82 találat a(z) köztisztviselő cimkére

Áthelyezés közszolgálati jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a Kttv. hatálya alá tartozó egyik szervtől egy másik, szintén a Kttv. hatálya alá tartozó szervhez történő végleges áthelyezés esetén a közszolgálati tisztviselő a Kttv. 126-128. §-aiban meghatározott címeket viheti-e tovább az áthelyezést kérő közigazgatási szervhez?

Köztisztviselő alapíthat-e egyéni vállakozást? Kérdés

Kedves Adózóna! Az lenne a kérdésem, hogy kormányhivatalban állományban lévő alkalmazott, besorolása közszolgálati tisztviselő (munkaügyi szakfelügyelői a munkaköre) alapíthat-e egyéni vállalkozást!? Válaszukat előre is köszönöm!

Címadományozás köztisztviselőnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a Kttv. 128. § (2) bekezdésében foglaltak alapján adható címekhez szükséges kormányzati szolgálati jogviszonyban töltött időt hogyan kell számolni, milyen időszak vehető figyelembe? Esetleg a Kttv. 8. § (5) bekezdésében felsorolt jogviszonyok időszakai, vagy csak a 150. § (3) bekezdésében felsorolt jogviszonyok időszakai, esetleg más a számítás módszere? Köszönöm!

Köztisztviselő 40 éves nyugdíj melletti munkavégzése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ha köztisztviselő nő nyugdíjba vonul 40 évnyi munkaviszony után, milyen feltételekkel dolgozhat tovább akár a közszférában, akár a versenyszférában? Szerezhet további szolgálati időt, vagy a 0,5 százalékos nyugdíjemelés jár neki? Köszönettel, Szilvásy Hanna

Becsapott köztisztviselők – érik a sztrájk Cikk

Mégsem vezetik be a pályát önkéntesen elhagyóknak szánt, 5-10 milliós lelépési pénzzel kecsegtető programot. Akár már májusban sztrájkba léphet több tízezer önkormányzati köztisztviselő, többségüknél ugyanis 2008 óta nem volt béremelés, és ez most sincs napirenden.

Közszolgálati jogviszonyba beszámító idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a Kttv. 8. § (5) bekezdését, illetve a 118. § (2) bekezdését figyelembe véve köztisztviselő besorolásánál figyelembe vehető-e az 1996. 04. 01-1996. 12. 31. napjáig folyósított gyermeknevelési támogatás időszaka? Fizetés nélküli szabadságról, mögöttes jogviszonyról nem áll rendelkezésre információ.

Köztisztviselő besorolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy köztisztviselő esetén a Kttv. 79. § l) ponja alapján a köztisztviselő mentesül a munkavégzés alól, és a 144. § (2) bekezdése alapján a munkáltatóval úgy egyeznek meg, hogy erre az időre nem jár illetmény, akkor ez az időszak a 8. § (5) bekezdését figyelembe véve a besorolásnál figyelembe vehető-e?

Kinevezés-módosítás Kérdés

T. Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy köztisztviselő esetében az illetményeltérítéshez és a személyi illetmény megállapításához kell-e a köztisztviselő beleegyezése, így kinevezés-módosításnak tekinthető, vagy a Kttv 48. § (2) e) pont alkalmazható?

Személyi illetmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Kttv. 235. § (1) bekezdése alapján március 1-jétől a következő év február végéig személyi illetmény állapítható meg. A kérdésem az lenne, hogy egy áprilisi új belépő dolgozó esetén az I. félévi teljesítményértékelést követően július 1-jétől lehet-e megállapítani személyi illetményt a következő év február végéig?

Személyi illetmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni az alábbiakat. Köztisztviselő esetében 2016. 01. 01. napjával illetményeltérítésre kerülne sor (felfelé), mivel nagyobb összegű illetményt szeretne adni a munkáltató havonta. Jogszerű-e az, ha ugyanezen köztisztviselő részére a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény 235. § -a alapján személyi illetmény kerül megállapításra 2016. 03. 01-től? Ebben az esetben az illetményeltérítésről szóló döntést vissza kell vonni, vagy csak a kinevezést kell módosítani azzal, hogy 2016. 03. 01-től X forint személyi illetményben részesül?

Köztisztviselő lehet-e vállalkozó? Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy egy egyéni vállalkozó, aki alkalmazottat foglalkoztat, és ő főállásban elhelyezkedne az önkormányzathoz köztisztviselőként, ezt megteheti-e? A jegyző, mivel egyéni vállalkozó, azt mondta, hogy összeférhetetlen, de még meggondolja, hogy felveszi-e a hölgyet a hivatalhoz 40 órás munkaviszonyba. Azt tudom, hogy, ha a köztisztviselő valamilyen gazdasági társaság tulajdonosa, akkor azt be kell jelenteni a jegyzőnek, mint munkáltatónak, hogy hol, és milyen százalékban tulajdonos. De, hogy a társaságban lévő tulajdonjogát megtilthatnák, vagy a munkába állás feltétele lenne, hogy ne legyen sehol tulajdonrésze, arról nem tudok. Az egyéni vállalkozó is hasonló, mivel ő nem dolgozik a vállalkozásban folyamatosan, mert van alkalmazottja, aki ellátja a munkát a megállapodásuk alapján. Sajnos nem ismerem a jelenlegi jogszabályt erre az esetre vonatkozóan, főleg azt nem tudom, hogy mi van akkor, ha már vállalkozó; akkor fel sem vehetik, vagy, ha köztisztviselőként akar vállalkozó lenni, akkor ezt meg sem teheti? Éedekelne, hogy gazdasági társaságnál is ugyanazok a szabályok vonatkoznak-e a köztisztviselőkre?

Öregségi nyugdíj folyósítása a közigazgatásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közigazgatásban a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó, munkaszerződéssel foglalkoztatott, öregségi nyugdíjra jogosult munkatárs (67 éves) részére nyugdíj további folyósítására jogosult-e, vagy a nyugdíjfolyósító felé jelezni kell-e a nyugdíjjogosultsági feltétel megszűntét? Amennyiben a munkavégzése időszakában nyugdíjra jogosult, úgy alkalmazni kell-e azt szabályt, amely szerint, ha a munkabére meghaladja a tárgyévben a minimálbér 18-szorosát, a nyugdíj folyósítása leáll? Segítő válaszukat köszönöm.

Köztisztviselő táppénz ideje alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! 16 hetes terhes köztisztviselő(könyvelő) táppénzre íratja ki magát. Milyen formában folytathat otthonról kereső tevékenységet, mely a későbbiekben beleszámít a családtámogatási ellátások alapjába? Kell-e engedélyt kérnie a munkáltatójától (jegyző), ha esetlegesen táppénz alatt más alkalmazná megbízási díjjal? Kérdéseimre előre is köszönöm a választ!

Jogállásváltozás – új besorolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1./ Az április 1-jével létrejövő – közalkalmazottból kormánytisztviselővé történő– jogállásváltozás és az egyénenkénti besorolás közötti 45 nap alatt a régi bérét kapja-e a pedagógiai szakértő? 2./ A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény alapján kell-e megállapítani a budapesti munkahelyű pedagógiai szakértőnek a felmondási idejét és a végkielégítési összegét, ha valamilyen ok/okok – például bércsökkentés vagy vidékre áthelyezés – miatt nem tudja elfogadni az április 1-jétől 45 napon belüli határidővel kilátásba helyezett kormánytisztviselői jogviszonyra vonatkozó szabályok szerint megállapított besorolását, illetményét? 3./ Esetleges jogvita esetén van-e valamilyen jogkövetkezménye a jogállásváltozásról átvetetett tájékoztatásnak? Kérjük, hogy válaszát szíveskedjék joghelyekkel alátámasztani! Előre is köszönettel: "egy jogállásváltozásban érintett pedagógiai szakértő".

Köztisztviselő középfokú szakképesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A közszolgálati tisztviselők képesítési előírásairól szóló 29/2012. (III. 7.) kormányrendelet több pontjában is a képesítettség egyik feltételeként a középfokú számítástechnikai szakképesítést nevezi meg a jogszabály. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) kormányrendelet 1. sz. melléklet 2. Jelmagyarázat az Országos Képzési Jegyzékhez része a 31 és 53 közötti szinteket (alsó középfokú részszakképesítéstől felső középfokú szakképesítétől ráépülésig) határozza meg. Szeretném megkérdezni, hogy a 31-es szintű (alsó középfokú részszakképesítés) esetén például számítógépes adatrögzítő végzettség elfogadható-e a kormányrendelet szerinti számítástechnikai szakképesítésnek?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Visszafizetésre kötelező határozat

Széles Imre

tb-szakértő

Katás munkaerő-támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyesület – hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs