393 találat a(z) kft. ügyvezetője cimkére

Őstermelés mellett kft.-ügyvezető Kérdés

Adott egy kft., melynek kettő, cégbíróságon bejegyzett ügyvezetője van. Az egyik az ügyvezetőség mellett egyéni vállalkozó, de a választása szerint a kft.-ben fizeti meg a járulékait. A másik ügyvezető nyugdíjas családi gazdálkodó, mezőgazdasági őstermelő. Kérdésem az lenne, hogy a nyugdíjas őstermelőnek meg kell e fizetnie az ügyvezetőség után a 7320 forintot?

Kft. és katás bt. tagjainak státuszai járulékfizetés szempontjából Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben kérem az állásfoglalásukat, illetve válaszukat: Tény: 1. katás bt.-ben a beltag kisadózó az anyának a fia (F) katás bt.-ben kültag: anya (A) mellette “sima" kft.-ben a család az alábbi felállás mellett van: 2. tag: A ügyvezető: A Az anya nyugdíjba vonul, és a következő változást tervezik: a kft.-ben a tagok A és F lennének, 50-50%-ban, az ügyvezető F lenne. 1. Jól gondolom-e, hogy ebben az esetben F-nek minimálbér utáni fizetési kötelezettsége keletkezne a kft.-ben (tag és ügyvezető is lenne egyben), így itt lenne a fő biztosítási jogviszonya, viszont a bt.-ben az 50 ezer helyet 25 ezer forint lenne a kata? 2. Ha F nem lenne tag, csak ügyvezető, akkor az ügyvezetést végezhetné-e nulla forint megbízási díjért, miközben a katás kisadózói státusza (50 ezer forint) változatlan lenne? 3. Ha az öregségi nyugdíj mellett A tagi jogviszonyban dolgozik, nulla forintért, akkor keletkezik-e bármilyen járulékfizetési kötelezettsége? 4. Az anya az év folyamán eseti munkaviszonyt is kötne, ez befolyásolja-e a biztosítási jogviszonyát, illetve az esetleges járulékfizetését a kft.-ben? Válaszukat előre is köszönöm.

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Kell-e fizetni a saját jogú nyugdíjas után a kft.-ben egészségügyi szolgáltatási járulékot, ha 1. a kft. 50 százalékos tulajdonosa, 2. a kft. ügyvezetője, a feladatot a társasági szerződés szerint megbízási jogviszonyban látja el, 3. a kft.-ben szakmai munkát is végez, 20 órás részmunkaidős munkaviszonyban, 4. kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozóként kataalany (azaz 25 ezer forint katát fizet)? Köszönettel: Rátzné

Fuvarozó vállalkozó járulékalapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy egyéni vállalkozó fuvarozónak elég a minimálbér alapján fizetni a járulékait, vagy meg kell fizetnie a garantált bérminimum után? Ha kft. ügyvezetőjeként végzi a tevékenységet, akkor is ugyanaz a járulékalap vonatkozik rá?

Ügyvezetés munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. társasági szerződése alapján a képviseletre jogosult tisztsége ügyvezető (vezető tisztségviselő), aki egyben tag is. Ebben az esetben az egyik tag (aki eddig rendelkezett máshol 36 órán túli munkaviszonnyal, ami megszűnt) elláthatná az ügyvezetői feladatokat például heti 5 órás munkaviszonyban, és a járulékokat ez után fizetné meg, függetlenül attól, hogy nem rendelkezik máshol 36 órán túli munkaviszonnyal?

Kft. külföldi ügyvezetőjének járulékfizetése II. Kérdés

Köszönöm válaszát. Csak a helyes értelmezés kedvéért: Nem kell levonni a 4+3 százalék egészségbiztosítási járulékot, a 10 százalék nyugdíjjárulékot, és a megbízó sem fizet utána szochót?

Biztosítási jogviszony részmunkaidő esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély, akinek nincs jelenleg biztosítási jogviszonya, és maga után fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot, 2018. 03. 01-től heti kétórás időtartamra munkaviszonyt létesített egy kft.-ben, ügyvezetői teendők ellátására. Biztosítottá vált-e ez a magánszemély, ha a havi munkabére 50 ezer forint, vagy a jelenlegi garantált minimálbér 30 százalékát (180 500 Ft x 30% = 54 150 Ft) el kell érnie a munkabérének? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Külföldön élő kft.-ügyvezető járulékfizetése Kérdés

Kft.-tag ügyvezető igazgató 2013 decemberétől Hollandiában él, mert ott ment férjhez. Ott munkát nem vállalt, de magánbiztosítónak fizetett, mert gyermekei születtek. Magyarországon 2008. 11. 14-től 2014. 06. 10-ig a kft.-ben mujnkaviszonyban állt, majd 2014. 06. 11-től 1452-es kóddal jelentették be, de neki sehol nem volt ekkor munkaviszonya. Kérdésem, hogy mivel kettő kicsi gyermeket nevel, közülük a kisebbik Down-szindrómával született, mi a teendő, hogy a magyarországi kft.-ben a biztosítása rendezett legyen, valószínű ez év áprilisában megszületik a harmadik gyermeke, szintén Hollandiában. Köszönettel várom válaszukat

Nyugdijas kft.-ügyvezető járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

Amennyiben a kft. ügyvezetője nyugdíjas, és megbízási szerződés alapján látja el ügyvezetői feladatát (havi bruttó 30 ezer forintért), kell-e mellette az egészségügyi szolgáltatási járulékot is fizetnie, vagy elegendő a megbízási díj utáni fizetési kötelezettség teljesítése? Köszönöm szíves válaszát!

Járulékfizetés Kérdés

A kft. ügyvezetését megbízásos jogviszonyban ellátó személy – aki nem tagja a kft.-nek, nincs egyébb jogviszonya és jövedelme – a minimálbér 30 százaléka alatti havi megbízási díjat kap. Kérdés, hogy csak a ténylegesen felvett megbízási díj után fizeti a személyi jövedelemadót, és a kft. ez után fizeti a 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adót és az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást? Vagy utobbiak esetében a minimálbér vagy garantált bér százalékában fizeti a közterheket?

Katás egyéni vállalkozó egyben kft. tagi jogviszonyú ügyvezetője Kérdés

Egy katás egyéni vállalkozó 75 ezer forint tételes adót fizet. Ennek ellenére kell járulékot fizetnie abban a kft.-ben, ahol tagi jogviszonyban ügyvezetői feladatokat lát el?

Társas vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Egy kft.-nél a 33 százalékos tulajdonos 4 órás munkaviszonyban nem ügyvezetői feladatot lát el. Máshol sem munkaviszonyban, sem tagi jogviszonyban nem áll. Kérdésünk, hogy a tagi jogviszonya után fizetnie kell-e a társaságnak járulékot?

Szolgálati járandóság melletti munkaviszony adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szolgálati járandóságban részesülő magánszemély egy kft. ügyvezetését munkaviszony keretében kívánja ellátni 2018-ban. – Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettségek keletkeznek, ha a jövedelem a jogszabály által meghatározott maximális keretösszeg, azaz havi 207 ezer forint? – A bruttó bér után egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékot kell-e fizetnie, vagy csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot? – A társaságnak a 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adón felül kell-e szakképzési hozzájárulást is fizetnie az ügyvezető bére után? – A szolgálati járandóság folyósítását korlátozza-e a heti munkavégzés óraszáma (heti 40 óra)?Köszönettel.

Ügyvezetői jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ügyvezetője, aki nem tag, elláthatja-e megbízási jogviszonyban az ügyvezetést és az egyéb vezetői tevékenységeket (ügyfelekkel kapcsolattartás, munkafelügyelet, ellenőrzés stb.)? Az ügyvezető és a tagok rokonok. Ebben az esetben – ha nincs havi jövedelemkivét az adott hónapban az ügyvezető részéről – kell nullás 08-as járulékbevallást leadni? Köszönettel: Királyné Anikó

Ezt kell tudni a nyugdíjas ügyvezető járulékfizetéséről Cikk

Egy kft. öregségi nyugdíjban részesülő ügyvezetője munkabért szeretne kivenni. Milyen mértékű járulékokat kellene fizetnie a munkabére után? – kérdezte olvasónk. Széles Imre társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Fejlesztési adókedvezmény meghatározása

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR-díj könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3