25 találat a(z) kilométerpénz cimkére

15 Ft/km feletti gépkocsi-költségtérítés adózása Kérdés

Munkába járás személygépkocsival Kérdés

Munkába járás és hazautazás költségtérítése Kérdés

Kiküldetési díj Kérdés

Munkába járás biciklivel: kilométerpénzzel és adókedvezménnyel ösztönöznék Cikk

Adómentes fix kilométerdíj, illetve vállalati kerékpártámogatás bevezetését szorgalmazza a Magyar Kerékpárosklub az Aktív Magyarország kormánybiztosság támogatásával, a KPMG és a Mobilissimus közreműködésével készített tanulmánya nyomán.

Munkába járás nem saját autóval Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pest megyei lakhelyről ingázna a munkavállaló budapesti munkahelyére, viszont nem saját tulajdonú gépjárművel. Adhat ebben az esetben a munkáltató kilométerenként 15 forintos, adómentes munkába járási támogatást a munkavállalónak? Előre is köszönöm segítségét.

Munkába járás költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy a munkába járás költségtérítése gépkocsi igénybevétele esetén, ha a kormányrendeletben meghatározott feltételeknek megfelel a munkavállaló, de saját gépkocsival nem rendelkezik, és jogosítványa sincs neki, igényelheti-e adómentesen a kilométerenkénti 9 forintos térítést? Hétvégi hazautazás: a munkahelyről legfeljebb hetente egyszer – az általános munkarendtől eltérő munkaidőbeosztás esetén legfeljebb havonta négyszer – a lakóhelyre történő oda- és visszautazás esetében adható adómentesen. Május hónapban, ha 5 hétvége van, akkor is csak maximum 4 alkalomra számolható el költségtérítés? Köszönöm!

Munkába járás költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy a munkáltató minden esetben (szankció nélkül) választhatja-e azt a lehetőséget a munkába járás költségtérítése esetén, hogy az szja-törvény 25. § (2) bekezdés b) pontja szerinti költségtérítést (15 forint kilométerenként) fizeti ki a munkavállalóinak, és nem vizsgálja például, hogy van-e közösségi közlekedés a munkavállaló lakóhelye/tartózkodási helye és a munkavégzés helye között? A 39/2010. kormányrendelet 4. § (1) bekezdése kimondja, hogy mely esetekben jár a 15 forint kilométerenkénti összeg 60 szzaléka a munkavállalónak (bár a munkáltató adómentesen adhat saját döntése alapján 15 forintot kilométerenként). Dönthet-e úgy a munkáltató, hogy minden olyan dolgozónak megadja a 15 forintt/kilométer összegű napi munkába járási költségtérítést, akinél a munkavégzési hely és a lakcím/tartózkodási hely nem egy közigazgatási határon belül van? Vagy ez a költségtérítés csak akkor jár, ha teljesül a 39/2010. kormányrendelet 4. § (1) bekezdésének valamelyik pontja? Megkaphatja-e ezt a fajta költségtérítést az a munkavállaló, akinek a lakóhelye/tartózkodási helye és a munkavégzés helye egy közigazgatási határon belül van? Ha igen, akkor milyen feltételeknek kell megfelelni? Ennek a fajta költségtérítésnek mennyi a maximum korlátja? Válaszát előre is köszönöm!

Mezőgazdasági őstermelő üzemanyag-elszámolása Kérdés

Üdvözlöm! Őstermelő 500 kilométer elszámolását 2018. évre egyeneságbeli rokona tulajdonában lévő személygépjármű esetén választhatja? Köszönöm!

Munkába járás költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kifizethető-e munkavállaló részére adómentesen az szja-törvény 25. § (2) bekezdés b) szerinti saját gépjárművel történő napi munkába járás jogcímen a kilométerenkénti 9 vagy 15 forint, amennyiben az érintett munkavállaló nem felel meg a 39/2010. kormányrendelet 4. §-ában foglalt feltételeknek? Köszönöm.

Egyéni vállalkozó 500 kilométernyi költségelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelői körben most merült fel a következő kérdés, útnyilvántartás vezetése nélkül a NAV által megadott fogyasztási norma és üzemanyagár alapján az átalány elszámolásával kapcsolatban. Azokban a hónapokban, mikor nincs bevétele például egy ácsnak, nem számoltam el átalányköltséget. A NAV-tól egy könyvelő kért állásfoglalást, mely szerint kevesebbet nem lehet elszámolni, az év minden hónapjára ugyanannyit kell. Hol találom meg azt rendeletben, hogy ha elkezdtem év elején az elszámolást, akkor az év minden hónapjára kötelező kellene alkalmaznom? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

500 kilométer útátalány Kérdés

A NAV honlapján 2018.01.03-án megjelent fókuszban az útnyilvántartás című információs füzetben az szerepel, hogy egyéni vállalkozó és mezőgazdasági őstermelő havi 500 kilométer útátalányt számolhat el útnyilvántartás vezetése helyett, tehát ez esetben nem kell az útnyilvántartásban követelt nyilvántartást vezetni (felkeresett üzleti partner neve, megtett kilométer stb.)? Kérdésem még: családi gazdaságban minden tagra elszámolhatom-e az 500 kilométer/hó általányt, ha csak egy főnek van személyautója?

Cégautó tagnál Kérdés

Cégünk használt autót kíván vásárolni. Egy tulajdonostársunknak, aki nem alkalmazott a cégünknél, odaadnánk úgy használatra, hogy ő lenne az üzembentartó. Lehetséges ez? Milyen költséget számolhat el a cég? Van-e cégautóadó? Kilométerpénzt számolhatunk-e el, ha a cég érdekében utazik? Köszönöm válaszukat.

Gépkocsi-költségtérítés – kilométerpénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiak szerint kérdést tettem fel a gépkocsim költségtérítésére vonatkozólag: http://adozona.hu/kerdesek/2017_10_11_gepkocsi_koltsegterites_kca Csak az egészen pontos értelmezés kedvéért szeretném még egyszer a megerősítését kérni: tehát azért, mert nekem sajnos olyan autóm van, mely után nem kell cégautóadót fizetni, ha a cégem kifizeti számomra a cég érdekében megtett utamat, akkor én nem számolhatok 15 forintos átalányamortizációval, csak a futásteljesítményem arányában költségszámlákat? Azért szeretném még egyszer ezt megkérdezni, mert úgy vélem, hogy ez teljességgel életszerűtlen, hiszen ha nekem májusban akad olyan feladatom, melyhez a saját gépkocsimat veszem igénybe, és előtte egyáltalán nem volt ilyen eset, akkor nyilván nem vezettem eddig sem az év eleji kezdő kilométeróra-állást, sem számlát nem gyűjtöttem az eddigi költségeimről. Nem tudhattam, hogy ér engem ilyen úgymond balszerencse, hogy arra kényszerülök, hogy a saját autómmal végezzek el feladatot – amely egyébként számomra egyáltalán nem megterhelő és a munkáltatóm számára sem lenne az. Viszont így – ha jól értem – kizárólag az üzemanyagpénzre lennék jogosult, és a 15 forintos átalányamortizációra nem. Pedig ugyanazt a feladatot végzem, mint a másik munkatársam, akinek nincs otthon olyan földterülete, ami miatt szüksége lenne nagyobb autóra – ellentétben velem. De ez kizárólag otthoni megfontolások miatt alakult így, és nem úgy, hogy nekem is egy Suzuki Swiftem legyen (vagy hasonló).

Gépjármű-költségtérítés kiegészítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. alkalmazottjának saját gépkocsija használatára tekintettel költségtérítést fizet. Kifizeti az üzemanyagnorma szerinti költséget, de nem fizet kilométerenként 15 forint egyéb költségtérítést. Kötelező-e kifizetnie az egyéb költségek megtérítésére a 15 forintot vagy nem? Az szja-törvény 3. melléklete az igazolás nélkül elszámolható költségek között sorolja fel, de nem látom sehol, hogy lenne minimum kötelező összeg. http://adozona.hu/kerdesek/2017_10_19_gepjarmu_koltseg_terites_iyw#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice Kiegészítés: Kiküldetésről van szó. Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kölcsönzött munkavállaló átvétele

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Oktatási számla gyermek nevére

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Díjazás munkavégzés hiányában

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs