361 találat a(z) kiküldetés cimkére

Kiküldetés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk feladata a szaktanácsadás, ezen kívül gyors, pontos és megbízható információk eljuttatása tagjainkhoz. Feladataink ellátása érdekében tanácsadó hálózatot üzemeltetünk az ország egész területén. Ezen, munkaviszonyban álló tanácsadók munkaidejük jelentős részében a tagokat látogatják, míg a maradék időben az adott megye területén lévő irodák valamelyikében fogadják az ügyfeleket. A munkavégzésükhöz a saját gépjárművüket használják, munkaszerződésükben a munkavégzés helyeként az adott megye területe van meghatározva. A fenti körülményekre tekintettel, ezen tanácsadók részére a saját gépjárműhasználat címén 1.) adómentesen fizethető-e kiküldetési rendelvény alapján az otthonról történő elindulás az első ügyfélhez, vagy az ügyeletes irodába, illetve a napi munka befejezését követő hazaindulás az utolsó ügyféltől vagy az ügyfélszolgálati irodából a NAV honlapján közzétett általános fogyasztási norma és üzemanyagár, valamint a kilométerenkénti 15 forint általános személygépkocsi-normaköltség figyelembevételével? 2.) adómentesen fizethető-e a napközbeni munkavégzés során az első ügyféltől/irodától az utolsó ügyfélhez/irodához történő megérkezésig a költségtérítés a NAV honlapján közzétett általános fogyasztási norma és üzemanyagár, valamint a kilométerenkénti 15 forint általános személygépkocsi-normaköltség figyelembevételével?

Utazási bérlet 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy a béren kívüli juttatási rendszer változása érinti-e a távolsági bérlet 86 százalékban adómentes elszámolhatóságát, illetve a kiküldetések, munkába járások elszámolhatósága változik-e 2019-től? Köszönöm!

Tag külföldi kiküldetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. egyik tagja (aki nem ügyvezetője és nem is munkavállalója a kft.-nek) kiutazik külföldre, hogy a cég termékét népszerűsítse, és befektetőket keressen. Ebben az esetben elszámolható az utazás költsége (repülőjegy, transzfer)? Előre is köszönöm a választ!

Kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk belföldi kiküldetése teljesítéséhez olyan személygépkocsit szeretne használni, melynek törzskönyvében ő a tulajdonos, a forgalmi engedélyben viszont egy másik magánszemély az üzembentartó (akinek a nevére a kgfb is szól). A két magánszemély között nincs jogi kapcsolat. Élettársak ugyan, de ez nem bejelentett élettársi kapcsolat és hivatalosan nem egy lakcímen laknak. Ebben az esetben elszámolható kiküldetési rendelvény alapján bevételnek nem számító költségtérítés a munkavállalónk részére? Várom megtisztelő válaszukat!

Kiküldetés, külföldi munkavégzés Kérdés

Adott egy magyarországi kulturális vállalkozás (kft.), csak magyarországi székhellyel. Lehetőségük nyílt 30 (magyar állampolgár + 2 szlovák +1 portugál) zenészt alkalmazni, akiket 2018. november 09-étől 2019. április 23-áig francia turné körútra küldenének. A turné költségeit (bér költséget elutalva magyar kft.-nek) a kft., további költségeket (szállás, étkezés, utazás)) pedig francia rendezőcég állja. Ugyanezen zenészek már 2018. január 01-2018. június 30-áig a francia rendező cég munkavállalói voltak, francia bérelszámolással, francia biztosítottsággal. Kérdéseim: 1. A magyar cég alkalmazhatja-e őket mint munkavállalókat. és dolgoztathatja-e őket Franciaországban, 2018. november 09-2018. december 31-ig, és fizethetik-e Magyarországon a tb-t és az szja-t? 2. Ez az alkalmazási forma kiküldetésnek számít-e így? Értve ez alatt Magyarországon a Tbj-t, külföldön az szja-t, bár nincs kint Franciaországban telephelyük. 3. A korábbi franciaországi munkaviszonyuk (2018.01.01-2018.06.30.) eredeztet-e olyan kötelezettséget, hogy újbóli franciaországi munkavégzés miatt, a 2018-as jövedelmük teljes egészében a francia jogszabályoknak kell megfeleljen? Köszönettel Nagy Katalin

A túlóra mértéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megtudni, hogy ha olyan "pihenőnapon" dolgozik a munkavállaló, amit le kellett dolgozni már korábban – tehát munkanap lenne –, azt mint rendkívüli munkaidőt milyen mértékkel kell fizetni? Ha normál munkaidőbeosztás szerint dolgozó munkavállaló külföldi kiküldetésre utazik ünnepnapon – melyre ugye rendes munkaidőként beosztható –, azt milyen mértékkel kell kifizetni? Az is túlóra? Maga az utazási idő is? Szíves válaszát előre is köszönöm!

Hibrid autó útiköltség-elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértők! A segítségüket, véleményüket szeretném kikérni a következő témában: kiküldetés költségét szeretnénk az alábbi autóra elszámolni: Toyota RAV4 2494 cm3 E/B , elektromos autó. A gyári fogyasztási adatok: város/országút/ vegyes/ 5,1l / 4,9 / 5 liter/100 km, tesztfogyasztás 7,5 liter. A valós adatok ennél magasabb fogyasztást igazolnak. Kérdésem, hogy elszámolható-e hibrid autóra kiküldetési költség, és mivel ennek a hibrid autónak a fogyasztási normája nem található meg a NAV által meghatározott üzemanyag-fogyasztási normák között, a gyártó általi fogyasztás elmarad a tényleges fogyasztástól, mi alapján lehet szabályszerűen elszámolni a kiküldetést? Tudom, van lehetőség a NAV-tól szakértői véleményt kérni, de az Ön véleményére is kíváncsi vagyok, van-e más lehetőség a szabályszerű elszámolásra? Köszönöm a segítéget!

Szocho és járulék kiküldetésben – változások az új adócsomagban Cikk

A pénzügyminiszter T/2931 számon a Parlamenthez benyújtott törvényjavaslata (Javaslat) több ponton tartalmaz módosítást, pontosítást melyek ismerete szükséges a rövid és hosszú távú külföldi kiküldetéseken dolgozó járulék és szocho kötelezettségének meghatározásánál. A módosító javaslatok egy része hatással van a Magyarországon dolgozó külföldi munkavállalók adó- és járulékkötelezettségére is. Az alábbiakban olvashatják az erről készült összefoglalót.

Belföldi kiküldetés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előfordul, hogy területi képviselőink a kiküldetés során a parkolásról vagy az étkezésről csak parkolójegyet, illetve nyugtát – áfás számlát nem – adnak le a havi elszámoláskor (sok helyen nem tudnak a kollégák számlát kérni, például, ahol parkolóautomata van). Ezt elfogadhatjuk, kifizethetjük, a parkolást parkolási költségként az étkezésről szóló számlát pedig egyéb meghatározott juttatásként elszámolhatjuk-e? Válaszát előre köszönöm: Andrea

Kiküldetés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nk ügyvezetőjének nincs saját gépkocsija, illetve a forgalmiban a tulajdonos az ügyvezető édesanyja, az üzembentartó pedig az ügyvezető. Ebben az esetben vezethet erre a személygépkocsira kiküldetési rendelvényt az ügyvezető, és annak kiszámolt költsége elszámolható a kft.-ben? Köszönjük szépen a segítségét!

Költség, támogatás, bevallás 2019-től az egyéni vállalkozóknál Cikk

A Magyar Közlöny 2018. évi 117. számában jelent meg az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló 2018. évi XLI. törvény, mely az egyéni vállalkozói tevékenységet folytató magánszemélyek adózását is érinti.

Kiküldetés bérelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy magyar vállalkozás, amely egy másik magyar vállalkozásnak Ausztriában ingatlant kivitelez. A magyar heti 40 órában bejelentett munkavállalóit szeretné Ausztriában foglalkoztatni. Az a kérdésem, hogy az ausztriai foglalkoztatás alatt kapott kb. 8 euró/óra munkabért milyen jogcímen kell számfejtenem, illetve milyen adó- és járulékvonzata van ennek az összegnek? Kell-e valahova bejelenteni a dolgozókat? (Az A1-es nyomtatványon kívül). Tisztelettel köszönöm a segítségét!

Helyettesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben szeretnék állásfoglalást kérni: Egy dolgozó munkaszerződésben a munkavégzés helyeként ez szerepel: 1./ A Munkavállaló elsődleges munkavégzési helye: 9022 Győr, XY utca X. szám 2./ A Munkáltató és a Munkavállaló megállapodnak abban, hogy a Munkavállaló helyettesítés céljából mindazokon a helyszíneken végezheti munkáját, ahol a Munkáltató bármely tevékenységet kifejt. A győri cím a munkáltató egyik fióktelepe. A munkáltató ezen kívül még több fiókteleppel rendelkezik az országban. A munkáltató a szabadságon lévő dolgozók helyettesítésére a győri fióktelepen lévő munkavállalóját a kapuvári fióktelepre küldi munkavégzés céljából. A két fióktelepen dolgozó munkavállalók azonos munkakörben dolgoznak. A munkavállaló munkavégzés céljából azokon a napokon, amikor helyettesítenie kell, a lakcíméről, és nem a győri fióktelepről indul munkába a kapuvári fióktelepre. Kiküldetésnek vagy munkába járásnak minősül-e a fenti utazás? Jár-e napidíj a dolgozónak? Munkában töltött időnek minősül-e az utazás? Válaszát előre is köszönöm!

Németországi devizaellátmány adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi társaság munkavállalói kiküldetésben dolgoznak Németországban. Magyarországon minimálbér után biztosítottak, míg Németországban devizaellátmányban részesülnek. Kérdésem, hogyan kell adózni a devizaellátmány után? Jelenleg csak Németországban adózik az ellátmány. Köszönettel: Reményi Győzőné

Devizaellátmány járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás az EU több országába 183 napot meghaladó időtartamra kiküldi a munkavállalóit. Személyi jövedelemadót külföldön fizetnek a bér után, járulékokat pedig "csak" a magyarországi munkaszerződésben meghatározott bér után. A devizaellátmány adózásával kapcsolatosan több eltérő információt olvastam. Évekig elfogadott álláspont volt, hogy ez után nem kell itthon járulékot fizetni. 2010-ről olvastam egy ÉVOSZ tájékoztatót, mely szerint az APEH elnöke azt írta, hogy a devizaellátmány egyéb munkajövedelem, és nem képezi járulék alapját. Bírósági állásfoglalásban viszont bérjövedelemnek tekintették. Mi a ma érvényben lévő szabályozás? Mi a NAV jelenlegi állásfoglalása ebben a témában? Szocho és szakképzési hozzájárulás alapját képezi? Egyéni járulékok? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Táppénzjogosultság vége

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Passzív gyed bevallásban

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs