• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Kompenzációs felár alkalmazhatósága

Tisztelt Szakértő! Adott egy főfoglalkozású egyéni vállalkozó, aki egyúttal őstermelő is. Az áfafizetési kötelezettséget az általános szabályok szerint állapítja meg, valamint az áfatörvény XIV. fejezete alapján mezőgazdasági tevékenységnek minősülő tevékenységet folytat, és a kompenzációs felár megtéríttetésére tart igényt. Adózó esetében a bevétel meghatározó mértékben a vállalkozási, és nem az őstermelői tevékenységéből származik. Az őstermelői tevékenységet nem egymaga, hanem családtagjaival együtt végzi, közös őstermelői tevékenység keretében, így az adószám alatt, mely egyúttal az egyéni vállalkozás adószáma is, családjával közösen gazdálkodnak. Fenti jogszabályi rendelkezés értelmében tekinthető-e úgy adózó tevékenysége, hogy az áfatörvény 198. § (2) bekezdésére figyelemmel jogosult vagy nem jogosult kompenzációs felár alkalmazására? Hogyan alakul a kompenzációs felár alkalmazásának lehetősége, ha az őstermelői tevékenységet az adózó nem egymaga, hanem a családjával közösen gyakorolja, azonban a tevékenység az adózó adószáma alatt realizálódik? Amennyiben az adózó nem jogosult a kompenzációs felár alkalmazására, tekintettel arra, hogy a vállalkozásából származó bevétel a jelentősebb, milyen módon lehet a korábbi évek gyakorlatát önellenőrizni, egyáltalán szükséges-e azt önrevíziózni, arra figyelemmel, hogy az adózó nem egymaga, hanem a családjával közösen, több személyt érintően tevékenykedik őstermelőként? Köszönöm megtisztelő válaszát.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close