34 találat a(z) kivaalany cimkére

Kiváról taora visszatérés osztalékelőleg Kérdés

Kiva előző évet érintő költség Kérdés

Tárgyi eszköz értékesítése Kérdés

Ingyenes átadás Kérdés

Illeték kiváláskor kivaalanynál Kérdés

Iparűzési adó megosztása kivaalap esetén Kérdés

Kivás foglalkoztatók kifizetéseinek közterhei veszélyhelyzetben Cikk

A hatályos törvények egyes rendelkezéseit felülíró koronavírus-jogszabályok rendkívüli előírásai között sokan nehezen igazodnak el. Cikkünk olvasói kérdések alapján a kisvállalatiadó-alanyok (kivás cégek) számára foglalja össze a foglalkoztatottaknak történő kifizetésekre, juttatásokra vonatkozó tudnivalókat.

Kivaalany térítés nélküli ingatlanátadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves állásfoglalását: Van egy kivás cég, mely rendelkezik egy jelenleg irodának használt ingatlannal. A kft. szeretné térítés nélkül átadni az ügyvezetőnek az ingatlant, mely ügyvezető a cégnek nem tulajdonosa. Az ingatlan könyv szerinti értéke 10 millió Ft. Áfa szempontjából a lakóingatlannak és a nem lakóingatlannak minősülő értékesítésre az áfakötelezettséget nem választotta. Kérdésünk, hogy jelen esetben a térítésmentes átadás a kiva alapját hogyan érinti? Válaszát előre is köszönjük. Tóth Mária

Kivaalany nyugdíjas munkavállalója Kérdés

Kivaalany kft. nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat. Ebben az esetben a kiva alapjába beletartozik-e a nyugdíjas munkabére, tekintve hogy 2019-től az nem képez tb-alapot? Ha a nyugdíjas munkavállaló az ügyvezető egyenes ági rokona (aki egyben 50 százalékban tulajdonos is), felmerülhet-e kérdés a munkabér nagyságát illetően (például milliós fizetés esetén)? Köszönöm

Behajthatatlan követelés kivaalanynál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérném a segítségét: a kivatörvény az adóalap-növelő tételekkel kapcsolatban hivatkozik a Tao. törvényre (pl. adóalap-növelő tétel a Tao. tv. 3. sz. melléklete szerinti, nem a vállalkozás érdekében felmerült ráfordítás). Illetve kivaalap-növelő tétel a behajthatatlannak nem minősülő követelés elengedése is. A konkrét kérdés az, hogy kivaalany behajthatatlan követelésnek tekintheti-e a Tao. tv. 4. § 4/a. pontban megfogalmazott követelést: „azon követelés bekerülési értékének 20%-a, amelyet a fizetési határidőt követő 365 napon belül nem egyenlítettek ki”; vagy ez kizárólag a társasági adóalanyokra vonatkozik, és a kivaalanyoknak egy ilyen követelés leírása adóalap-növelő tétellé válna mint nem elismert ráfordítás? Köszönöm válaszát!

Foglalkoztatáshoz kapcsolódó kedvezmények kivaalanynál Kérdés

Tisztelt Szakértő! A szociális hozzájárulási adóról szóló 2019-es rendelkezések újraszabályozták azokat a kedvezményeket, amelyeket a foglalkoztatottak után a munkáltatók igénybevehetnek. Például a munkaerőpiacra lépők utáni 24+12 hónapos szocho mentesség a minimálbér összegéig stb. Nem találtam arra vonatkozóan utalást, hogy a korábbi évek előírásaihoz hasonlóan ezek a kisvállalati adóalanyoknál is érvényesíthetőek lennének. Jól gondolom, hogy idén már szó szerint csak a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthetőek ezek az adókedvezmények, és a kivából nem? Köszönöm a választ.

A kivaalanyiság megszűnésének esetei Cikk

A magyar adórendszerben 2013. január 1-jén bevezetett kisvállalati adó (kiva) egyik nagy előnye, hogy év közben is választható. Az adóalanyiság választásának feltételei mellett aránylag kevés szó esik az adóalanyiság megszűnésének eseteiről.

Kivaalany osztalék utáni szochofizetési kötelezettsége 2019-ben Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem 2018. 10. 01-jétől kivaalanyiságot választott. Mivel a kiva kiváltja a társasági adót, a szocho-t és a szakképzési hozzájárulást, felmerült bennem a kérdés, hogy ha 2019-ben vagy azt követően vesz fel osztalékot a tulajdonos, kell-e utána az szja-n kívül szocho-t is fizetni (az eho megszűnése miatt)? Vagy elegendő csak a kivát befizetni? Válaszukat előre is köszönöm!

Kivaalany osztékát terhelő adó 2019-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiva adóalanynál munkavállaló és tulajdonos 2019-ben szeretne osztalékot fizetni. Az osztalék után 2019-től már nem eho-t, hanem szochot kell fizetni. Ebben az esetben beszámítható-e a járulékalapot képező jövedelem, ami után nem szochot, hanem kivát fizet? Válaszát előre is köszönöm.

Osztalék 2018 Kérdés

A kft. 2017. évtől kivaalany. Nyereséggel zárta a 2017-es évet, de osztalékfizetésről nem döntött. A korábbi évek eredménytartaléka lehetővé teszi osztalék fizetését. Helyesen jár el a cég, ha taggyűlés keretében dönt osztalékfizetésről? A jegyzőkönyvet kell-e küldeni valahová vagy elég, ha azt maga őrzi és a Határozatok könyvébe rögzíti? Válaszukat köszönöm. Tisztelettel: Csuhai Imréné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs