274 találat a(z) közösségi adószám cimkére

Áfabevallás közösségi beszerzés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi partnerünktől alapanyagot kapunk szállítólevél kíséretében. Számlázni úgy szokott, hogy több szállítólevélre hivatkozik. Ilyen esetben mikor kell az áfabevallásban és milyen értéken szerepeltetni a beérkezett számla tartalmát.? Például: a számla kelte: 2016.10.12., a számlán szereplő szállítólevelekre történő hivatkozások az alábbiak: 2016.07.19. 163,40 EUR 2016.08.12. 159,10 EUR 2016.09.21. 697,46 EUR A külföldi cég és mi is rendelkezünk közösségi adószámmal. Válaszát előre is köszönöm!

Munkaerő-kölcsönzés külföldről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségüket kérni. Cégünk Szlovákiából kölcsönöz munkaerőt. Megkaptuk erről a számlát, mivel van a cégünknek uniós adószáma, így áfa nélkül. A számla összege tartalmazza a bért és a bérköltségeket. A bérköltségeket azonban információink szerint nekünk kell itthon bevallani és megfizetni. Tehát cégünk a járulékokkal csökkentett összeget utalta el a szlovák partnernek számla kiegyenlítésként. A problémák a következők: - helyes-e ez így? - illetve cégünk alanyi mentes, vagyis mivel megadtuk a közösségi adószámunkat és áfamentes számlát kaptunk, ezután itthon be kellene vallanunk és meg kellene fizetnünk a 27 százalékos áfát, hiszen az alanyi státusz miatt levonásba nem tudjuk helyezni? Egyrészt lehet, hogy jobban jártunk volna, ha nem adunk meg közösségi adószámot és a kedvezőbb 20 százalékos kinti áfát megfizetjük? Másrészt ha már itthon kell az ÁFÁ-t megfizetnünk, akkor mi után? Hiszen a számla járulékokat is tartalmaz. Ennek levonása utáni rész legyen a fizetendő ÁFA alapja? Vagy a teljes összeg? Vagy rosszul kiállított számlát kaptunk volna? A számlán csak munkaerő-kölcsönzés szerepel és egy melléklet tartalmazza, hogy abból mennyi a járulék. Köszönjük szépen a segítségüket!

Levonható áfa uniós szolgáltatásnyújtásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közösségi adószámmal rendelkező magyar kft. egyéb pénzügyi kiegészítő szolgáltatást nyújt egy ciprusi cégnek, amelynek szintén van közösségi adószáma. Ez a tevékenység nálunk tárgyi adómentes tevékenység. Az a kérdésünk, hogy a magyar cég levonhatja-e a rá áthárított magyar áfát, illetve közösségi szolgáltatás igénybevételek áfáját? Illetve számlázáskor tárgyi adómentes tevékenyéget tüntesse fel a számlán, vagy az "áfa befizetésére a vevő kötelezett" szöveget. Segítségét előre is köszönöm

Közösségi fuvar? Kérdés

Egy belga állami szerv (nincs közösségi adószáma) (legyen "A") egy irodaház komplett bútorozását rendeli meg egy magyar generálkivitelezőtől (legyen "B"). A bútorok nagy része egy osztrák bútorgyártótól származik ("C"), akinek van egy magyar leányvállalata ("D"). "B" magyar vállalkozás "D" magyar vállalkozástól rendeli meg az összes berendezési tárgyat, ebben vannak háztartási gépek, székek, bútorok stb. "D" magyar vállalkozás beszerzi a bútoron kívüli összes terméket, egy részét Magyarországról, más részét különböző uniós országokból, és beszállíttatja a saját (magyar) telephelyére. Majd az összes árut kiszállítják Ausztriába ("D" szállítja "C"-hez), mert az osztrák bútorgyár saját kamionja szállítja az összes árut a saját gyártású bútorokkal együtt Brüsszelbe ("C" szállítja "A"-hoz). A számlázás menete pedig "C" osztrák gyár számlázza a bútorokat "D" magyar leányvállalatnak, "D" magyar cég számlázza az összes árut "B" magyar cégnek, "B" magyar cég számláz egy belga állami cégnek ("A"), akinek nincs közösségi adószáma. A fuvart a "D" magyar leányvállalat megrendelésére a "C" osztrák vállalat végzi saját fuvareszközzel. A fuvart "C" nem számlázza ki külön "D"-nek, de "B" és "A" ragaszkodik hozzá, hogy az ő számlájukon külön legyen feltüntetve a fuvar. Milyen áfákkal kel számlázni? Állítólag csak egy lehet közösségen belüli, de melyik? És a többi?

Számlázás külföldi partnerrel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy olasz partnerem, akinek van közösségi adószáma. Igen, érvényes (nyolc számjegyű) közösségi adószáma, amely HU-val kezdődik, természetesen megvan az olasz telephelyének a címe is. Nincs magyarországi telephely, csak képviseleti iroda. Forintos számlát állít ki áfával. 2015 decemberében kiállítottam marketing számlát áfásan. Most írtak, hogy nem jó az áfás számlázás, és állítsak ki áfa nélkülit. De hát hogy állíthatnék ki visszamenőleg tavaly decemberre netto számlát? Én úgy gondoltam, ha van HU-val rendelkező közösségi száma és áfásan számláz, akkor én is számlázhatok neki áfásan. Én hibáztam volna? És 10 hónapra visszamenőleg mit tehetek, ha igen? Köszönöm a segítséget. K. Éva

Közösségi szolgáltatás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi áfamentes katás egyéni vállalkozó előadó művészeti tevékenységet folytat (zenész). Uniós országban lép fel. A megrendelő rendelkezik közösségi adószámmal. A fellépésről az egyéni vállalkozó managere állít ki számlát, majd szerződésük értelmében az egyéni vállalkozó állít ki számlát a teljesítményéről a managere részére. A szerződésükből kiderül, hogy ez a teljesítés például Szlovákiában ment végbe. A manager magyar cég, akinek van közösségi adószáma, magyar adóalany. Az egyéni vállalkozó nem rendelkezik közösségi adószámmal. Kérdésem, hogy az egyéni vállalkozónak kell-e kérnie közösségi adószámot, milyen módon kell a számláját kiállítania? Magyar, vagy közösségi szolgáltatásnyújtásnak minősül? Köszönöm!

Számlázás áfaregisztrált partnernek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha vállalkozásunk (áfás, közösségi adószám van) olyan EU-országbeli külföldi partner felé számláz, amely Magyarországon áfaregisztrációval, adószámmal rendelkezik, akkor a számlázás során milyen módon kell eljárni? Szolgáltatásnyújtás esetén (például tervezés, nem ingatlanhoz kapcsolódó), illetve termékértékesítés esetén (elhagyja az országot) magyar áfakulccsal kell-e számlázni vagy adómentes lesz az értékesítés? Partnerünk magyar közösségi adószámát adta meg (HU...) ezt fel kell tüntetni a számlán? Esetleg a magyar adószámot (...-2-51) ? Köszönöm.

Alanyi adómentes értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes társaság 2010-ben áfásan vásárolt tárgyi eszközt értékesít 2016-ban 6 000 000 forintot meghaladó értékben. 2013-tól alanyi adómentes, abban az évben korrigáltuk a levont áfát a 60 hónapos szabály miatt. 1) Az áfatörvény 193. § (1) a) pontja szerint áfás lesz az értékesítés? 2) Közösségen belüli, közösségi adószámmal rendelkező társaságnak történő értékesítés esetén áfa területi hatályán kívüli értékesítésnek minősül? 3) Külföldi magánszemélynek történő értékesítés esetén az áfakulcs 27 százalék? 4) Tevékenységből származó bevétele 2016-ban nem haladja meg a 6 000 000 forintot, a 188. § (3) aa) pontja szerint 2016-ban marad a társaság alanyi adómentes az eszköz értékesítés kivételével? Segítségüket előre is köszönöm.

Alanyi mentes adóalany közösségi beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném annak eldöntésében, hogy alanyi mentes adózó, amennyiben rendelkezik közösségi adószámmal, élhet-e a 10 ezer eurós mentességgel, Amennyiben igen, a forintra történő átszámítás az esedékes árfolyammal történik, és abból az összegből kerül levonásra a fix 252,19 árfolyammal számított érték? Köszönettel Kné

Nemzetközi szervezettől kapott útdíjelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdéses esetben egy magyar székhelyű, közösségi adószámmal rendelkező cég az OECD-től az utazási költségeinek térítésére 500 €-t kapott. Hogyan kell helyesen számlát kiállítani a nemzetiközi szervezetnek (OECD), tekintettel arra, hogy nem rendelkeznek státuszukból fakadóan közösségi adószámmal. Válaszukat előre is köszönettel

Moss rendszer Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi mentes egyéni vállalkozó interneten szolgáltatást értékesít, amit bárhol le tudnak tölteni a vevők. A vevők között vannak EU-n belüli és kívüli magánszemélyek. Cégek, adóalanyok nincsenek. Kell-e az egyéni vállalkozónak közösségi adószámot kiváltania? Ha kell, akkor az EU-n belüli magánszemélyeknek áfásan kell-e a számlát kiállítani? Az adott ország áfájának megfelelően? És ha így kell kiállítani, akkor a Moss rendszerben – úgy tudom – kell bevallást adni is erről? Várom válaszát.

Háromszereplős ügylet közösségen belül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi értékesítés áfa szerinti megítélését kérem Önöktől: – Magyarországi EU-adószámmal rendelkező belföldi adóalany („A”) értékesít terméket romániai EU-adószámmal rendelkező („B”) adóalanynak úgy, hogy a terméket Magyarországról közvetlenül Romániába szállítja egy olyan harmadik cégnek („C”), amelynek viszont nincs EU közösségi adószáma. – „A” cég magyar, „B” cég román, mindkettő közösségi adószámmal, „C” cég román, amelynek nincs közösségi adószáma. A fuvarozást a magyar cég szervezi. Hogyan kell a számlát kiállítani a román (közösségi adószámmal rendelkező) partner felé áfa szempontjából? Esetleg távolsági értékesítésnek számít? Kérem, jelölje meg az értékesítés típusát, hivatkozva az áfatörvény megfelelő paragrafusára! Segítségét előre is köszönöm.

Alanyi áfamentes szoftver beszerzése az EU-ból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi áfamentes kft. szeretne EU-s tagországból (Anglia) szoftvert vásárolni. Kérdésem, hogy kell-e ez után itt Magyarországon áfát bevallani, fizetni, vagy nem? Hogyan járunk el helyesen? Kérjünk-e közösségi adószámot, vagy ha az értékhatár alatt maradunk, nem szükséges? Válaszát előre is köszönöm.

Amit a lebukott adócsalóktól tanulhatnak a vállalkozók Cikk

Hogyan működteti a Bróker, a Csatorna, az Eltűnő Kereskedő és a Buffer cég a láncügyletet? Megúszhatja-e a Nyámnyila és Fiai Kft., hogy a Gabona-mágus Zrt. belerántsa egy gyanús bizniszbe? Nem szeretné, ha az ön cége fizetné a csalók áfáját, büntetését a NAV-nál? Kiokosítjuk, mi mindenre kell figyelnie!

Alanyi adómentes közösségi szolgátatásnyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes adóalany a Közösség területére ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatást nyújt. A partner és ő is rendelkezik közösségi adószámmal. Kérdéseim: 1. Helyes, ha áfatörvény területi hatályán kívüli szolgáltatás címén állítja ki a számlát fordított adózással és az áfát az ingatlan fekvése szerinti államban fizeti meg a partner, akinek ott a székhelye is? 2. Az alanyi mentesség 6 milliós értékhatárába ennek a számlának az összege nem fog beleszámítani, tehát nem kell kilépnie az alanyi mentesség alól az adózónak, ha ennek a számlának az összegével meghaladná a 6 milliós értékhatárt? Köszönettel:

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vízóracsere

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Igazolatlan távollét utólagos igazolása

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs