36 találat a(z) külföldi napidíj cimkére

Külföldi és belföldi napidíj Kérdés

Nemzetközi áruszállításban dolgozó külföldi napidíja Kérdés

Külföldi napidíj Kérdés

Napidíj és munkabér vis maior esetén Kérdés

Tisztelt Szolgáltató! Magyarországi társaság munkavállalóját kiküldi külföldi konferencián történő előadás megtartására. A külföldi kiküldetés idejére az előírásoknak megfelelően napidíj és munkabér kerül kifizetésre. A kérdésem az lenne, hogy abban az esetben, ha a kiküldött munkavállaló nem tud hazarepülni, mert vihar miatt a légitársaság nem indít járatot, akkor a "kinn ragadt időre" jár-e napidíj és munkabér a munkavállalónak? A légitársaság szállást díjmentes biztosított az utasoknak. Előre is köszönöm válaszát! Anikó

Külföldi napidíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem: ha egy fuvarozó cég fuvarozási engedélyét visszavonja a közlekedési hatóság, viszont kapcsolt vállalkozása rendelkezik gépjárműparkkal és fuvart végez kapcsolt vállakozása eszközével, viszont saját alkamazott sofőre vezeti a járművet, külföldi fuvar esetén jogosult-e a külföldi napidíjat kifizetni a saját sofőrje részére adómentesen? Tisztelettel: Kiss Anita

Külföldi napidíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég szeretne munkavállalókat kölcsönadni EU-beli cégnek, ahol gépjárművezetőként dolgoznak az emberek. A munkaerő-kölcsönző cég nem rendelkezik fuvarengedéllyel és gépjárművel sem. A kölcsönvevő cég igen. Kifizetheti-e a kölcsönbe adó cég a külföldi napidíj 60 eurós összegét adómentesen a kölcsönbeadott munkavállalók után, a munkabéren felül? Köszönettel. Kiss Anita

Napidíj Kérdés

Tisztelt szakértő, a külföldi napidíj (15 euró) adható-e ki forintban a munkavállaló részére? Svájcba utazik, ahol svájci frankban fog fizetni és előtte szeretné átváltani a napidíját frankra a Svájcban történő zökkenőmentesebb kifizetésekhez. Köszönöm előre is válaszukat.

Külföldi napidíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő jogszabályok értelmezésében kérjük a segítségüket, -1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról törvény alapján a forintra történő átszámításnál a kifizetést megelőző hónap 15. napján érvényes hivatalos MNB árfolyamot kell alkalmazni [szja tv. 6. § (4) bekezdés]. - a 46. § (1) és a 46.§ (6) bekezdés figyelembe vétele alapján, „munkáltatói adómegállapításban történő utólagos elszámolással - adóelőlegként kell megfizetni” itt elsősorban az érdekelne, ha az adóelőleg megfizetése így történik, akkor a külföldi napidíj átváltásához, ez hogyan viszonyul. - továbbá az 1997. évi LXXX. törvény 50. §-a alapján, de főként a (6) bekezdés szerint, hogyan értelmezzük a jogszabályokat az adott kérdés tekintetében? Kérdésünk a következő: A külföldi jövedelem és egyéb jövedelmek (külföldi napidíj) kifizetése esetén, ha az a novemberi bérszámfejtés, de a munkavállalónak december elején történő utalás esetén, a fentiek alapján mit tekintünk a kifizetés hónapjának, illetve a novemberi bérszámfejtés során akkor melyik hónap (október 15. vagy november 15-ei) árfolyamon kerül átszámolásra a novemberi bérlapon a napidíj összeg? Hogyan kell összehangolni a törvényeket, illetve kell-e ezt együttesen vizsgálni? Segítségüket előre is köszönöm.

Napidíj közterhei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném abban, hogy a külföldi napidíj adóköteles része után milyen adóterheket kell levonni, illetve megfizetni a kifizetőnek? Válaszát előre is köszönöm!

Személyszállítás tagként Kérdés

Kft. tagja személyszállítási tevékenységet végez külföldre. Ebben az esetben vonatkozik-e rá a kötelező a napidíj- vagy kötelező minimálbér-fizetés? Válaszát köszönöm.

Külföldi napidíj kifizetés euróban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ezúton szeretnék érdeklődni, hogy a gépjárművezetőnek megállapított külföldi napidíj összege euróan is kifizethető, vagy csak forintban? Előre is köszönöm a válaszát!

Külföldi napidíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy az alább megfogalmazott szabályt a nemzetközi fuvarozást végző egyéni vállalkozó is alkalmazhatja-e saját magára (mivel az egyéni vállalkozó személyesen fuvaroz), számolhat-e el külföldi napidíjat mint adómentes juttatást, ezt figyelembe veheti-e költségként, illetve az szja-bevallásban ezt a tételt hol fogja szerepeltetni? "A nemzetközi közúti közlekedési szolgáltatás területén foglalkoztatottként, vagy egyéni vállalkozóként tevékenységet folytató gépjárművezető, árukísérő magánszemély (nemzetközi fuvarozó) külföldi munkavégzésére tekintettel kapott napidíjából 2015. december 31-éig 40 eurónak megfelelő forintösszeg adómentes. Ez az értékhatár január 1-jétől napi 60 euróra változik [a külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségekről szóló 285/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 1. §]." Köszönöm válaszukat, tisztelettel.

Külföldi napidíj betanulás idejére Kérdés

Tisztelt Szakértők! Cégünk külföldi anyavállalatához küldi új kollégáit betanulás miatt, maximum fél évre. Köteles-e a cég erre az időszakra a magyarországi munkabére mellett külföldi napidíjat is fizetni dolgozóinak? A cég a szállást és az útiköltségeket megtérítené. Köszönöm válaszukat előre is.

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Központi költségvetési intézményünk munkatársai több napos külföldi kiküldetésen (konferencián, szakmai rendezvényen) vesznek részt. A napidíjhoz és egyéb kifizetéshoz kapcsolódik kérdésem. Közalkalmazotti jogviszonyban lévő munkavállalóinkra melyik szabályozás, rendelet érvényes a napidíjra vonatkozóan? Maximálva van az adható napi összeg nagysága? A külföldi napidíj összege is étkezéshez kapcsolódik, vagy egyéb költségre is adható, felhasználható (igazolás nélküli 30 százalékos költséget figyelembe véve, számlás kiadásokat helyesen kezelve). A külföldön való tartózkodás, munkavégzés során – a bérükön és az esetleges napidíjon felül – jár-e valamilyen egyéb kifizetés még számukra (pótlék, készenléti díj, túlóra, kiegészítés), amit a munkáltatónak még ki kell fizetnie? Amennyiben intézményi személygépkocsival, gépkocsivezető szállítja őket, neki szabályosan mit kell kifizetni? Fáradozását, segítségét megköszönve, várom szíves válaszát! Üdvözlettel.

Külföldi napidij Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nemzetközi fuvarozást végzünk furgonnal (3,5 tonna alatti járművel). A gépkocsivezetőnek adómentesen adható-e a 60 euró napidíj? Ha nem, akkor az adott napidij 30 százaléka, maximum 15 euró adómentes. Ez a napidíj kötődik-e munkabérhez? Fuvarozók lapjában jelent meg, hogy a napidíj nem lehet több, mint a kiküldetésre elszámolt bér 30 százaléka. Mária

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close