14 találat a(z) know-how cimkére

Know-how Kérdés

Tisztelt Szakartő! Szeretném a segítségüket kérni. Könyvelő iroda munkatársa vagyok. Kisvállalkozások könyvelését végezzük. Az egyik bt. formában működő cégünk főtevékenysége a kutatás-fejlesztés. Ez a cég a saját fejlesztési eredményeit termékké fejleszti, majd értékesíti, és ebből szerzi a jövedelmét. Egy vállalkozás megvásárolná a bt. egyik szellemi termékét, amiért készpénzben fizetne. A kérdés az, hogy a know-how értékesítése milyen könyvelési eljárásokat igényel, hogy az minden tekintetben szabályszerű legyen? Megjegyzendő, hogy a know-how egy tetszőleges számban újraértékesíthető szellemi termék. Különösen fontos tudnunk, hogy az árazással kapcsolatosan van-e bármilyen kikötés, vagy azt a bt. vezetője tetszőlegesen szabhatja meg. Egyáltalán van-e bármilyen bizonylatolási kötelezettség azon túl, hogy a know-how értékesítéséből származó bevételt elkönyveljük? Várom szíves tájékoztatását!

Szoftverfejlesztés/know-how Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szoftverfejlesztéssel foglalkozó cég kapcsán több problémába is beleütköztem. Próbáltam nagyjából megoldást találni, de sajnos nem vagyok biztos, hogy az általam gondolt megoldások helyesek-e. Ebben szeretném segítségét kérni. Adott egy szoftverfejlesztéssel foglalkozó kft. 1. Magánszemélytől know-how jogot vásárol adásvételi szerződéssel. A társaság ezt beszerzési áron az immateriális javak/szellemi termékek közé aktiválja. Jól gondoljuk-e, hogy ez a magánszemélynek önálló tevékenységből származó bevétele lesz, a kft. számfejti neki a díjat, 10% költséghányad alkalmazása mellett levonja a járulékokat és megfizeti a szochot? 2. Ugyanez a magánszemély az átadott jog kapcsán szeretné, ha a fejlesztés ténylegesen megvalósulna, és elkészülne egy új szoftver, ezért pénzbeli támogatást is adna a vállalkozásnak. Kérdés: milyen formában tehetné ezt meg, milyen adózással, illetve a társaságnak mire kell figyelnie? Illeték, áfa felmerül-e? Felmerül a kérdés, hogy egy egyéni vagy társas vállalkozás ugyanezt hogy tehetné meg? Adók, illetékek, áfa stb.? 3. A vállalkozás a know-how jogot (ötletet) is felhasználva létrehoz egy új szoftvert, aktiválja, majd a felhasználói licencejogát értékesítené. Kérdés: a saját fejlesztésű szoftver aktivált értéke után keletkezik-e áfafizetési kötelezettsége a vállalkozásnak? Előre is nagyon köszönöm válaszát! Tisztelettel: Turner Piroska

Know-how adásvétel és az áfa Kérdés

Egy kft. speciális tevékenységet végez, mely a világhálón (nem levédett) néven működik. Ezt a tevékenységet az eszközökkel és az üzemeltetés joggal – honlap és egyéb használati jog – (know-how) átengedésével együtt értékesíti. Kérdésem, hogy az áfakötelezettség az eladónál hogyan kezelhető? A forintosított teljes üzemeltetési jog (know-how) is tárgya az áfakötelezettségnek?

Szellemi termék értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakartő! Szeretném a segítségüket kérni. Könyvelő iroda munkatársa vagyok. Kisvállalkozások könyvelését végezzük. Az egyik bt. formában működő cégünk főtevékenysége a kutatás-fejlesztés. Ez a cég a saját fejlesztési eredményeit termékké fejleszti, majd értékesíti, és ebből szerzi a jövedelmét. Egy vállalkozás megvásárolná a bt. egyik szellemi termékét, amiért készpénzben fizetne. A kérdés az, hogy a know-how értékesítése milyen könyvelési eljárásokat igényel, hogy az minden tekintetben szabályszerű legyen? Megjegyzendő, hogy a know-how egy tetszőleges számban újraértékesíthető szellemi termék. Különösen fontos tudnunk, hogy az árazással kapcsolatosan van-e bármilyen kikötés, vagy azt a bt. vezetője tetszőlegesen szabhatja meg. Egyáltalán van-e bármilyen bizonylatolási kötelezettség azon túl, hogy a know-how értékesítéséből származó bevételt elkönyveljük? Várom szíves tájékoztatását!

Know-how értékesítése magánszemélyként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. alapítója, miután nyugdíjba vonult a kereskedéssel foglalkozó kft.-ből és a gyermekeinek átadta a céget 6 éve, eladja a know-how-hoz kapcsolódó használati jogokat havi 200 000 Ft-ért határozatlan időre. A megállapodásban arról nincs szó, hogy ennek mi az értéke. Erről ügyvéd írt megállapodást. Az alapító azóta munkaviszonyban van a cégnél, nem tag. Szerintem ennek a használati jog értékének, amit meg kellene állapítani, a könyvelésben is benne kellene lennie, ami a nyilvántartásban nincs és esetleg ennek értékét havonta fizetné ki a cég. Továbbá a magánszemélynél ez milyen adókötelezettséget von maga után? Válaszukat várom és köszönöm, nem tudom, mi a helyes megoldás, egyáltalán járható-e ez az út. Köszönettel.

Know-how adó- és járulékvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft. tulajdonosai egy magánszemély és "B" Kft. Alapításkor úgy döntöttek, hogy a jegyzett tőke bizonyos részét know-how apportjával oldják meg. Ez az apport két speciális késztermékrecept, mellyel különféle talajok minőségének javítása érhető el. Kérdéseim a következők: Ha "B" Kft. megvásárolja a tulajdonosától a receptet – amelyet később apportként "A" kft.-nek átad –, milyen adó- és járulékkötelezettsége keletkezik "B" Kft.-nek és a tulajdonosnak? "A" Kft. részére átadja a magánszemély tulajdonos a receptet. Ebben az esetben kinek, milyen adó- és járulékfizetési kötelezettsége keletkezik? Amennyiben a Tbj. szerinti járulékalapot képez a jövedelem – mostani jogszabály-értelmezésem ez –, a magánszemély tb-kötelezettségeit kinek, milyen módon kell bevallania és befizetnie? Mivel pénzt nem kap az átadásért. Az szja-t az éves bevallásában bevallja és befizeti. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel.

Know-how apport Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft. egy magánszeméllyel 50-50%-os tagsággal megalapította "B" Kft.-t. A törzstőke egy részét pénzbeli, egy részét know-how apportálás formájában nyújtják. Ahhoz, hogy "A" Kft. ezt átadhassa, először birtokosa kell legyen. Kérdésem a következő: "A" Kft. megvásárolhatja ezt az ügyvezetőjétől? Ezt követően pedig átadhatja apportnként "B" Kft.-nek? Amennyiben igen, a vételár kifizetésére 3 hónapot határoznának meg. Szja-fizetési kötelezettség csak a kifizetés után keletkezne? Válaszát előre is köszönöm!

Know-how áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. üdítőital gyártásához "titkos receptet", know-how-t szeretne vásárolni, amit utána értékesítene. A know-how technológiai, és üzletinek is mondható. Milyen áfavonzata van vételkor, ha magánszemélytől, vagy ha kft.-től vásároljuk, illetve milyen adóvonzata van akkor, ha kft.-nek adjuk el? Ha esetleg áfamentesen vettem, akkor áfamentesen adom tovább? Válaszukat előre is köszönöm. Polyák Márta

Magánszemély know-how értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretnénk a segítségét kérni. Magánszemély értékesítené egy cég számára saját műszaki és szervezési ismereteit. A magánszemélynek nincs vállalkozása. Ez az értékesítés akkor egy "adásvételi" szerződéssel történik? A cégnek a vételár összegét számfejtenie kell, és csak a nettó összeget kell kifizetnie az eladónak? Van esetleg adómentes rész? (Az eladónak nincsenek költségei.) Milyen adókat kell (ha kell) levonnia a kifizetőnek? A vételár egyébként 500 ezer forint lenne. Köszönjük szépen a segítségüket!

Szellemi alkotások adókedvezményei: figyeljen a változásokra! Cikk

Nemzetközi kötelezettségvállalásai miatt július 1-jétől jelentősen szűkítette a Parlament a szellemi alkotások adókedvezményére vonatkozó szabályokat. Míg a változások hátrányosan érintik a védjegyek, filmjogok és know-how-k hasznosításán alapuló, adótervezési célzattal működtetett struktúrákat, addig a szoftverfejlesztők továbbra is lényegében változatlan tartalommal élvezhetik a korábbi kedvezményeket.

Know-how értékének meghatározása és könyvelése Kérdés

Egy kft. egy részvénytársaság résztulajdonosa lesz. A jegyzett tőke ráeső részét pénzben és know-how-ban mint nem pénzbeli hozzájárulást teljesíti. Szeretném tudni, hogy a know-how értékének megállapitását kell-e valamilyen bizonylattal alátámasztani, és hogyan kell a kft. könyveibe lekönyvelni, hogy utána az rt könyvelésébe át lehessen vezetni? Köszönettel: Farkasné

Know-how apportja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély know-how-t apportál egy kft.-be. Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettségek terhelik a magánszemélyt? Tisztelettel: Pópity István

Know-how Kérdés

Cégünk magánszemélytől kíván know-how-t vásárolni. Milyen közteherfizetési kötelezettség merül fel az eladó és a vevő oldalán?

Apport Kérdés

Tisztelt Szakértő Most alakult kft. egyik tulajdonosa domain neveket, know-how-t és üzleti kapcsolatokat vitt be az alakuláskor nem pénzbeni hozzájárulásként! Szja és eho kötelezettsége keletkezett ebből kifolyólag. 1., A kft.-nek, mint kifizetőnek kell ezen kötelezettségeket megállapítani és bevallani, vagy a magánszemélynek van ez a kötelezettsége az év végi szja bevallásában? 2. A domain nevek értéke egyéb jövedelemnek, a know-how és az üzleti kapcsolatok önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősülnek? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiskorú bevétele legálisan

Lepsényi Mária

adószakértő

Online számlázás

Nagy Norbert

adószakértő

Anyagkészlet felhasználása

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close