14 találat a(z) know-how cimkére

Know-how Kérdés

Tisztelt Szakartő! Szeretném a segítségüket kérni. Könyvelő iroda munkatársa vagyok. Kisvállalkozások könyvelését végezzük. Az egyik bt. formában működő cégünk főtevékenysége a kutatás-fejlesztés. Ez a cég a saját fejlesztési eredményeit termékké fejleszti, majd értékesíti, és ebből szerzi a jövedelmét. Egy vállalkozás megvásárolná a bt. egyik szellemi termékét, amiért készpénzben fizetne. A kérdés az, hogy a know-how értékesítése milyen könyvelési eljárásokat igényel, hogy az minden tekintetben szabályszerű legyen? Megjegyzendő, hogy a know-how egy tetszőleges számban újraértékesíthető szellemi termék. Különösen fontos tudnunk, hogy az árazással kapcsolatosan van-e bármilyen kikötés, vagy azt a bt. vezetője tetszőlegesen szabhatja meg. Egyáltalán van-e bármilyen bizonylatolási kötelezettség azon túl, hogy a know-how értékesítéséből származó bevételt elkönyveljük? Várom szíves tájékoztatását!

Szoftverfejlesztés/know-how Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szoftverfejlesztéssel foglalkozó cég kapcsán több problémába is beleütköztem. Próbáltam nagyjából megoldást találni, de sajnos nem vagyok biztos, hogy az általam gondolt megoldások helyesek-e. Ebben szeretném segítségét kérni. Adott egy szoftverfejlesztéssel foglalkozó kft. 1. Magánszemélytől know-how jogot vásárol adásvételi szerződéssel. A társaság ezt beszerzési áron az immateriális javak/szellemi termékek közé aktiválja. Jól gondoljuk-e, hogy ez a magánszemélynek önálló tevékenységből származó bevétele lesz, a kft. számfejti neki a díjat, 10% költséghányad alkalmazása mellett levonja a járulékokat és megfizeti a szochot? 2. Ugyanez a magánszemély az átadott jog kapcsán szeretné, ha a fejlesztés ténylegesen megvalósulna, és elkészülne egy új szoftver, ezért pénzbeli támogatást is adna a vállalkozásnak. Kérdés: milyen formában tehetné ezt meg, milyen adózással, illetve a társaságnak mire kell figyelnie? Illeték, áfa felmerül-e? Felmerül a kérdés, hogy egy egyéni vagy társas vállalkozás ugyanezt hogy tehetné meg? Adók, illetékek, áfa stb.? 3. A vállalkozás a know-how jogot (ötletet) is felhasználva létrehoz egy új szoftvert, aktiválja, majd a felhasználói licencejogát értékesítené. Kérdés: a saját fejlesztésű szoftver aktivált értéke után keletkezik-e áfafizetési kötelezettsége a vállalkozásnak? Előre is nagyon köszönöm válaszát! Tisztelettel: Turner Piroska

Know-how adásvétel és az áfa Kérdés

Egy kft. speciális tevékenységet végez, mely a világhálón (nem levédett) néven működik. Ezt a tevékenységet az eszközökkel és az üzemeltetés joggal – honlap és egyéb használati jog – (know-how) átengedésével együtt értékesíti. Kérdésem, hogy az áfakötelezettség az eladónál hogyan kezelhető? A forintosított teljes üzemeltetési jog (know-how) is tárgya az áfakötelezettségnek?

Szellemi termék értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakartő! Szeretném a segítségüket kérni. Könyvelő iroda munkatársa vagyok. Kisvállalkozások könyvelését végezzük. Az egyik bt. formában működő cégünk főtevékenysége a kutatás-fejlesztés. Ez a cég a saját fejlesztési eredményeit termékké fejleszti, majd értékesíti, és ebből szerzi a jövedelmét. Egy vállalkozás megvásárolná a bt. egyik szellemi termékét, amiért készpénzben fizetne. A kérdés az, hogy a know-how értékesítése milyen könyvelési eljárásokat igényel, hogy az minden tekintetben szabályszerű legyen? Megjegyzendő, hogy a know-how egy tetszőleges számban újraértékesíthető szellemi termék. Különösen fontos tudnunk, hogy az árazással kapcsolatosan van-e bármilyen kikötés, vagy azt a bt. vezetője tetszőlegesen szabhatja meg. Egyáltalán van-e bármilyen bizonylatolási kötelezettség azon túl, hogy a know-how értékesítéséből származó bevételt elkönyveljük? Várom szíves tájékoztatását!

Know-how értékesítése magánszemélyként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. alapítója, miután nyugdíjba vonult a kereskedéssel foglalkozó kft.-ből és a gyermekeinek átadta a céget 6 éve, eladja a know-how-hoz kapcsolódó használati jogokat havi 200 000 Ft-ért határozatlan időre. A megállapodásban arról nincs szó, hogy ennek mi az értéke. Erről ügyvéd írt megállapodást. Az alapító azóta munkaviszonyban van a cégnél, nem tag. Szerintem ennek a használati jog értékének, amit meg kellene állapítani, a könyvelésben is benne kellene lennie, ami a nyilvántartásban nincs és esetleg ennek értékét havonta fizetné ki a cég. Továbbá a magánszemélynél ez milyen adókötelezettséget von maga után? Válaszukat várom és köszönöm, nem tudom, mi a helyes megoldás, egyáltalán járható-e ez az út. Köszönettel.

Know-how adó- és járulékvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft. tulajdonosai egy magánszemély és "B" Kft. Alapításkor úgy döntöttek, hogy a jegyzett tőke bizonyos részét know-how apportjával oldják meg. Ez az apport két speciális késztermékrecept, mellyel különféle talajok minőségének javítása érhető el. Kérdéseim a következők: Ha "B" Kft. megvásárolja a tulajdonosától a receptet – amelyet később apportként "A" kft.-nek átad –, milyen adó- és járulékkötelezettsége keletkezik "B" Kft.-nek és a tulajdonosnak? "A" Kft. részére átadja a magánszemély tulajdonos a receptet. Ebben az esetben kinek, milyen adó- és járulékfizetési kötelezettsége keletkezik? Amennyiben a Tbj. szerinti járulékalapot képez a jövedelem – mostani jogszabály-értelmezésem ez –, a magánszemély tb-kötelezettségeit kinek, milyen módon kell bevallania és befizetnie? Mivel pénzt nem kap az átadásért. Az szja-t az éves bevallásában bevallja és befizeti. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel.

Know-how apport Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft. egy magánszeméllyel 50-50%-os tagsággal megalapította "B" Kft.-t. A törzstőke egy részét pénzbeli, egy részét know-how apportálás formájában nyújtják. Ahhoz, hogy "A" Kft. ezt átadhassa, először birtokosa kell legyen. Kérdésem a következő: "A" Kft. megvásárolhatja ezt az ügyvezetőjétől? Ezt követően pedig átadhatja apportnként "B" Kft.-nek? Amennyiben igen, a vételár kifizetésére 3 hónapot határoznának meg. Szja-fizetési kötelezettség csak a kifizetés után keletkezne? Válaszát előre is köszönöm!

Know-how áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. üdítőital gyártásához "titkos receptet", know-how-t szeretne vásárolni, amit utána értékesítene. A know-how technológiai, és üzletinek is mondható. Milyen áfavonzata van vételkor, ha magánszemélytől, vagy ha kft.-től vásároljuk, illetve milyen adóvonzata van akkor, ha kft.-nek adjuk el? Ha esetleg áfamentesen vettem, akkor áfamentesen adom tovább? Válaszukat előre is köszönöm. Polyák Márta

Magánszemély know-how értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretnénk a segítségét kérni. Magánszemély értékesítené egy cég számára saját műszaki és szervezési ismereteit. A magánszemélynek nincs vállalkozása. Ez az értékesítés akkor egy "adásvételi" szerződéssel történik? A cégnek a vételár összegét számfejtenie kell, és csak a nettó összeget kell kifizetnie az eladónak? Van esetleg adómentes rész? (Az eladónak nincsenek költségei.) Milyen adókat kell (ha kell) levonnia a kifizetőnek? A vételár egyébként 500 ezer forint lenne. Köszönjük szépen a segítségüket!

Szellemi alkotások adókedvezményei: figyeljen a változásokra! Cikk

Nemzetközi kötelezettségvállalásai miatt július 1-jétől jelentősen szűkítette a Parlament a szellemi alkotások adókedvezményére vonatkozó szabályokat. Míg a változások hátrányosan érintik a védjegyek, filmjogok és know-how-k hasznosításán alapuló, adótervezési célzattal működtetett struktúrákat, addig a szoftverfejlesztők továbbra is lényegében változatlan tartalommal élvezhetik a korábbi kedvezményeket.

Know-how értékének meghatározása és könyvelése Kérdés

Egy kft. egy részvénytársaság résztulajdonosa lesz. A jegyzett tőke ráeső részét pénzben és know-how-ban mint nem pénzbeli hozzájárulást teljesíti. Szeretném tudni, hogy a know-how értékének megállapitását kell-e valamilyen bizonylattal alátámasztani, és hogyan kell a kft. könyveibe lekönyvelni, hogy utána az rt könyvelésébe át lehessen vezetni? Köszönettel: Farkasné

Know-how apportja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély know-how-t apportál egy kft.-be. Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettségek terhelik a magánszemélyt? Tisztelettel: Pópity István

Know-how Kérdés

Cégünk magánszemélytől kíván know-how-t vásárolni. Milyen közteherfizetési kötelezettség merül fel az eladó és a vevő oldalán?

Apport Kérdés

Tisztelt Szakértő Most alakult kft. egyik tulajdonosa domain neveket, know-how-t és üzleti kapcsolatokat vitt be az alakuláskor nem pénzbeni hozzájárulásként! Szja és eho kötelezettsége keletkezett ebből kifolyólag. 1., A kft.-nek, mint kifizetőnek kell ezen kötelezettségeket megállapítani és bevallani, vagy a magánszemélynek van ez a kötelezettsége az év végi szja bevallásában? 2. A domain nevek értéke egyéb jövedelemnek, a know-how és az üzleti kapcsolatok önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősülnek? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Rokkantnyugdíjas ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Horvátországi áfa

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close