599 találat a(z) kapcsolt vállalkozás cimkére

Kölcsön kamata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég kölcsönt ad egy kapcsolt vállalkozásának 4 évre, a kamat (3%) a futamidő végén esedékes. Év végén elhatárolom T392 K976. (2 millió forint), ami lényegesen növeli az eredményt, a tao-bevallásban beállíthatom csökkentő tételnek? A kölcsönt kapó cégnél a kamatelhatárolás T872 K482 (2 millió forint) lényegesen csökkenti az eredményt (veszteséges lesz), és a saját tőke 1 millióra csökken. Kihagytam valamilyen könyvelési tételt? Ez az elhatárolt kamat akár tönkre is teheti az adott kezdő céget? Bevételei nem indultak még meg, lakásokat vásárolt a kölcsönpénzből, amelyeket bérbe adna majd a jövőben.

Önkormányzat és kapcsolt vállalkozásai Kérdés

Az önkormányzatnak van három kft.-je. Ha azok kapcsolt vállalkozások, akkor mi a teendő az önkormányzatnál és a kft.-nél?

Transzferár-nyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két gazdasági társaságról az alábbi adatok állnak rendelkezésre: "A" Kft.: Árbevétel: 200 millió Ft Mérlegfőösszeg: 150 millió Ft Létszám: 6 fő "B" Zrt.: Árbevétel: 900 millió Ft Mérlegfőösszeg: 1.500 millió Ft Létszám: 31 fő. "B" Zrt. többségi tulajdonosa az apa 80 százalékban, ebben a gazdasági társaságban a fiának is van kisebb tulajdoni hányada (1%), az apa vezérigazgató, a fiú itt nem. "A" Kft.-ben a "B"-Zrt.-ben lévő fiú az ügyvezető, de tulajdona nincs a kft.-ben, az az édesanyjáé és a testvéréé 50-50 százalékban, de ők csak tulajdonosok, akik egyben az "A" Zrt.-ben lévő apának a közeli hozzátartozói (feleség, lány). A két gazdasági társaság között évente 50 millió forintot meghaladó szolgáltatási és termékértékesítési ügylet bonyolódik. Mind a kettő cég mezőgazdasági ágazatban tevékenykedik. Szükséges-e a felek között transzferár- vagy bármilyen nyilvántartás az adott évi ügyletekről?

Térítésmentes átadás kapcsolt felek között Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha kapcsolt vállalkozások (kft.-k) ingatlant adnak át egymás között, abban az esetben milyen adó merül fel (áfa, társasági adó)? Van-e ennek illetékvonzata is?

Kapcsolt vállalkozás meghatározása Kérdés

Tisztelt Adózóna, Szeretném a segítségét kérni annak megítélésben, hogy pontosan mi is minősül kapcsolt vállalkozásnak. Számomra (és az ügyfél számára is) nem értelmezhető biztonsággal a "közvetett befolyás" megfogalmazás. A segítségét most az alábbi konkrét helyzet megítélésben kérem. Az "A" Kft. (ügyfelem) tulajdonosi szerkezete a következő: - Kapcsolt Eszter - 51% - Második László - 49% Az üzleti partner "B" Bt. tulajdonosi szerkezete: - Kapcsolt Henrik (kültag) - 50% - Beltag Mary (beltag) - 50 % Az "A" Kft. 51%-os tulajdonosa és a "B" Bt. kültagja édestestvérek. Az én véleményem szerint ebben az esetben megvalósul a közvetett jelentős többség, illetve közvetett jelentős befolyásolás. Nagyon várom a megerősítésüket, vagy a magyarázatot, hogy miért nincs igazam. Köszönettel: Pasztorális Éva Júlia

Kapcsoltsági jogviszony feltétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy fennáll-e a következő két társaság között kapcsoltsági jogviszony, amelyet be kell jelenteni? A cégben három tulajdonos van, mindhárman ügyvezetők, önálló képviselettel. A szavazati arányok: 33,5-33,25-33,25%. B cégben kettő tulajdonos van, 50-50%-os szavazati aránnyal, ügyvezetésre egyikük sem jogosult, van egy kijelölt ügyvezető. A cég 33,25%-os szavazati aránnyal rendelkező tagja, ügyvezetője házastársa B cég ügyvezetőjének. A és B cég többi tulajdonosa, ügyvezetője között nincs semmilyen hozzátartozói kapcsolat. Kérdés, hogy a házastársi viszonyra tekintettel kapcsoltnak minősül-e A és B Kft.? Válaszát előre is köszönöm!

Konszolidált mérleg Kérdés

Adott 2 cég, amely kapcsolt vállalkozás (A cég: édesanya 80%, lánya 20%, B cég lány 60%, anya 20%, férj 20%, ügyvezető mindkét cég esetében a lány). A két cég között 1 alkalommal tárgyieszköz-értékesítés történt, a B cég nem folytat tevékenységet, végelszámolás előtt áll. Szeretném megtudni, milyen beszámolót kell készíteni, illetve a tao.-szabályokban is segítséget kérnék.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól gondolom-e, hogy kapcsolt vállalkozás az a két egyszemélyes kft., amelyikben az egyiknél a férj, a másiknál a feleség a tag, és egymás között számlázás történik? Amennyiben készpénzmozgás van, azt 1 millió forintot elérően, vagy meghaladóan kell jelenteni a 40-es nyomtatványon? Válaszát köszönöm: Némethné T. Krisztina

Önkormányzat kapcsolt vállalkozás-e? Kérdés

Önkormányzatnak van 3 cége 51 százalék tulajdonnal. A kérdésem az lenne, hogy a cégek kapcsolt vállalkozásnak minősülnek-e, ha az anyacég önkormányzat?

Lízingelt autó bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy cég, amely lízingre vásárol egy elektromos autót, ezt az autót ő bérbe fogja adni. 1. Mivel bérbe adja, így a kezdő részlet és a törlesztők áfáját 100 százalékban visszaigényelnénk (nem kevés összeg). A vásárlás valószínű áprilisra csúszik, viszont csak nyáron fogja bérbe adni, de ettől az áfát már most visszaigényelhetem, ugye? A tevékenységi kört bejelentettem. Illetve bérbeadhatja ő ezt a lízingelt autót ugye? 2. Olyan cégnek adja bérbe, ahol a tulajdoni hányada 1 százalék, de ott is ő az ügyvezető, tehát ebből kifolyólag ez kapcsolt vállalkozás lesz, és jelentenem kell a NAV felé igaz? Ha piaci áron adja bérbe, akkor ez nem lehet gond az áfa-visszaigénylés szempontjából?

Transzferár alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz. Ügyfelünk 100%-ban önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaság. Tevékenységi köre a klasszikus értelemben vett városüzemeltetés (kertészet, közterületek takarítása, temetők gondozása... ), valamint van építészeti részlege is. Ez a részleg végzi az önkormányzat megrendelése alapján az egyes utcák, közterületek, közintézmények felújítását, karbantartását. Ezek a munkák akár több tízmillió forint értékűek is lehetnek. Kérdésem a következő: szükséges-e a kft.-nek alkalmazni a transzferár-nyilvántartásra vonatkozó előírásokat, vonatkoznak-e rá a kapcsolt vállalkozások előírásai, különös tekintettel a taotörvény 18. §-ában foglaltakra? Várom megtisztelő válaszukat. Köszönettel: Weisz Teréz

Tagi hitel vagy kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Frissen alakult kft.-ben 50%-ban egy másik kft., a másik 50%-ban egy harmadik kft. a tulajdonos. Mindkét tulajdonos kft. kölcsönt ad a frissen alakult kft.-nek. Ez képez-e kapcsoltságot? A kölcsön lehet-e tagi kölcsön kamatmentesen, vagy ha kapcsoltság keletkezik a kölcsön miatt, akkor kapcsolt vállalkozások közötti kölcsönszerződést kell írni, és kamatot kell fizetni a kölcsönt kapónak?

Kapcsolt vállalkozás II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiegészíteném a korábbi kérdésemet, amely a következő volt: http://adozona.hu/kerdesek/2018_3_9_Kapcsolt_vallalkozas_swp Mi a helyzet akkor, ha az egyik cégben két ügyvezető van. Ez esetben is kapcsolt a két cég? Hogyan lehetne elkerülni, hogy a két cég kapcsolt legyen? Üdvözlettel: Pete András

Iparűzési adó kapcsolt vállalkozásoknál Kérdés

Az iparűzésiadó-törvény 39. paragrafusa kiegészült egy (10)-es ponttal, mely szerint a kapcsolt vállalkozásoknál az összevonást csak a 2016. október 1-je után szétválással létrejövőknél kell alkalmazni. Nem tudom értelmezni, mert nem az szerepel a törvényben, hogy azokra is kell alkalmazni. Ezek szerint, ha kapcsolt vállalkozásról van szó, amelynek az árbevétele meghaladja az 500 millió forintot, de nem vált szét, annál nem kell alkalmazni az összevonást? Előre is köszönöm.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Cím! Kapcsolt vállalkozásnak tekintendő-e (a társasági adó és számviteli törvény szerint) egy kft. és egy zrt. viszonya, ha: a kft.100 százalékos tulajdonosa a feleség és a zrt.-ben 100 százalékban részvényes a férj? Gazdasági kapcsolat van a két cég között. Válaszukat előre is köszönöm. Polyák Márta

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyerektartás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Lakásétterem

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ingatlan tulajdonjogának átadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close