28 találat a(z) kiva alapja cimkére

Kivaalap csökkentése Kérdés

Aktuális kérdések a kisvállalati adóval kapcsolatosan Cikk

A mindennapokban a kisvállalati adóval dolgozó szakemberek pontosan tudják, hogy ezen adónem szabályai szorosan kötődnek a társadalombiztosításról szóló előírásokhoz, illetve a szociális hozzájárulási adóhoz. Az elmúlt hónapok jogszabályváltozásai, például az új Tbj. hatálybalépése felvetik a kérdést, hogy ezen módosítások lecsapódnak-e, és ha igen, milyen mértékben a kiva előírásaiban. Cikkünkben ezt a témát járjuk körbe.

A kiva alapja: ezért nem számít a minimum járulékalap a munkaviszonyos dolgozóknál Cikk

A 2020/9. számú adózási kérdés (amelyet október 12-én tett közzé honlapján az adóhatóság) rögzíti, hogy a kiva alapjánál a tényleges jövedelem összegét indokolt alapul venni, a járulékfizetési alsó határt figyelmen kívül kell hagyni. Az adózási kérdésben található levezetés kapcsán érdemesnek gondoljuk bemutatni a kivaalap és a járulékalap kapcsolatát.

Számít-e a kiva alapjánál a járulékfizetési alsó határ? Itt a NAV válasza Cikk

A járulékfizetési alsó határ és a kisvállalati adó alapja címmel új adózási kérdés-választ közölt honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az adóhatóság leszögezi: a kiva alapjánál a tényleges jövedelem összegét indokolt alapul venni, a járulékfizetési alsó határt figyelmen kívül kell hagyni.

Kiva alapja tag esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdéssel fordulok Önhöz: Egy kivás kft.-ben az ügyvezető tagként van jogviszonyban 2019-ben. Nem a minimálbért, hanem a garantált bérminimumot számfejtettem neki. (Havi 195 ezer forintot). A törvény azt írja, hogy tag esetében személyi jellegű kifizetésként (Tbj. szerint járulékalapot képező összes jövedelemként) a minimálbér 112,5 százalékát kell figyelembe venni, ha a tagra jutó személyi jellegű ráfordítás ennél alacsonyabb. Mi a helyzet, ha a garantált bérminimumot kapja? Azt is fel kell szorozni 112,5 százalékkal, hogy megkapjam a kivaalapot, vagy már elérte a törvény által írt minimálbér 112,5 százalékát? A másik kérdésem az lenne, hogy bérbeadással is foglalkozik a tag, ami önálló tevékenységből származó jövedelem. 2019.01.01-től már ez is járulékalapot képez? Válaszát előre is köszönöm!

Kiva-alap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kivás kft. tagja, aki maga látja el a kft. tevékenységét (nincs alkalmazott sem), főállású katás vállalkozó szeretne lenni úgy, hogy továbbra is ellátja a kft.-je tevékenységét, heti 4 órában, havi 48 000 Ft díjazásért. Kérdésem, hogy mennyi lesz a kiva adó alapja? Köszönettel: Oláh Krisztina

A minimálbér 30 százaléka alatti megbízási díj kivaalap-e? Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy nem természetes személy taggal rendelkező egyszemélyes kivás kft. ügyvezetője a minimálbér 30 százalékát el nem érő összegű megbízási díjat kap havonta az ügyvezetői feladatok ellátásáért. A Tbj. szerint így nem biztosított. A kivatörvény 20. § (2) bekezdésének a) pontja alapján a Tbj.-alapot képező személyi jellegű kifizetés a kiva alapja. Jól gondolom-e, hogy így a megbízási díj után se kiva, se szochofizetési kötelezettség nem keletkezik, és a kft.-nek – mivel nem természetes személy a tagja – a minimálbér 112,5 százaléka után sem keletkezik kivakötelezettsége?

Kiva alapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kiva hatálya alá tartozó társaság megvásárolja egy másik társaság üzletrészét, majd a későbbiekben magasabb áron azt eladja. Kérdésem: az üzletrész vásárlása és eladása hogyan befolyásolja a kivaalapot? Segítő válaszát előre is köszönöm.

Kiva alapja 2019-ben a szochokedvezményekkel Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném megkérdezni, hogy részmunkaidőben foglalkoztatott dolgozó esetében mekkora a kedvezmény összege a kivaalap számításakor? Ha jól tudom, a 2018. évi LII. tv. 10. § és 13. § és a 2012 évi CXLVII. tv. 19. § (a)+(d) és 20§ (a)+(d) szerint a kedvezmény mértéke megváltozott munkaképességűnél a törvények szerint a mindenkori minimálbér kétszerese, azaz 298 000 Ft idén és a szakképzetlen dolgozónál a törvények szerint a mindenkori minimálbér fele, azaz 74 500 Ft idén. Ha ezt a megváltozott munkaképességű személyt csak 4 órában foglalkoztatják, akkor is 298 ezer Ft kedvezmény jár neki, vagy csak a 149 ezer Ft, az arányos rész (napi 4 óra/napi 8 óra)? Ha ezt a szakképzetlen dolgozót csak 4 órában foglalkoztatják, akkor is 74 500 Ft kedvezmény jár neki, vagy csak 37 250 Ft, az arányos rész (napi 4 óra/napi 8 óra)? Számszerűsítve, ha a megváltozott munkaképességű napi 4 órában keres bruttó 152 000 Ft-ot, akkor neki a kiva alapja 152 000 Ft vagy 149 000 Ft, illetve, ha a szakképzetlen dolgozó napi 4 órában keres bruttó 152 000 Ft-ot, akkor neki a kiva alapja 74 500 Ft vagy 37 250 Ft? Ezen kívül szeretném még megkérdezni, hogy kivaalapnak minősül-e az ingó- és ingatlan-bérbeadás utáni jövedelem? Segítő válaszukat előre is köszönöm!

Kiva és megbízási díj Kérdés

Kiva szerint adózó kft. havi bruttó 49 500 forint jövedelmet fizet ki megbízási jogviszony szerint. Kérdésem: ez a jövedelem a kiva alapját képezi-e? Köszönettel

Adóalap-módosító tételek a kivában. Példákkal Cikk

Közeledik a kisvállalati adó (kiva) bevallásának határideje. Alábbi cikkemben sorra veszem a bevallással kapcsolatos fontosabb kérdéseket, elsősorban a kiva alapját módosító tételeket.

Betegszabadság díja kedvezmény esetén Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! A szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalónak a betegszabadság idejére fizetett díja beszámítható-e a szociális hozzájárulási adó, illetve a kiva alapjánál?

Kiva alapjának korrekciója Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.) Követelésekre elszámolt értékvesztés kivaalap-növelő tétel-e, hasontóan a Tao. rendszerében ismertekhez? 2.) Pótbefizetés mint sajáttőke-növekmény csökkenti-e a kiva alapját, visszafizetéskor pedig növelné?

Kiva és a beruházási kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kikérni a véleményét. Az egyik könyvelt cégem 2019.01.01-től a kiva hatálya alá tartozik. A taós időszakból még áthozunk kb. 9,5 millió forint elhatárolt veszteséget. Kérdésem arra vonatkozik, hogy a beszerzett ÚJ tárgyi eszközök értéke milyen mértékben csökkentheti a kiva alapját? Vagyis minden ÚJ beszerzésű tárgyi eszköz ( pl. nyomtató, számítógép vagy új személygépkocsi) csökkenti a kiva időszakában a kivaalapot? Vagy van összefüggés a nyilvántartott veszteség összegével? Sajnos nekem a törvény ebből a szempontból nem egyértelmű, és a NAV ügyfélszolgálatán is ellentmondásos információk birtokába jutottam. Előre is nagyon köszönöm a segítségét! Üdv. Fodor Csilla

Kiva alapja nyugdíjas munkavállaló esetén 2019-től Kérdés

2019. január 1-jétől a kiva alapjába beszámít-e a főállásban foglalkoztatott öregségi nyugdíjasnak kifizetett munkabér?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térburkolat, esővíz-elvezetés

Nagy Norbert

adószakértő

Lízingzárás könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close