7 találat a(z) közös őstermelői tevékenység cimkére

Őstermelők pácban: könnyíteni kellene a dinnyézők helyzetén Cikk

A nyár egyik slágere a dinnye, melynek értékesítése – mivel szezonális termékről van szó – nem kis fejtörést okoz akkor, ha közösen termelik.

Egyéni vállalkozó egyben közös őstermelés tagja Kérdés

Tisztelt Adózóna! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy van egy mentes egyéni vállalkozó, aki a férjével közös őstermelést folytat. A hölgy, aki az egyéni vállalkozó, csak tagja a közös őstermelésnek. Az őstermelői igazolványuk eddig úgy volt, hogy jogosultak a kompenzációs felárra, de ha a hölgy, aki egyéni vállalkozó, ő ezután is igénybe veheti a férj által az őstermelésben. Ugye az egyéni vállalkozó áfamentes adószámú, az őstermelés is, csak kérdés, hogy akkor a kompenzációs felárra való jogosultságot elveszítik? Köszönöm előre is segítő válaszát. N. Tünde

Közös őstermelők Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ugye jól gondolom, hogy ha egy közös őstermelésből 1,5 millió forintos éves bevétel keletkezett, és az háromfelé oszlik, egyik őstermelőnek sem kell bevallást beadni? A három főből két fő főállású őstermelő, ők természetesen fizetnek járulékot. A három főnek van munkaviszonya, de ez a jövő hónapban meg fog szűnni. Ebben az esetben neki is az előző évi őstermelésből származó jövedelme után kell megfizetnie a saját járulékát (főállású őstermelővé válik)? Köszönöm.

Közös őstermelői tevékenység – szja és áfa Kérdés

Közös őstermelői igazolványt szeretne ügyfelem kiváltani. Jelenleg egyikőjük áfaalany, a másik személy alanyi mentes. Kell-e, hogy azonos áfaalanyiságuk legyen? Ki fogja a bevételt számlázni, és áfásan vagy nem áfásan? A közös erdőikből származó várható faértékesítés bevétele, ha 12 millió forint, akkor a jövedelmüket (bevétel mínusz költségek) az szja szerint megosztják fele-fele arányban, de az áfabevallást is fele-fele arányban kell elkészíteniük, és az áfát megfizetniük? A bevételt ki számlázza ilyen esetben, ha áfaalany a közös őstermelő? Családi gazdálkodóként az áfastátusz esetleg jobban kezelhető?

Közös őstermelő járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Én már rég őstermelő vagyok, 2016-ban elért bevételem meghaladja az 1 millió forintot. Feleségem jelenleg nem dolgozik. Ő nem őstermelő. Arra gondoltunk, hogy közös őstermelői igazoványt váltanánk ki még idén. Ebben az esetben hogyan alakulna a 2016. és 2017. évi járulék és szja-fizetési kötelezettségünk? Eddig ő még nem volt őstermelő. Vagy Ön szerint jobb lenne családi gazdálkodást alapítanunk?

Őstermelői igazolvány kiváltása és arányosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Férj és feleség közös őstermelői igazolvány birtokában őstermelőként termeltek és adóztak (átalányadósok voltak) évek óta. A közös igazolvány tulajdonosa a férj volt, a feleség volt a bejegyzett személy. A férj év közben elhunyt. Záró bevallását elkészítették. Később a feleség új igazolványt váltott ki a tevékenység folytatására, melynek ó lett a tulajdonosa, és a fiai a bejegyzett személyek. Az a kérdés, hogy az új igazolvány kiváltását követően (17.09.01) arányosan kell-e figyelni a bevételi határokra (600 e Ft, 4 M Ft, 8 M Ft) a kiváltást követően megszerzett bevételek tekintetében. Köszönettel

Őstermelő egyszerűsített foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezik férj és feleség. A férjnek van adószáma, a feleségnek nincs (továbbá ápolási díjban részesül). Egyszerűsített foglalkoztatás keretében bejelentheti-e a férj a feleséget, hogy a háztartásban megtermelt felesleget (zöldség, gyümölcs) a piacon értékesítse? Amennyiben nem, mert ez munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonynak minősül, és ezt a közös őstermelői tevékenység időszakában nem alkalmazhatják, akkor van-e jogszabályi lehetőség rá, hogy a feleség árulhasson a piacon?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház egyszeres

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close