11 találat a(z) közszolgálati jogviszony cimkére

Négy új rendelet a legfrissebb közlönyben Cikk

A 2024. évi 31. számú Magyar Közlönyben négy rendeletet és több határozatot is kihirdettek március 12-én éjjel.

Nyugdíj mellett közszolgálati jogviszonyban: engedmények és korlátozások Cikk

A címben említett élethelyzetre több, némileg egymásnak is ellentmondó jogszabály vonatkozik, amelyeket nem egyszerű kibogozni. Cikkünkben röviden áttekintjük a nyugdíjasok közszolgálati jogviszonyban történő foglalkoztatásának lehetőségeit.

Felmondás: önmagában nem elegendő indok a létszámcsökkentés Cikk

A munkáltató a felmondását köteles megindokolni. A felmondással kapcsolatosan a foglalkoztatási jogszabályok és az azokra épülő joggyakorlat számos követelményt fogalmaz meg (világosság, valósság, okszerűség), melyek elmaradása a munkáltatói felmondás jogszerűségét veszélyezteti. Cikkünkben ezen követelményeket mutatjuk be a Kúria friss eseti döntése kapcsán (BH2023.51.).

Kereseti korlát alkalmazása közszférás jogviszony megszűnése után feléledő szolgálati járandóság mellett Kérdés

Nők kedvezményes nyugdíj-megállapítás és folyósítás feltételei Kérdés

Kiegészítő szolgálati idő többletmunka esetén Cikk

Rendszeresen visszatérő kérdés, hogy amennyiben valaki egyidejűleg két biztosítási jogviszonnyal rendelkezik és ezen jogviszonyokból származó keresetei után az előírt járulékokat megfizette, úgy abban az esetben a nyugdíj megállapításakor kétszeresen szerez-e szolgálati időt.

Nyugdíj melletti keresőtevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi válasszal kapcsolatban szeretnék további kérdést feltenni: https://adozona.hu/kerdesek/2020_2_13_nyugdij_melleti_kereso_tevekenyse_ydt Kérem, szíveskedjen megadni azt a hivatkozást, ahol a választással létrejövő közszolgálati jogviszonyra nem alkalmazható a Tny. 83/C. §!

Több nyugdíjat szeretett volna, neki kell milliókat visszafizetnie – a Kúriáig jutott az ügy Cikk

Megbízással közszolgálati jogviszonyban dolgozott az öregségi nyugdíjas. A társadalombiztosítási szerv, a munkaügyi bíróság, majd utóbb a Kúria is (más-más összeg) visszafizettetéséről határozott, közölte a Kúria titkársága.

Közalkalmazott jubileumi jutalma Kérdés

T. Szakértő! 2014.10.09-én sajnos elhalálozott egy közalkalmazott kollégánk. 1955.07.24-én született. 2014.08.16-án volt meg neki a 35 év közszolgálati jogviszonya. A kérdésem az lenne, hogy a Kjt. 78. § (4)-(5) bekezdései alapján az örököse jogosult lehet-e a kedvezményes 40 éves jubileumi jutalomra annak ellenére, hogy az elhalt még nem töltötte be a rá irányadó nyugdíjkorhatárt, illetve nyugdíjat sem állapítottak meg a részére?

Felmentés terhesség alatt – a Kúria döntése Cikk

Az alperes a felperes külszolgálatát Magyarország soros elnökségére történt felkészülés időszakában – a felperes terhessége alatt – különösen fontos szolgálati érdekre hivatkozva megszüntette, amely intézkedés a felperes közszolgálati jogviszonya fennállását nem érintette. A peres ügy a Kúriáig jutott.

Közszolgálati jogviszony megszüntetése felmentéssel Kérdés

Tisztelet Uram/Asszonyom!A helyi Polgármesteri Hivatalnál 1994. júniusában létesítettem szerződéses munkaviszonyt1998.09.01. napjával "véglegesítésre" kerültem, azaz teljes munkaidős határozatlan időre kinevezett munkavállaló lettem (jelenleg közszolgálati ügykezelő).Pár hete módosították a hivatal SZMSZ-ét, mely szerint a jelenlegi 100 fős foglalkoztatotti létszám helyett 88 fő szükséges a hivatal működéséhez. Ez maga után vonta, hogy 12 munkavállalót két részletben elbocsátanak. Sajnálatos módon én is "bekerültem" ebbe a körbe - sőt, az elsőbe - így a közszolgálati jogviszonyomat az alábbiak szerint felmentéssel megszüntették: - A felmentés időtartamát 2 hónapban határozták meg, melynek kezdete: 2013.03.15. vége: 2013.05.15.- A munkavégzés alól 2013.03.15-2013.05.15-ig mentesítettek. - A végkielégítéshez 14 év közszolgálati jogviszonyt vettek figyelembe, mely alapján 5 havi végkielégítést állapítottak meg.Kérdéseim az alábbiak lennének:- Jól tudom-e, hogy a felmentési idő legalább 2 hónap (max. 8 hónap), mely a közszolgálati jogviszonyban töltött 10 év után +2 hónappal meghosszabbodik? Ezek alapján a munkáltatóm nem tévedett az általa 2 hónapban megállapított felmentési időtartamban (azaz nem 4 hónap felmentési idő járna számomra)? - A házasságom megromlását követően 2009. szeptemberében közös megegyezéssel elváltunk (akkor a második lányommal voltam itthon GYES-en), azóta egyedülállóként nevelem két kiskorú gyermeket (6 és 8,5 évesek). Sajnálatos módon a nagyobbik lányomnál 1,5 éve pulmonológiai betegséget (asthma bronchiale) diagnosztizáltak, így őt mint tartós beteg gyermeket nevelem. Fenti életkörülményekre tekintettel (elvált, két gyermeket - egyikük tartósan beteg - egyedül nevelő édesanyát) nem illetett volna meg esetleg bármilyen felmentési vagy felmondási védelem? Segítő közreműködésüket és válaszukat előre is köszönöm, tisztelettel:Magyar Mónika

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kimerített táppénz utáni lehetőségek

Széles Imre

tb-szakértő

Levelező hallgató gyakornoki jogviszony

Széles Imre

tb-szakértő

Nyugdíj várható összege

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink