351 találat a(z) katás bt. cimkére

Katás bt. ügyvezető tagjának jogviszonya Kérdés

Egy katás bt. kültagja van kisadózóként bejelentve. Beltagja az ügyvezető, aki nem működik személyesen közre a bt. tevékenységében, van heti 36 órát elérő munkaviszonya egy másik cégben, nincs bejelentve kisadózóként. A katatörvény 7. § (2) bekezdése rendelkezik arról, hogy "a kisadózó vállalkozás tevékenységében a betéti társaság, közkereseti társaság kisadózóként be nem jelentett tagja kizárólag munkaviszony keretében működhet közre". Kérdésem a következő: A bt. ügyvezető beltagját az ügyvezetésre való tekintettel be lehet-e jelenteni heti 36 órás munkaviszony melletti társas vállalkozóként a 1452-es biztosítotti kóddal a bt.-be vagy mindenképpen munkaviszonyban kell őt bejelenteni? Válaszukat előre is köszönöm!

Katás bt.-t alapítana? Mutatjuk, mire kell odafigyelnie Cikk

Temérdek kérdés merül fel egy társaság létrehozása előtt, s különösen érdekes dilemmákat vet fel egy katás bt. alapítása, pláne akkor, ha megalakul, de csak később kezd el érdemben működni. Példa erre az a kérdéshalom, amellyel olvasónk szakértőnket – Sinka Júlia, okleveles adószakértőt – elárasztotta.

Katás bt. – beltag személyes közreműködése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábban adott válaszai nyomán újabb kérdések merültek fel bennem. A társasági szerződést készítő ügyvéd szerint a Ptk. feltételezi a bt. beltagjának személyes közreműködését, ezzel ellentéteset a szerződésben rögzíteni nem lehet. Ettől függetlenül adózási szempontból elfogadható, hogy csak az ügyvezető fizeti a 25 ezer forint katát? Hogyan tudom igazolni a NAV felé, hogy a beltag nem működik közre személyesen? Esetleg a beltag létesítsen munkaviszonyt (részmunkaidőben) a társaságnál? Köszönöm válaszát!

Katára való áttérésnél az előző időszak osztaléka és annak adóvonzata Kérdés

Egy bt. katára való áttérésénél az előző nyereséges időszakban fel nem vett osztalék kiadható-e a katás időszak alatt, és ennek ebben az időszakban hogyan történik az adózása (mértéke, fizetése?

Katás bt. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt.-ben 1-1 fő beltag és kültag van. Mindketten heti 36 órát meghaladó munkavégzési kötelezettséggel járó munkaviszonyban állnak máshol. A beltag személyes közreműködésre nem kötelezett, a kültag látja el az ügyvezetői feladatokat. Mennyi katát kell fizetniük havonta? Köszönöm válaszát!

Katás bt. végelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérem a következőkben: Katás bt. végelszámolás előtt nem tartozik a számviteli törvény hatálya alá, akkor miért kell zárómérleget készítenie? A számviteli törvény szerint csak nyitó mérleget kell. Még azt szeretném kérdezni, hogy ezt közzé kell-e tenni? Válaszát köszönöm.

Ezt kell tenni, ha meg akarja szüntetni katás bt.-jét Cikk

Segítséget szeretnék kérni egy bt. megszüntetéséhez. A bt. 2001-ben alakult, 2003. január 1-jétől evás volt , 2013. július 1-jétől katás, a tevékenysége megszűnőben van, így a bt.-t is meg szeretné a tulajdonos szüntetni. Nincs semmilyen kötelezettsége, követelése, tárgyi eszközöket nem vásárolt soha. Egyedül a bankszámlája van. Hogyan kell elindítani, milyen zárásokat kell készíteni? Olvasónk kérdésére Szipszer Tamás adószakértő válaszol.

Katás egyéni vállalkozó és bt. katás kültagja Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Szeretném kérdezni, hogy ha egy kisadózó egyéni vállalkozó egy bt.-ben kisadózó kültag, akkor milyen összegű katát kell fizetnie az egyéni vállalkozásban, illetve a betéti társaságban? Köszönöm szépen!

Főállás melletti katás bt. beltagja Kérdés

Van egy bt., amelyik jelenlegi állapot szerint a tao hatálya alá tartozik, és áfás tevékenységet végez. Mivel a bt. beltagja ezt a vállalkozást főállás mellett végzi, ezért egyszerűsíteni szeretné az adminisztrációt, és be szeretne jelentkezni a kata alá. Akkor a bt. beltagja fizetne havonta 25 ezer forintot, és a bejelentkezéskor megfizetné az osztalék utáni adót kiváltó adót? Gondolom, az áfabevallást azután is készíteni kellene, és év végén tudna esetleg kijelentkezni. Az áfa beletartozik a 6 milliós keretösszegbe? Mi az, amire nagyon figyelni kellene, és nem merült fel kérdésként? Ön szerint ez megéri? Ha jól számolom, akkor ebben az esetben "csak" a 25 ezer forint és a 10 százalék társasági adó közötti különbözet lehet a haszna, ami a maximális keretet kihasználva havonta 25 ezer forint lehet, amely haszonból le kell még számolni az iparűzési adót...

Katás bt. beltagjának nyugdíja Kérdés

Kedves Partnerünk! Olvastuk már, hogy a kata hatálya alá tartozó egyéni vállalkozónak a befizetett havi 50 ezer forint alapján hogyan számítják a nyugdíjjogosultsági idejét és összegét. Kérdésem: KATA kata hatálya alá tartozó bt. esetén ez hogyan működik? Várom válaszukat: Fuhlné Chován Margit

Katás kültag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt.-kültag jelenleg 4 órás munkaviszonyban dolgozik. Lehet-e katás? Meg kell-e szüntetni a munkaviszonyát, és helyette megbízásos jogviszonyt kötni? A bt. ügyvezetője jelenleg nyugdíjas tagi jögviszonyban. Neki mit kell csinálni? Köszönöm. Fenyvesi Olga

Nyugdíjnövelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öregségi nyugdíjas vagyok 2011. óta. Azóta is dolgozom részmunkaidőben a saját bt.-ben, korábban eva szerint adózva. A kata bevezetése óta pedig az alapján. Jogosult vagyok-e a "Munka nyugdíj, korhatár előtti ellátás mellett – új járandóság" című cikkben leírtakra? Üdvözlettel: Dr. Kohut László

Devizakereskedés – szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! "Devizával kereskedik? Ezért számít, mi van szilveszterkor a számláján" című cikkben alapvető tájékoztatás van a kérdésre. Én az esetem sajátosságai miatt kérnék kiegészítést, illetve, ha a cikk írása óta (2014. december) van valami változás. Öregségi nyugdíjas vagyok. Saját bt.-ben nyugdíj melletti egészségügyi szolgáltatást végzek, heti 6 órás tevékenységgel, katás adózással. Szeretnék tőzsdén kívüli piacon deviza-, CFD-kereskedést folytatni külföldi, EU-n belüli brókeren keresztül. A cég az MNB hivatalos listáján szerepel. A fenti körülményeket figyelembe véve kérdezem, hogy milyen módon kell adóznom, szja-bevallást beadnom? Van-e egyéb járulékbevallási-, fizetési kötelezettség? Mikor kell bevallást tenni? Választ köszönöm! Üdvözlettel: Dr. Kohut László

Katás bt. kültagjának osztaléka Kérdés

Egy katás bt.-ben a beltag bejelentett kisadózó nyugdíjas, havi 25 ezer forintot fizet. Tulajdoni hányada 90 %. A két kültag tulajdoni hányada 5-5 %. Ők nincsenek bejelentve kisadózóként. Kötelező számukra osztalékot fizetni? Ha igen, akkor mikor, és mi alapján kell azt számfejteni? Köszönöm.

Kisadózó bt.-ben és egyéni vállalkozásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású katás egyéni vállalkozó katásként szeretne tevékenykedni egy bt.-ben is, a másik tag nem működne személyesen közre, nem lenne biztosított a bt.-ben. Elegendő-e, ha a bt.-ben mellékállású katásként 25 ezer forintot fizet a személyesen közreműködő tag, az egyéni vállalkozásban pedig 50 vagy 75 ezret? Az világos, hogy az egyéni vállalkozásában főállású katás maradna a biztosított, a bt.-ben pedig nem lenne biztosított. Ön szerint ez így megoldható? Köszönettel: Boldog Zsuzsanna

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs