10 találat a(z) konferenciaszervezés cimkére

Közhasznú egyesület konferenciaszervezése 4. Kérdés

Közhasznú egyesület konferenciaszervezése 3. Kérdés

Nonprofit kft. számlázása, szja-fizetési kötelezettsége Kérdés

Rendezvényszervezés: áfa, számlázás Cikk

A rendezvényszervezés keretében teljesített ügyletre általában jellemző, hogy bár többféle szolgáltatást is magába foglal, a megrendelő felé mégis egységes szolgáltatásként, egyfajta csomagban jelenik meg. Háromrészes sorozatunk első cikkében áttekintjük, hogy mire érdemes figyelni az általánosforgalmiadó-kötelezettség és -számlázás kapcsán.

Konferenciaszervezés Kérdés

Társaságunk üzleti partnereinek konferenciát szervez. A konferenciára különböző tartalmú szolgáltatáscsomagokat kínálunk (például szállás, étel-ital, esti szórakoztató programok stb. is igénybe vehetőek lesznek majd, de nem kötelező jelleggel), és a felkínált csomagokból a résztvevők választanak majd az igényeiknek megfelelően. Az egyes szolgáltatásokat alvállalkozókkal szeretnénk lebonyolítani. A választott programcsomagokat kiszámlázzuk a résztvevőknek, akik között várhatóan kül- és belföldi cégek, illetve kül- és belföldi magánszemélyek is lesznek. A rendezvényen résztvevők között lesznek olyan meghívottak is, akiknek nem kerül kiszámlázásra semmi, illetve terveink szerint szponzorok is támogatni fogják a rendezvényt. Kérdéseim: A kiszámlázott szolgáltatások, illetve szolgáltatáscsomagok áfatartalmának helyes meghatározása: - Magánszemélyek esetében mindig 27 százalékos áfával kell a számlát kiállítani? (Külföldi, illetve belföldi személynél is?) - Külföldi adóalanyok esetében 27 százalékos áfával kell a számlát kiállítani (42. § szerint)? Ha nemcsak belépőt vásárol, hanem egy bővített csomagot szeretne választani (étel-ital, szállás, külföldi egyéb programok), akkor ezek tekinthetők hozzá kapcsolódó, járulékos szolgáltatásnak, vagy utóbbi esetnél már a főszabályt kell alkalmazni, miszerint az adóalany székhelye a teljesítési hely (37. § 1. bekezdés)? Van-e jelentősége az áfa szempontjából a különböző tartalmú programcsomagoknak, azaz annak, hogy például nem minden résztvevő vásárol majd azonos programcsomagot?

Catering adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem konferenciaszervezéssel foglalkozik, melyhez igénybe vesz különféle cégektől étel-, italszolgáltatást, illetve éttermi szolgáltatást, melyeket mindkét esetben továbbszámláz, közvetített szolgáltatásként. A kérdésem az lenne, hogy egyes meghatározott juttatásnak minősül-e ez, és terheli-e szja, illetve szociális hozzájárulási adó? Válaszát előre is köszönöm.

Konferenciaszervezés költségei az iparűzési adóban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk konferenciaszervezéssel foglalkozik. A rendezvények elsősorban szállodákban kerülnek megrendezésre. A szálloda az elszámoló számlán tételesen felsorolja az általa nyújtott termékek és szolgáltatások listáját, így az étkeztetést, a szervízdíjat, a terembérletet, a technikai szolgáltatás biztosítását stb. Társaságunk a kimenő számlájában "cateringszolgáltatás" után érvényesíti a fenti költségeket. Kérdésünk: az iparűzési adóban milyen formában érvényesíthetők a felmerülő költségek, illetve mi a helyes könyvelési folyamat? Az étkeztetés mint anyagköltség, a szervízdíj mint közvetített szolgáltatás, vagy az egész catering (anyag+szervízdíj) -rész mint közvetített szolgáltatás érvényesíthető? (A bérleti díj és a technikai szolgáltatás, illetve az előadók díját értelemszerűen nem vesszük figyelembe csökkentő tételként a hipában, mivel az megítélésünk szerint igénybe vett szolgáltatás csak.) Köszönöm válaszukat.

Konferenciaszervezés éttermi szolgáltatással – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2018-ban konferenciát szervez, a konferencia egyösszegű díja tartalmazza a szálloda éttermében elfogyasztott ebéd ellenértékét is, abban elkülönítve a rendezvény és az étkezés (nettó) díját. 2018-ban az éttermi szolgáltatás áfája 5%, az étterem számunkra 5%-os áfát számít fel. Kérdésünk, hogy a rendezvényszervező cég az éttermi szolgáltatást közvetített szolgáltatásként jogosult-e 5%-os áfával továbbszámlázni, vagy azt a konferenciához tartozó járulékos szolgáltatásként, 27%-os adóval kell kezelni?

Áfa Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy belföldi társaság Németországban konferenciát szervez. A lebonyolításhoz a német adóhatóságtól német adószámot és német közösségi adószámot igényelt. Az áfatörvény 43. § (1) d) alapján a természetes személyek felé a cég német adószámával és német áfakulccsal kell számlázni a konferencia belépődíját, és Németországban kell áfabevallást benyújtani a fizetendő áfa tekintetében. Az áfatörvény 42. §-a alapján a közösségi adóalanyok és a közösségen kívüli adóalanyok felé fordított áfával kell a számlát kiállítani. Véleményünk szerint a közösségi adóalanyok és közösségen kívüli adóalanyok felé nem a cég német adószámával, hanem a magyar adószámával kell a számlát kiállítani és a közösségi adóalanyok és közösségen kívüli adóalanyok részére nyújtott szolgáltatás ellenértékét nem a német áfabevallásban, hanem a magyar áfabevallásban kell bevallani. A konferenciaszervezés nem keletkeztet Németországban telephelyet. Ezért az árbevétel és az összes felmerülő költség Magyarországon keletkezik. Szerintünk a konferenciához kapcsolódó, bejövő számlák áfatartalmát a magyar áfabevallásban kell szerepeltetni úgy, hogy a konferenciát szervező cég minden adóalany partnerének megadja a magyar közösségi adószámát, és a bejövő számlákat a partnerek fordított adózással állítják ki a cég felé. Szerintünk a német áfabevallásban a fizetendő áfát nem lehet szembeállítani a cég felé nyújtott szolgáltatások levonható áfájával. Kérjük véleményüket a fentiekre vonatkozóan.

Külföldi cég által szervezett konferencia Magyarországon Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szlovák cég Magyarországon bejelentkezik áfakörbe, az itteni tevékenysége konferenciaszervezés. Nincs magyarországi székhelye, kell-e ideiglenes iparűzési adót fizetnie az adott városnak, ahol a konferenciát szervezi? Üdvözlettel: Céghmester Consult Zrt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

NAV-határozat

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Egyszerűsített végelszámolás

Nagy Norbert

adószakértő

Előre fizetett szolgáltatás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs