64 találat a(z) közhasznú alapítvány cimkére

Adózási kérdés az alapítvány által nyújtott juttatás adójogi megítéléséről Cikk

A NAV közzétette honlapján a 2020/3. Adózási kérdést a közhasznú alapítvány/alapítvány által nyújtott juttatás adójogi megítéléséről [a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 1. számú melléklet 3.3. pontja].

Konferencia, továbbképzés támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú alapítvány alapító okiratában szerepel az "egészségügyi dolgozók szakmai képzésének támogatása". Ha a támogatott nemcsak a részvételi díj megfizetését kéri, hanem a konferenciához, továbbképzéshez tartozó szállás, étkezési költség kifizetését is, kérdésem hogy ezeket az egyéb költségeket milyen adó, járulék és egyéb feltételekkel fizetheti ki az alapítvány a támogatott részére. Köszönettel Erdélyi Jánosné

Munkaerőpiaci járulék rokkantellátás esetén Kérdés

Felmerült bennünk a kérdés, hogy azon munkavállalók után, akik rokkantnyugdíjat kapnak, kell-e munkaerőpiaci járulékot fizetni, hiszen ők nem jogosultak a munkanélküli ellátásokra. Alapítványunk közhasznú, nonprofit szervezet, ahol a munkavállalók 95%-a fogyatékkal él.

Alapítványok társasági adózása Cikk

Írásunk a különböző feltételekkel létesített alapítványok főbb jellemzőit és az egyes „típusokra” vonatkozó társasági adózási szabályokat mutatja be.

Közhasznú alapítványnál ösztöndíjjal lehet-e foglalkoztatni? Kérdés

Közhasznú alapítványnál ösztöndíjjal lehet-e foglalkoztatni például egyetemistát, mik a feltételei és adózási vonzatai?

Közhasznú alapítvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy iskolai egyesület, amely jelenleg nem közhasznú. Gondolkodik azon, hogy kéri a közhasznú besorolást. Tudna arról tájékoztatni, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak ez egyesületre nézve? Valamint milyen előnye származik a támogatónak abban az esetben, ha közhasznú szervezetnek fizet? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: JT

Adomány alapítványtól Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú alapítvány adományoz egy egészségügyi szolgáltató, de nem nonprofit kft. részére pénzeszközt. Az adományt megállapodásuk alapján kizárólagosan egy egészségügyi célokat szolgáló berendezés vásárlására fordíthatja a kft.. Az adomány fejében vállalnia kell ingyenesen a berendezéssel különféle egészségügyi vizsgálatokat. Kérdéseim: az alapítványnak van-e bármely adózási kötelezettsége az adománya után? A kft. a gép beszerzése után levonhatja-e az áfát?Az adomány, mint bevétel után kell-e társasági adót vagy egyéb adót fizetnie a kft.-nek? Köszönettel!

Adományként kapott épület Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közhasznú alapítvány az általa működtetett és tulajdonában lévő emlékházhoz adományként kapott egy új épületet. Egy helyi építőipari cég építette fel, és a kész épületet az alapítványnak adta. Az épület a Földhivatalban is az alapítvány neve alá került. Kérdésem, hogy kell ezt az ügyletet helyesen lekönyvelni. Az épület bekerülési értékén bekerül az eszközei közé és évente értékcsökkenést számolok el. Egyéb bevételként lekönyvelem a bekerülési értéket, és rögtön el is határolom, és mindig csak az értékcsökkenés nagyságával egyezően oldom fel az elhatárolt bevételt évenként? Vagy az egész bekerülési értéket elszámolom bevételként? Válaszát előre is köszönöm!

Reprezentáció vagy támogatás Kérdés

Ügyvezető egy közhasznú alapítvány árverésén vett részt, ahol egy borválogatást vett. A borok a tényleges ár többszöröséért keltek el. A bevételt beteg gyerekek támogatására fogják fordítani és a támogatásról kap majd igazolást az alapítványtól. Hogyan kell ezt könyvelni, és milyen adóvonzata van?

Alapítvány létrehozásának, működtetésének lépései – példával Cikk

Az elmúlt hónapokban sok szó esett olyan beteg gyermekek megsegítéséről, akik érdekében egy ország összefogott, hogy meg tudják venni a világ eddigi legdrágábbnak számító gyógyszerét. Ezekben az esetekben a szülők egy-egy gyermek megsegítésére alapítványt hoztak létre, és ezen a civil szervezeten keresztül gyűjtötték a pénzt. Cikkünkben olvasónk kérdései alapján mutatjuk be, mit kell tudni az alapítvány létrehozásáról, működtetéséről, valamint a kifizetések adókötelezettségéről.

Közhasznú alapítvány közzétételi kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közhasznú minősítéssel rendelkező alapítványnak milyen információkat, és mennyi ideig kell a honlapján közzétennie? Például segélyek fizetése esetén kell-e név szerinti lista, vagy elég, ha a létszámot és a teljes összeget teszik fel? Érdekel minden egyéb kötelezettség is, amit a honlapon kell teljesíteni..

Ingatlan ajándékozása alapítvány részére Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. a tulajdonában lévő ingatlant egy közhasznú alapítványnak szeretné ajándékozni. Van-e az ügyletnek adóvonzata, ha igen, melyik félnél és milyen mértékű? Köszönettel: Kovács Rita

Közhasznú alapítvány cégautóadó-mentessége Kérdés

A közhasznú alapítvány célja daganatos betegek testi-lelki támaszadása, rehabilitációja, e tevékenysége keretében betegkísérés orvoshoz, kemoterápiás és sugárkezelésre, házi ápoláshoz szükséges eszközök kölcsönzése, szaktanácsadás (orvos, pszichológus, dietetikus). Ezen tevékenységei ellátására (betegkísérés orvoshoz, kemoterápiás és sugárkezelésre stb.) vásárolna személygépkocsit. Kérdésünk, hogy jól értjük-e, hogy a közhasznú alapítvány a Gjt. 17/D §-ának e) pontja alapján mentes a cégautóadó fizetése alól. Szíves válaszukat köszönjük. NLN Kft.

Illetékmentesség külföldi alapítványok számára is 2020-tól Cikk

2020. január 1-jétől illetékmentességet élvezhetnek a belföldi alapítványok és a más EGT-államban nyilvántartásba vett alapítványok is, mind a visszterhes vagyonátruházási illeték, mind pedig az ingyenes ügyletek, az ajándékozás és az öröklés esetén a nemrégiben benyújtott nyári adócsomag szerint.

Közhasznú támogatás Kérdés

Ha egyéni vállalkozó ad támogatást kozhasznú alapitványnak, jogosult-e adókedvezményre?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevételi határ év közbeni átlépése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Pénzforgalmi áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Kata és magánszemélyként bérbeadás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close