51 találat a(z) kifizető cimkére

Megbízási jogviszony Kérdés

Csekély értékű ajándék Kérdés

Osztalékelőleg osztalékká válásakor bejelentés Kérdés

Kata 2021 Kérdés

Adószámos magánszemély Kérdés

Szja Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szja-bevallással kapcsolatban szeretnék egy kérdést feltenni.Nyugdíjasként adok bérbe egy lakást. Cukorbetegségem révén súlyos fogyatékossági kedvezményre vagyok jogosult, amelyet év közben igénybe vettem. Kérdésem az, hogy az igénybe vett adókedvezményt a bevallásnak melyik sorába kell beírni, mert csak olyat találtam, hogy kifizetők által levont adókedvezmény. Köszönettel: Imre Lajosné

Szociálishozzájárulás-fizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó munkabér és önálló tevékenység összevont jövedelme 8617 ezer forint, a kifizetők befizették a szociális hozzájárulási adóját.Vállalkozói kivét 5500 ezer forint, amely után ő maga befizette az 1050 ezer forint szociális hozzájárulási adót. Keletkezett 1662 ezer forint vállalkozói osztalékalap, amely után szociális hozzájárulást kell fizetni. Kérdés kell-e fizetnie az osztalékalap után szociális hozzájárulást, vagy az 1050 ezer forint befizetett szociális hozzájárulás fedezi a fizetendő szociális hozzájárulást, vagy még vissza is igényelhető a maximált hozzájárulás feletti rész? Köszönettel: Benke Tamásné

Néhány kattintással is beszerezhető már a NAV-tól a keresetigazolás Cikk

Februártól online is lehet igényelni a banki hitelfelvételhez elengedhetetlen adóhivatali keresetigazolást – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Itt az idő a munkáltatói/kifizetői igazolások elkészítésére Cikk

Az adóhatóság minden olyan magánszemély számára elkészíti az adóbevallási tervezetet, akire vonatkozóan 2019-ben érkezett munkáltatói, kifizetői adatszolgáltatás. Összefoglaltuk, hogy a kötelezetteknek milyen igazolásokat, milyen tartalommal kell január végéig kiadniuk.

Forgalom utáni jutalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy magánszemély által írt könyvet forgalmaz. A forgalom után jutalékot fizetünk a magánszemélynek. Az lenne a kérdésem, hogy ezen kifizetett összeg után milyen járulékokat kell vonni a kifizetőnek, és mit kell még fizetni utána? Köszönettel várom válaszukat.

Osztalék és szocho Kérdés

Tisztelt Hunyadné Szűts Veronika! Olvasva az "Osztalék és szochofizetési szabályok" című kérdésre adott válaszát, kétely merült fel bennem az utolsó mondatában szereplő megállapítását illetően. Jóllehet a 08-as bevallás kitöltési útmutatója elég szűkszavú a konkrét kérdésben (egészen konkrétan nincs róla egyetlen szó sem), de az új szocho törvény 18. § (3) bekezdéséből számomra az a következtetés vonható le, hogy abban az esetben, amikor csak az osztalékelőleg válik osztalékká (tehát a kifizetőnek nincs lehetősége a levonásra), akkor a szocho bevallása és megfizetése a magánszemély kötelezettsége, nem a kifizetőé, hasonlatosan az szja-hoz (melyre a 364. sorhoz fűzött magyarázat ki is tér). Üdv. Pap Attila

Bérleti díj könyvelése kifizetőnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk ingatlant bérel magányszemélytől, akitől az szja-t levonjuk és megfizetjük. A számla készpénzes. Miként könyveljük ezt pénztárban és vegyesen? Válaszukat előre is köszönjük!

Külföldi magánszemély önálló tevékenysége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi társas vállalkozás külföldi (holland) magánszemélytől vesz igénybe közvetítői szolgáltatást egy eladási ügylet során eseti jelleggel. Hogyan jár el helyesen ebben az esetben a magyar cég? A megállapodáson, teljesítés igazoláson kívül milyen adatokat kell a magánszemély partnertől bekérni (név, lakcím, adószám...stb) Milyen adóügyi kötelezettsége van a magyar társaságnak mint kifizetőnek? Köszönöm szíves válaszát!

Szocho-változás 2019 Kérdés

2019-től az a magyar állapolgár, aki külföldi kifizetőtől jövedelmet szerez – ami Magyarországon nem járulékköteles – az után itthon a magyar állapolgár köteles megfizetni a szochót. Jól értelmeztem-e? Itt.olvastam az Önök oldalán a 2019-es változások között: "Ha a természetes személy külföldi kifizetőtől Tbj. szerinti járulékalapot nem képező jövedelmet szerez, akkor kell szociális hozzájárulási adót fizetni, ami a természetes személyt terheli". Várom válaszukat. Köszönöm szépen.

Pénzt vesz fel az ügyvezető a cég számlájáról, így adózik Cikk

A 2018/54. számú adózási kérdés érdekes egyedi esetet tárgyal, aminek több közérdekű tanulsága is van. A történet lényege, hogy egy gazdasági társaság munkaviszonyban álló ügyvezetője 2017-ben több alkalommal úgy vett fel pénzösszegeket a kft. pénzforgalmi számlájáról, hogy e tételeknek a társaság érdekében történt felhasználását semmilyen bizonylat vagy okirat nem igazolta. A felvetett kérdés arra irányult, hogy milyen adóvonzatai vannak a szóban forgó összegnek.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivás társaság hipabevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás táppénzen

Szipszer Tamás

adószakértő

Magánokirat felülhitelesítése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close