~ 10 eFt > korrekciós tényezőt kell figyelembe vennem? Válaszukat előre is köszönöm. Juhász Gyuláné

Ha hibás a számla, ilyen lehetőségek vannak a korrekcióra Cikk

Jelent-e kockázatot, ha a számlán szereplő adat téves? Hogyan lehet korrigálni a formailag hibás számlát? Összefoglaltuk a gyakorlati tudnivalókat.

Adóellenőrzés utáni korrekció? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. esetében adóellenőrzést (áfa) folytattak le a 2012. és 2013. adóévekre vonatkozóan. A korábbi könyvelő sok mindent rosszul könyvelt és olyan tételeknek is levonta az áfáját, aminek nem lehetett volna. Ráadásul az egyik számlát, amin egy tárgyi eszköz szerepel, hiteltelennek is minősítette a NAV. A tárgyi eszköz megvan, de az eladó átverte az ügyfelemet. Felmerült bennem, hogy ebben az esetben számvitelileg, illetve egyéb adó (például társasági adó) esetében is korrigálnom kellene a könyveket. A korábban elszámolt értékcsökkenés szabálytalan volt. Jól gondolom? Válaszát előre is köszönöm!

Az áfa-arányosítás és a tételes elkülönítés titkai. Példákkal Cikk

Az adóalanyok a beszerzéseik áfáját csak akkor, és olyan arányban vonhatják le, amilyen arányban az az áfaköteles tevékenységüket szolgálta. Ha ez nem 100 százalék, akkor számolni kell: mennyi a levonható rész és mennyi, amiről le kell mondanunk. Ehhez – a gyakran nem is olyan egyszerű feladathoz – adok támpontokat az alábbiakban.

Üzleti vagy cégérték – társaságiadó-alap korrekciók, példákkal Cikk

Az üzleti vagy cégértékhez kapcsolódóan a társaságiadó-alapnál érvényesíthető értékcsökkenési leírás változása kapcsán a cikk átfogóan mutatja be az ezen eszközhöz kapcsolódó módosító tételeket.

Korrekciók a kivában: itt van a hivatalos jogértelmezés Cikk

Miként kell értelmezni a kiva korrekciójára a 2015. január 1-jétől hatályos pontosításokat? Erről adott ki közleményt az NGM és a NAV.

Nyakunkon az iparűzésiadó-előleg. Keresztfélév, évesítés, példák Cikk

Közeledik az egyik legbonyolultabban kiszámítható adó (és előleg) befizetési határideje. Szeptember 15-én esedékes a 2013. adóévről szóló bevallásban bevallott iparűzésiadó-előleg első részletének és – katás, tételes adóalap után adózó vállalkozó esetén – az éves iparűzési adó második részletének megfizetése. Példákkal mutatjuk be, mit jelent a keresztfélév, az évesítés, hogyan kell kiszámolni a csonka év iparűzési adóját.

Kivások figyelem! NAV-példák korábbi követelés kiegyenlítésének korrekciójára Cikk

Hogyan kell korrigálni a kisvállalati adóalanyiságot megelőző időszaki teljesítés kiva alatt kiegyenlített összegét? Itt van a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye, példákkal.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink