165 találat a(z) kivás cég cimkére

Kivás cég munkavállalójának osztalék típusú jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni az alábbi ügyben: adott egy munkavállaló, aki egy kiva szerint adózó cégnél dolgozik. (Tehát a cég a munkabére után nem szochót, hanem kivát fizet). A munkavállalónak lesz ellenőrzött tőzsdei ügyletekből bevétele. Ez után 15 százalék szja-t és az új szabályok szerint szochót kellene fizetnie. Ebben az esetben a szochót a teljes minimálbér kétszereséig meg kell, hogy fizesse (mivel nem volt szochofizetés)? Vagy, mivel a kiva a szochót is kiváltja, valahogy másképp kellene számolni? Válaszát előre is köszönöm.

Kivás cég egyszerűsített végelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kivás cég egyszerűsített végelszámolását bejelentettük január elején. Készítjük a 2019.12.31-ei, tevékenységet lezáró beszámolót. A kiva alatti (2019.12.31-ig) eredménytartalék: +2000 eFt. Osztalékot a kft. nem kapott, 90 eFt a tárgyi eszközök könyv szerinti értéke. A 2019-es év -1500 eFt adózott eredménnyel zár. 1. 1910 eFt lekötött tartalékot kell kimutatnunk a 19.12.31-ei tevékenységet lezáró beszámolóban? 2. Amennyiben 150 napon belül sikerül a végelszámolást lezárni, akkor az 1910 eFt-os lekötött tartalékot, mint fel nem használt fejlesztési tartalékot kell 9 százalékkal leadózni? 3. A kekötött tartalék ilyenkor feloldásra kerül, és visszamegy az eredménytartalékba? Azaz már összeadódik az összes eredmény, és akár mínusz is lehet? 4. A 2019. év mínusz 1500 eFt-os eredménye majd a vagyon tagok felé történő kiadásánál fog mutatkozni, és csökkenteni fogja annak szja- és szochoalapját? Köszönöm szépen a válaszát! Tisztelettel: Hné Zsuzsi

Osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társas vállalkozó osztalékot szeretne kivenni. Előbb osztalékelőleget lehet, s csak a mérleg elfogadásakor lehet osztalékot fizetni? Vagy akár év közbe is többször? Vagy inkább sokkal célszerűbb osztalékelőleget felvenni, s majd májusban véglegesíteni osztalékká? S a szochót a cég is kifizetheti a magánszemély helyett a 08 bevallásban és annyival kevesebbet kap majd a magánszemély? Kivás cég esetén a kivás időszak előtti eredményből venne ki osztalékot, akkor nem kell kiva adót fizetni, s nem lesz ezáltal a kiva adó alapba se?

Kisvállalati adó – nincs bérköltség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék arról, hogy ha egy egyszemélyes kivás kft.-ben nincs bérköltség, mert a tulajdonos-ügyvezetőnek van máshol 36 órát elérő bejelentett munkaviszonya, valamint nem fordulnak elő a kivatörvényben meghatározott adóalapmódosító tételek sem, osztalékkifizetés sem történik az adott évre vonatkozóan, akkor 0 Ft lesz a fizetendő kisvállalati adó? Válaszát előre is köszönöm!

Kft. áttérne 2020. január 1-jétől kivára Kérdés

Az áttéréskor az évet úgy kell lezárni, mintha jogutód nélkül szűnne meg. Akkor mi lesz a társaság vagyonával, fel kell osztani? Vagy csak az év zárását 71-eseken kell beadni, és minden záró tétel nyitó lesz a kivás cégben? Köszönöm! Benkéné

Hipafeltöltés kivás cégnél 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az eddigi években annak kellett iparűzésiadó-előleget feltölteni, akinek társasági adóban is keletkezett ilyen kötelezettsége. Ebből következőleg – mivel egy kivaalany nem társaságiadó-alany – nem vonatkozott rá feltöltési kötelezettség. A 2019.júliusi törvénymódosításnak köszönhetően a társaságiadóelőleg-feltöltési kötelezettség megszűnt, az iparűzési adóé viszont nem. A kérdésem, hogy most már a kivaalanyoknak is keletkezik-e iparűzésiadó-feltöltési kötelezettsége? Köszönettel.

Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kivaalany kft. új személygépkocsit lízingel nyílt végű pénzügyi lízingszerződéssel. A kft. a személygépkocsira megfizeti a cégautóadót, a személygépkocsit nem kizárólag üzleti célra fogja használni, útnyilvántartást nem kíván vezetni. A lízingbeadó bank a kezdő részletről kiállította az áfás számlát (amely a teljes ár összegének a 30%-a), illetve a havonta fizetendő lízingdíjakról készülő bizonylatban is szerepel áfatartalom. Az lízingszerződésben a szerződés céljaként az alábbi szerepel: a nyílt végű pénzügyi lízing futamidejének lejártával a szerződésben meghatározott maradványértéken lehetősége lesz lízingtárgy tulajdonjogának megszerzésére, vagy a tulajdonjog megszerzésére 3. személy megjelölésére, illetve a tulajdonjog megszerzése nélküli visszaszolgáltatásra, amely maradványérték a teljes bruttó ár 20%-a. A maradványértékről is majd áfás bizonylat készül, a futamidő végén. Kérdésem: 1.) Kivás adóalany kft. a kezdő lízingdíjat, illetve a havi lízingdíjakat, valamint a megmaradt maradványértéket (ha megszerzi a tulajdonjogot) hogyan számolja el a könyvelésében, hogyan történik a gazdasági esemény kontírozása? 2.) A kft. jogosult lesz-e az áfát tartalmazó bizonylatok alapján az előzetesen felszámított áfa levonására a kezdő részlet, a havi díjak, illetve a maradványérték vonatkozásában, illetve az esetleges javítási, alkatrészszámlák áfatartalmára? Köszönöm megtisztelő válaszukat.

Tagi kölcsön kivás cégnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kivás cég tulajdonosa 50-60 millió forint tagi kölcsönt kíván nyújtani a cégének. A pénzből telephelyet/irodát akar építeni. A tartozás fejében a kész épületet adná vissza a cég a tulajdonosnak. Megteheti ezt? Helyesen jár el? Köszönjük!

Osztalékadó gyeden lévő tulajdonos estében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném a segítségét kérni. Hogyan kell kiszámolni az osztalékadót egy kivás kft. 50 százalékos tulajdonosa esetében, ha gyeden van, mellette munkát nem végez. A gyedből vonnak-e olyan adót, ami csökkenti az osztalék adóját? Mikor jár jobban adózás tekintetében, ha gyed mellett visszaáll 8 órás munkába, vagy jelen esetben? Válaszukat előre is köszönöm!

Üzletrészbevonás kiva hatálya alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 2017 óta kivaalany kft. 2018 folyamán az egyik kilépő magánszemély tagjától visszavásárolta az 1000 e Ft névértékű üzletrészét 15 000 e Ft-ért, melyet a 15 000 e Ft bekerülési értéken az értékpapírok között tartunk nyilván (magánszemély árfolyamnyereség utáni adóinak levonása és megfizetése, eredménytartalék lekötése megtörtént). A Ptk. által szabott határidő lejártához közeledve, mivel a többi magánszemély tag nem akarja megvásárolni (megszerezni) ezen üzletrészt, úgy döntöttek, hogy a társaság bevonja azt. Kérdésem: a bevonásra kerülő üzletrész növeli-e a kiva alapját és ha igen, akkor melyik értékkel, illetve az üzletrész bevonásának van-e bármilyen más kapcsolódó adózási vagy számviteli vonzata? Köszönettel: Dani György

Munkaadó által nyújtott kölcsön Kérdés

Van-e valamilyen akadálya, korlátja annak, hogy valamely magánszemély, akár munkavállalóként, akár tulajdonosként kölcsönt vegyen fel az őt alkalmazó/általa tulajdonolt cégtől? (Összegszerűség, futamidő, netán felhasználási cél stb). Az adós kamatot fizet jegybanki alapkamat plusz 5% értékben. A munkaadó kivaalany. Van-e valami elháríthatatlan akadálya vagy adózási vonzata ennek? Segítségüket ezúton is köszönöm. Kisházi Sándor

Kiva: évközi megszűnéssel kapcsolatos teendők Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: 2018. 01. 01-jétől kivaalanynak 2019. 06. 30-án megszűnik az adóalanyisága adótartozása miatt. A megszűnés szabályainál a lekötött tartalék okoz problémát. A kérdés az, hogy a 2019. 01. 01–06. 30-áig évközi zárás miatt képződő pozitív adózott eredményből is kell lekötött tartalékot képezni, vagy csak a 2019-ben kimutatott eredménytartalékkal és a hozzá tartozó korrekciós tételekkel kell dolgozni? (A vállalkozásnál csak tárgyi eszközzel kapcsolatos a korrekció, mely eszközöket 2019-ben vásárolt.) Előre is köszönöm válaszukat.

Kivás cég egyszerűsített hipa-alapja Kérdés

Kivás cégként sajnos csak a 2018-as évre vonatkozó hipa-bevallás beadása után értesültünk arról, hogy lehetőség lett volna a kiva-alap 20 százalékkal növelt összegében is meghatározni a helyi iparűzési adó alapját. A könyvelő sem hívta fel erre figyelmet, pedig elvárható lenne, hogy automatikusan az ügyfélnek kedvezőbb lehetőséget válassza. Létezik lehetőség az utólagos korrekcióra (például önellenőrzés, vagy a kivából való kilépéskor a záró bevallás készítésénél)?

Külföldi cég kilépése kivás cégből Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kivás cég tulajdonosai két belföldi magánszemély, és egy EU-s társaság. A külföldi társaság ki szeretne lépni, elvinné a saját törzstőkerészét, ezzel az összeggel csökkentenék a jegyzett tőkét. (3 millió forint feletti marad!) Ezen kívül kapna egy jelentősebb összeget az eredménytartalékból. Ezt minek kellene tekinteni? A belföldi kft. szempontjából milyen adók terhelnék? Válaszukat előre is köszönöm!

Kivás társaság osztalékfizetése. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság, amely tevékenységét 2019-ben kezdte és a kiva alanya, osztalékfizetésen gondolkodik. Kérdésem az lenne, hogy osztalékot a 2019. évi beszámoló elfogadása után fizethet, addig csak osztalékelőleget? Válaszát megköszönve, tisztelettel: Bognárné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa építési, szerelési munkánál

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérleti díja

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan átminősítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink