26 találat a(z) kisbusz cimkére
Cégautóadó hétszemélyes busz Kérdés
Tisztelt Szakértő! A vállalkozás tulajdonában áll egy hétszemélyes Mercedes busz (a forgalmiban M1 kategória), mellyel kizárólag személyszállítást végez. Cégautóadó szempontjából személygépkocsinak minősül-e? Együttes össztömege 3050 kilogramm. Kérem erre vonatkozó konkrét válaszát. Több oldalon is azt olvastam, hogy amelyik gépkocsinak az össztömege meghaladja 2500 kilogrammot, az nem minősül személygépkocsinak. Igaz ez? Válaszát előre is köszönöm.
Kisbusz cégautóadó Kérdés
Tisztelt Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy ha egy vállalkozás vásárolt egy Opel VIVARO kisbuszt, ami 9 személy szállítására alkalmas, akkor kell-e cégautóadót fizetnie? Számít-e a használat célja? Köszönettel.
Kilencszemélyes gépjármű Kérdés
Tisztelt Szakértő! 1.) Kérdésünk, hogy egy kilencszemélyes gépjármű esetén kell-e cégautóadót fizetni? Korábban Önök által megválaszolt állásfoglalásokban találtam a következő választ: "A cégautóadóra vonatkozó szabályok [Gjt. 17/A-17/G. §] alkalmazásában a személygépkocsi fogalmát a szja tv. 3.§ 45. pontja szerint kell figyelembe venni. Ennek értelmében az olyan gépjármű, amely a vezetővel együtt több mint nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas, nem minősül személygépkocsinak, tehát a kilencszemélyes kisbuszra a cégautóadó hatálya nem terjed ki." Úgy véljük, hogy ez a válasz nem számol a Gjt. 17/A.§ második mellékmondatával, azaz "az a személygépkocsi, amely után a számviteli törvény szerint költséget, ráfordítást számoltak el". Ezt is figyelembe véve véleményünk szerint adóköteles - az szja tv. szerinti személygépkocsi (szja tv.: 8személyig), de ebből kiemelve a hibrid gépkocsit, amely nem magánszemély tulajdonában áll - az a személygépkocsi, amely után a számviteli törvény szerint költséget, ráfordítást számolnak el. Ha jól értelmezzük, akkor a második mondat miatt mégis kell cégautóadót fizetni a kilencszemélyes gépjármű után... Jó az észrevételem? 2.) Ha valóban nincs cégautóadó-fizetési kötelezettség az említett gépjárműre, akkor kell-e útnyilvántartást vezetni? Hol találunk ezzel kapcsolatos jogszabályt? Várom válaszukat. Köszönettel.
Kisbusz bérlésének áfája Kérdés
Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogyha egy áfás cég kizárólag céges használatra kisbuszt (8+1 fő, B kategóriás jogosítvánnyal vezethető) bérel, akkor annak áfája levonható? Válaszát előre is köszönöm.
Nyílt végű pénzügyi lízing személygépkocsi Kérdés
Tisztelt Szakértő! Szeretném pontosítani korábbi kérdésemet: Kft. szeretne egy 9 személyes kisbuszt vásárolni, amely személygépkocsi a forgalmi engedélye szerint. Visszaigényelheti-e 100 százalékban az áfát, ha nyílt végű pénzügyi lízingre vásárolja, és a dolgozók szállítását végzi vele reggel és este a telephely és a lakóhelyek között? Milyen nyilvántartásokat kell vezetni és hogyan igazolja a kizárólagos adóköteles tevékenységgel kapcsolatos használatot? Köszönettel: Nagyné
Személygépkocsi pénzügyi lízing Kérdés
Tisztelt Szakértő! Kft. szeretne egy 9 személyes kisbuszt vásárolni, amely személygépkocsi a forgalmi engedélye szerint. Visszaigényelheti-e 100 százalékban az áfát, ha pénzügyi lízingre vásárolja, és a dolgozók szállítását végzi vele reggel és este a telephely és a lakóhelyek között? Milyen nyilvántartásokat kell vezetni és hogyan igazolja a kizárólagos adóköteles tevékenységgel kapcsolatos használatot? Köszönettel: Nagyné
Cégautóadó-fizetési kötelezettség Kérdés
Egyéni vállalkozó vagyok, Ford Transit kisbuszt vettem (gépkocsivezetővel együtt 8 személyes), ezzel fuvarozom az erdészeti munkáimhoz a dolgozókat. Kell-e cégautóadót fizetnem, és mikor, milyen időközönként?
Gépkocsibérlés Kérdés
T. Cim! 9 személyes kisbusz bérlése esetén kell-e cégautóadót fizetni? Van-e rá kedvezmény? A bérlő alapitvány lenne, a bérbeadó pedig magánszemély. Köszönettel: Bné
Beruházási kedvezmény Kérdés
Tisztelt Szakértő! A kérdésem, hogy személyszállítással foglalkozó kft. 2015. évben beszerzett új kisbusz után érvényesíthet-e beruházási kedvezményt a 2015. évi társaságiadó-alap csökkentéseként? Előre is köszönöm válaszukat.
Kisbusz-átalakítás személygépkocsivá Kérdés
Kedves Szakértő! Személyszállítást végző áfaalany cég 2013-ban vásárolt egy kisbuszt, melyet személygépkocsivá alakított át 2015-ben. A beszerzés után levonta az áfát. Kérdésem, hogy az átalakításra tekintettel keletkezik-e az áfában korrekciós különbözet, és ha igen, azt milyen arányban szükséges elvégezni? Köszönöm válaszát!