9 találat a(z) katás betéti társaság cimkére

Szüneteltető katás – többes jogviszonyos – egyéni vállalkozó Kérdés

Kata: segítő családtag Kérdés

Nem főállású katás önfoglalkoztatási támogatása Kérdés

Kata 2021 Kérdés

Katás bt. indítása volt egyéni vállalkozóként Kérdés

Tisztelt Adószakértő! 2019. január hónapban egy katás egyéni vállalkozó adóalanyisága 2 éves szüneteltetést követően megszűnt. 2020. január hónapban szeretne alapítani egy betéti társaságot, szintén katás adózási forma választásával. A betéti társaságban a beltag és kisadózó a korábban egyéni vállalkozóként tevékenykedő magánszemély lenne. A társaság tagjai magánszemélyek lennének. Az ügyvéd azt a tájékoztatást adta, hogy nem tudja megalapítani a betéti társaságot katásként 2020. január hónapban, mivel az egyéni vállalkozás kata adóalanyiságának megszűnése és a betéti társaság alapítása között nem telt el annyi idő, amely a katás adózási forma választását megalapozná a betéti társaság esetén. Álláspontom szerint az egyéni vállalkozó adóalanyisága és a betéti társaság adóalanyisága nem vonható össze, külön adóalanyként kezelendőek, és ennek megfelelően a betéti társaság 2020. januárjában megalapítható katás adózási formával. Kérdésem az lenne, hogy jól gondolom-e, illetőleg amennyiben igen, ezt milyen törvényi hivatkozással tudom az ügyvéd számára is elfogadható állásponttá tenni? Előre is hálásan köszönöm a segítségüket! Kellemes ünnepeket kívánok, üdvözlettel: Bederna Izabella

Katás kültag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás betéti társaság beltagja az ügyvezető, de ténylegesen tevékenységet csak a kültag végez, aki főállású kisadózó a társaságban. A beltagnak van heti 36 órát meghaladó munkaviszonya. Jelen felállásban meg kell-e fizetni a 25 000 Ft katát a beltag után az ügyvezetőségére való tekintettel, vagy elegendő-e a kültag után a kata fizetése?

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. tulajdonában álló személyautó után kell-e cégautó adót fizetni abban az esetben, ha a bt. 2017. 01. 01-jétől a Katv. szerinti adózást választotta és nem számol el költséget a személygépjármű üzemeltetésével kapcsolatban? Köszönettel: Szombati Imréné

Kata mellett kft.-tulajdonos Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság tagjai bejelentkeztek 2016-tól a kata adózási mód alá. Főállású katásként adózhatnak-e, ha egy másik kft.-ben tulajdonosok? Sem személyes közreműködést, sem ügyvezetést nem látnak el ebben a kft.-ben, tehát nem minősülnek társas vállalkozónak. Válaszát köszönöm.

Katás adózás módból való kilépés betéti társaság esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna Szakértők! Könyvelünk egy betéti társaságnak, amely szeptember 30-áig katás adózó volt. Október 1-jétől újra a társasági adó szerint adózik. Kérdésünk az lenne, hogy mivel alanyi mentes társaságról van szó, október 1-jétől nulláról indul a bevételek számítása? Illetve még szeretnénk arra is választ kapni, hogy a 2014. évi beszámoló elkészítésénél mik a nyitó tételei? A társaság 2013. január 1. és 2014. szeptember 30. közötti időszakban volt a kata alanya, és csak a bevételeiről vezettünk nyilvántartást. Köszönjük válaszukat. Wex Kft.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs