35 találat a(z) külföldi napidíj cimkére

Napidíj-elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Napidíjjal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Nemzetközi fuvarozással foglalkozunk. Cégünk napi 40 euró napidíjat ad forintban a gépkocsivezetőknek. Nemrégiben olvastam egy NAV-állásfoglalást, miszerint a 3,5 tonna alatti járművet vezető sofőröknek nem számolható el a 3 000 forintos belföldi napidíj, mert a jogszabály szerint csak és kizárólag engedélyhez kötött közlekedési szolgáltatást végző cégek tehetik ezt meg. Mivel a 3,5 tonna alatti tehergépjárművekkel való fuvarozáshoz semmilyen engedély nem kell, ezért vonják meg a napidíj elszámolását. Mi a helyzet a külföldi napidíjjal? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: T. Norbert

Kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Külföldi leltár című kérdésre adott válaszához kapcsolódóan kérdezném, jogos-e ha a munkáltató úgy szeretné ezt az utat rendezni, hogy a szállásban foglalt reggelin kívül az élelmezést a munkavállalók oldják meg maguknak, és mivel nem áruszállítást végeznek, nincs az útra kiküldetési napidíj sem? Munkaidő szempontjából kétszer 8 óra munkaidő-elszámolással. Válaszát előre is köszönöm.

Napidíj árfolyama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk fuvarozással foglalkozik. Gépkocsivezetőink napi 40 eurónak megfelelő napidíjat kapnak forintban. A kérdésem a következő lenne. Megfelelő a számítási módszerünk, ha egy adott hónapban a napidíjat nem az előző hónap 15-ei árfolyam alapján forintosítjuk, hanem az elszámolható napidíj napján érvényes MNB-árfolyamon? Válaszát köszönöm, Norbert.

Külföldi napidíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több válaszukat is elolvastam, de arra vonatkozólag nem kaptam egyértelmű választ, hogy mi van abban az esetben, ha aapidíjként a kiküldött tag 15 eurót vagy annál kevesebbet kap? Ebben az esetben is csak a 30 százalék adómentes juttatás, és az ezen felüli rész adóköteles, vagy így belefér a maximálisan adható adómentes értékhatárba? Válaszát előre is köszönöm!

Külföldi napidíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tevékenységét ebben az évben kezdő nemzetközi fuvarozó cég a sofőröknek a 60 euró napidíjat elszámolja. A kérdésem az lenne, hogy a 1608 bevallásban szerepeltetni kell-e ezt az adómentesen adható napidíjat, és ha igen, a bevallás melyik sorában kerül feltüntetésre? Válaszát előre is köszönöm! Krisztina

Napidíj Kérdés

Üdvözlöm! Mint munkáltató, adhatok-e eltérő napidíjat (20, 30, 40 euró/nap) a sofőröknek? Vagy nem tehetek különbséget a sofőrök között? A munkaszerződésben kell-e rögzíteni a napidíj mértékét? E logika mentén a gázolaj-megtakarítást (100 ezer forint/hó) is lehet-e eltérően kifizetni (50 ezer, 70 ezer, 100 ezer forint/hó) a sofőrök között? (Amennyiben persze a költségeik elérték a maximálisan, adómentesen kifizethető 100 000 forintot.)

Külföldi napidíj: lesz-e tényleg 60 euró? Eloszlatjuk a félreértést Cikk

Megteheti-e a munkáltató, hogy a jövőre 60 euróra emelkedő napidíj helyett továbbra is az idei összeget, 40 eurót ad külföldi kiküldetés esetén a munkavállalóinak? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné szakértőnk válaszában eloszlat egy általánosan tapasztalt félreértést.

Nemzetközi gépkocsivezető külföldi napidíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nemzetközi fuvarozó vállalkozó csak a környékbeli országokba szállít. Mivel rövid az út, így legtöbbször egy nap alatt megjárják az utat. De van, hogy a sofőrök kint ragadnak, kint kell aludniuk az autóban. Ilyen esetben is adható nekik a jelenleg 40 euró külföldi napidíj? Vagy kell hozniuk nyugtákat a munkáltatónak? Jövőre ugyebár megemelik a napidíjat 60 euró/nap összegre. Mivel ezt a magas díjat a munkáltató nem tudja kigazdálkodni, megteheti, hogy nem ad csak továbbra is 40 eurót minden 8 órát meghaladó kinttartózkodás után? Köszönöm segítségüket!

Tehergépkocsi-vezető külföldi napidíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődöm, hogy a szállítmányozással foglalkozó társaság adómentesen adhatja-e a 40 euró napidíjat a munkavállalónak? Válaszukat köszönöm.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszerűsített foglalkoztatás keretében nemzetközi sofőrt szeretnénk foglalkoztatni. Az alkalmazott sofőrök bérpótlékokat és 40 euró külföldi napidíjat is kapnak. Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében, a nemzetközi sofőri tevékenységre tekintettel, kell-e külföldi napidíjat megállapítani? A bért az általános szabályok szerint kell megállapítani? Köszönettel: Filip Emese

Külföldi kiküldetés napidíjának kifizetése külföldi pénznemben Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Ügyfelem munkavállalóját havonta általában két-három napra külföldön történő munkavégzésre kötelezi. Azt szeretném megtudni, hogy a külföldi napidíjat külföldi pénznemben kifizetheti-e a munkavállaló részére? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Személyszállitást folytató cég külföldi, belföldi napidíj Kérdés

A cég szerződés szerint ügy adja bérbe a buszát, hogy a söfőr szállás- és étkezési kötsége a megrendelőt terheli. Ebben az esetben is ki kell fizetni a belföldi, illetve a külföldi kiküldetési napidíjat?

Külföldi napidíj elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik bt.-m beltagja megszakítással 3 hónapig az USA-ban végez bevételszerző munkát, azaz "külföldi kiküldetésben" van. Kérdésem a következő: egyedüli munkavégző tagja a bt.-nek, így külföldi kiküldetésről van-e szó? Ha igen, akkor a törvényben meghatározott 15 euró felett mekkora összeg az, ami számfejthető (30-40-50 euró?), a kint tartózkodása finanszírozására (természetesen az adómentes rész feletti összeget leadózzuk)? Van-e felső határa a napidíjnak? Köszönettel: Géczi Sándorné

Külföldi napidíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a külföldi napidíjat dollárban adjuk a munkavállalónak – mivel a célország az USA –, ami 60 dollár naponta, nekem ezt az összeget át kell váltanom euróra, és azután számolom az adómentes és adóköteles napidíj összegét? Köszönettel várom válaszukat.

Kiegészítő tevékenységet végző tag, külföldi napidíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a társas vállalkozás kiegészítő tevékenységet végző tagja külföldi napidíjban részesül, az adóköteles rész utáni 16 százalék személyi jövedelem adón túl milyen egyéb levonásos járulék-, illetve kifizetői járulékfizetési kötelezettség terheli?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close