74 találat a(z) köztisztviselő cimkére

Személyi illetmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Kttv. 235. § (1) bekezdése alapján március 1-jétől a következő év február végéig személyi illetmény állapítható meg. A kérdésem az lenne, hogy egy áprilisi új belépő dolgozó esetén az I. félévi teljesítményértékelést követően július 1-jétől lehet-e megállapítani személyi illetményt a következő év február végéig?

Személyi illetmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni az alábbiakat. Köztisztviselő esetében 2016. 01. 01. napjával illetményeltérítésre kerülne sor (felfelé), mivel nagyobb összegű illetményt szeretne adni a munkáltató havonta. Jogszerű-e az, ha ugyanezen köztisztviselő részére a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény 235. § -a alapján személyi illetmény kerül megállapításra 2016. 03. 01-től? Ebben az esetben az illetményeltérítésről szóló döntést vissza kell vonni, vagy csak a kinevezést kell módosítani azzal, hogy 2016. 03. 01-től X forint személyi illetményben részesül?

Köztisztviselő lehet-e vállalkozó? Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy egy egyéni vállalkozó, aki alkalmazottat foglalkoztat, és ő főállásban elhelyezkedne az önkormányzathoz köztisztviselőként, ezt megteheti-e? A jegyző, mivel egyéni vállalkozó, azt mondta, hogy összeférhetetlen, de még meggondolja, hogy felveszi-e a hölgyet a hivatalhoz 40 órás munkaviszonyba. Azt tudom, hogy, ha a köztisztviselő valamilyen gazdasági társaság tulajdonosa, akkor azt be kell jelenteni a jegyzőnek, mint munkáltatónak, hogy hol, és milyen százalékban tulajdonos. De, hogy a társaságban lévő tulajdonjogát megtilthatnák, vagy a munkába állás feltétele lenne, hogy ne legyen sehol tulajdonrésze, arról nem tudok. Az egyéni vállalkozó is hasonló, mivel ő nem dolgozik a vállalkozásban folyamatosan, mert van alkalmazottja, aki ellátja a munkát a megállapodásuk alapján. Sajnos nem ismerem a jelenlegi jogszabályt erre az esetre vonatkozóan, főleg azt nem tudom, hogy mi van akkor, ha már vállalkozó; akkor fel sem vehetik, vagy, ha köztisztviselőként akar vállalkozó lenni, akkor ezt meg sem teheti? Éedekelne, hogy gazdasági társaságnál is ugyanazok a szabályok vonatkoznak-e a köztisztviselőkre?

Öregségi nyugdíj folyósítása a közigazgatásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közigazgatásban a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó, munkaszerződéssel foglalkoztatott, öregségi nyugdíjra jogosult munkatárs (67 éves) részére nyugdíj további folyósítására jogosult-e, vagy a nyugdíjfolyósító felé jelezni kell-e a nyugdíjjogosultsági feltétel megszűntét? Amennyiben a munkavégzése időszakában nyugdíjra jogosult, úgy alkalmazni kell-e azt szabályt, amely szerint, ha a munkabére meghaladja a tárgyévben a minimálbér 18-szorosát, a nyugdíj folyósítása leáll? Segítő válaszukat köszönöm.

Köztisztviselő táppénz ideje alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! 16 hetes terhes köztisztviselő(könyvelő) táppénzre íratja ki magát. Milyen formában folytathat otthonról kereső tevékenységet, mely a későbbiekben beleszámít a családtámogatási ellátások alapjába? Kell-e engedélyt kérnie a munkáltatójától (jegyző), ha esetlegesen táppénz alatt más alkalmazná megbízási díjjal? Kérdéseimre előre is köszönöm a választ!

Jogállásváltozás – új besorolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1./ Az április 1-jével létrejövő – közalkalmazottból kormánytisztviselővé történő– jogállásváltozás és az egyénenkénti besorolás közötti 45 nap alatt a régi bérét kapja-e a pedagógiai szakértő? 2./ A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény alapján kell-e megállapítani a budapesti munkahelyű pedagógiai szakértőnek a felmondási idejét és a végkielégítési összegét, ha valamilyen ok/okok – például bércsökkentés vagy vidékre áthelyezés – miatt nem tudja elfogadni az április 1-jétől 45 napon belüli határidővel kilátásba helyezett kormánytisztviselői jogviszonyra vonatkozó szabályok szerint megállapított besorolását, illetményét? 3./ Esetleges jogvita esetén van-e valamilyen jogkövetkezménye a jogállásváltozásról átvetetett tájékoztatásnak? Kérjük, hogy válaszát szíveskedjék joghelyekkel alátámasztani! Előre is köszönettel: "egy jogállásváltozásban érintett pedagógiai szakértő".

Köztisztviselő középfokú szakképesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A közszolgálati tisztviselők képesítési előírásairól szóló 29/2012. (III. 7.) kormányrendelet több pontjában is a képesítettség egyik feltételeként a középfokú számítástechnikai szakképesítést nevezi meg a jogszabály. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) kormányrendelet 1. sz. melléklet 2. Jelmagyarázat az Országos Képzési Jegyzékhez része a 31 és 53 közötti szinteket (alsó középfokú részszakképesítéstől felső középfokú szakképesítétől ráépülésig) határozza meg. Szeretném megkérdezni, hogy a 31-es szintű (alsó középfokú részszakképesítés) esetén például számítógépes adatrögzítő végzettség elfogadható-e a kormányrendelet szerinti számítástechnikai szakképesítésnek?

Hibára figyelmeztett a köztisztviselő – ő húzta a rövidebbet Cikk

Hiányosnak találta a számlát a köztisztviselő, ezért a banki átutaltatás helyett a jegyzőt és a polgármestert is figyelmeztette a hibára. Ezt követően nem kapott jutalmat, amit bíróságon is sérelmezett. Az ügy a Kúriánál kötött ki.

Főállású anya, egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelemnek 3 gyermeke van, januártól az eredeti munkahelyén 6 órában fogják foglalkoztatni (köztisztviselő), és emellett főállású anya lesz. A főállású anya jogviszony és a 6 órás foglalkoztatottság mellett indíthat-e egyéni vállalkozást az ügyfelem? Válaszát előre is köszönöm.

Közalkalmazott áthelyezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a közalkalmazott köztisztviselői jogviszonyba történő áthelyezése esetén kell-e próbaidőt kikötni? Alkalmazható-e ebben az esetben a Kttv. 59. §-a, illetve a 46. § (1) bekezdése?

Köztisztviselő egyéni vállalkozása Kérdés

Köztisztviselő állatorvos munkakörben dolgozik. Kérdésünk: lehet-e egyéni vállalkozó? A vállalkozás állatorvosi tevékenység.

Köztisztviselők nyugdíj melletti munkája Kérdés

Azt szeretném megkérdezni, hogy a köztisztviselők nyugdij mellett dolgozhatnak-e . Azt hallottam, hogy 2013. január l-től nem dolgozhatnak. Erre vonatkozóan viszont nem találtam törvényt. Vagy lehet , hogy csak törvénytervezet?

Pórul járhat-e a köztisztviselő, ha nincs pénze az önkormányzatnak? Kérdés

KözKöztisztviselő vagyok, és munka mellet közgazdász diplomát szereztem, de nyelvvizsga hiányában nem kaptam meg a diplomámat, ugyanakkor a diplomás bért megkaptam és az előírást, hogy meghatározott időn belül szerezzem meg a nyelvvizsgát. Ez sajnos az előírt határidőig nem történt meg. E miatt a béremet visszasorolták a középiskolai végzettségű bérre. A visszasorolás után 3 hónappal sikerült a nyelvvizsga és megkaptam a diplomámat. Az önkormányzat, ahol dolgozok, most kissé nehéz anyagi helyzetbe került, és erre hivatkozással nem akarják visszasorolni a béremet a diplomás bérre, pedig már minden feltételem adott hozzá, szakirányú is. Kérem segítsenek, hogy mit tehetek, és hogy mi a helyes, átmeneti pénzhiány lehet-e oka ennek?

Köztisztviselőből kormánytisztviselő: mit ír a törvény? Cikk

A kormány 2010 júniusában döntött arról, hogy kormánytisztviselővé válnak a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozó állami alkalmazottak. Az átalakulás folyamatos, ugyanakkor az érintett munkavállalók nagy része nem látja át, milyen változásokat is jelent ez számára, s sokan azzal sincsenek tisztában, hogy milyen tájékoztatást kell kapniuk az átalakulással kapcsolatban. Ennek nyomán összegyűjtöttük, mit kell tudnia egy munkavállalónak az átalakulással kapcsolatban

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített végelszámolást választó katás bt. számlája

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Egyszerűsített foglalkoztatás napjainak száma

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs