19 találat a(z) könyv szerinti érték cimkére

Cégvásárlás ingatlannal Kérdés

Cég másik cégben való üzletrészének átruházása Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft. két magánszemély tulajdona 95-5%-ban. "A" Kft. 50%-ban tulajdonosa "B" Kft.-nek. A részesedése nem bejelentett részesedés. Szeretnénk egyszerűsíteni a tulajdonosi viszonyokat. "A" Kft. "B" Kft.-ben való részesedését szeretnénk átruházni "A" Kft. 95%-ban tulajdonos magánszemélyére. Cég adja el a többségi tulajdonos magánszemélynek másik cégben való részesedését. Megteheti ezt könyv szerinti érték alatt? Itt az adásvétel során figyelemmel kell lenni a szokásos piaci árra? A vevő magánszemélynek van adó- vagy járulékfizetési kötelezettsége? Válaszukat előre is köszönöm.

Telekeladás könyvelése Kérdés

Vadásztársaság 2016-ban vásárolt 2 700 000 ft + áfáért telket, és tervet is készíttetett 380 000 ft + áfáért, hogy építsen rá egy vadászházat. Az áfát arányosítva a vállalkozási tevékenység arányában visszaigényelte. Majd két év múlva alanyi mentes lett (azóta évenként 13 000 ft áfát bevall, illetve befizet a társaság). Jelenleg is alanyi mentes. 2016-ban a telek bekerítése 330 000 ft-ba került. A társaság el akarja adni az ingatlant, melynek könyvszerinti értéke telek 3 200 000, a tervezés 450 000, illetve a kerítés 330 000 ft. Ez összesen 3 980 000 ft, és 3 500 000 ft-ért tudná eladni. Milyen összeget számol el ilyen esetben bevételnek (magasabb a könyv szerinti érték, mint az eladási ár), és alaptevékenység bevételének elszámolhatja-e? Amortizálva természetesen nem volt a telek.

Kiva, értékcsökkenés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérdezni, hogy a kivaalany pénzforgalmi elszámolás időszaka alatt, azaz esetemben 2013-2016 között és utána, mikor már változott a kiva elszámoklási módja, azaz 2017-től a tárgyi eszköz analitikában kell-e elszámoljon társasági adó törvény szerinti értékcsökkenést vagy csak a számviteli törvény szerint szabad? Kivából visszalépés tao-ba esetén az eszköz könyv szerinti értékén az eszköz beszerzési értékét kell érteni abban az esetben, ha nem lehetett tao écs-t elszámolni? Kérdésem a kiva előtt és a kiva alatt beszerzett tárgyi eszközökre egyaránt irányul. Köszönettel: Anikó

Káresemény számviteli elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. évben káresemény következett be a kft. tulajdonában álló ingatlanban (Az egész tetőtér kiégett, minden megsemmisült.) A biztosító átutalta a kártérítést (50 millió forint). Ezen biztosítónál számlával nem kellett igazolni a kiadásokat a helyreállítási költségről. A kft. a helyreállítással kapcsolatosan rendelkezik anyagszámlákkal, munkadíjról számlákkal, mindenből újat kellett venni (berendezések, eszközök, bútorok, irodaszerek, gépek…) A kártérítés teljes összegét 2018. évben megkapta a kft., de a helyreállítás 2018. évben nem fejeződik be 100 százalékban. A kérdésem az lenne, hogy mi helyes számviteli elszámolása az ügyletnek, társasági adóban hogyan viselkedik illetve az ingatlan meglévő könyv szerinti értékét kell-e módosítani? Esetleg egyéb tudnivaló van-e ezzel kapcsolatban? Várom válaszukat! Üdvözlettel;

Iparűzési adó – ELÁBA Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy pénzügyi vállalkozás esetén az iparűzési adó kiszámításánál a készletről eladott áru nettó értéke és a kivezetett könyv szerinti érték különbözete beleszámít-e az iparűzési adó alapjába? Köszönöm!

Ingatlannal rendelkező társaság? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tulajdonosa megvásárolná a cég többi tagjainak üzletrészét. A könyvekben az ingatlan nagyon alacsony értéken szerepel (piaci érték 20 millió Ft, könyv szerinti érték 2 millió Ft). Kötelező-e értékhelyesbítést végezni, mivel ez befolyásolná, hogy a cég ingatlannal rendelkező társasággá válik-e, illetékköteles lesz-e? Köszönettel: Királyné Anikó

KIVA, fejlesztési tartalék Kérdés

2012-ben egy 7 millió forintos beruházást bérleti ingatlanberuházásként számolt el a cég. Ebből 1,5 millió forintot korábban képzett fejlesztési tartalék feloldásaként számolt el. 2013.01.01-jétől a cég kivás volt 2017.07.05-éig. 2017.07.06-ától taos ismét. 2017.11.30-án a bérelt ingatlanberuházást a könyveiből kivezette. A könyv szerinti érték kivezetéskor kb 2,8 millió forint. (esetünkben a kivatörvény szerinti számított nyilvántartási érték is ennyi). Jól gondolom-e, hogy a 2017. 12.31-én számolt taoalap 1,5 millió forinttal nő a korábban igénybe vett fejlesztési tartalék miatt? Ha most a kivezetésnél a könyv szerinti érték 0 lenne és e szerint a nyilvántartási érték is 0 lenne, akkor is nő a taoalap 1,5 millió forinttal? Köszönöm ha válaszolnak, üdvözlettel, CsK

Erdőtelepítéshez, értékesítéséhez kapcsolódó kérdés Kérdés

Köszönöm szépen a választ. Még egy kérdés maradt ezzel kapcsolatosan, hogy amennyiben a gazdasági társaság az erdőtelepítést értékesíti, ez lehetséges-e a könyv szerinti érték 10 százalékán? Az áfatörvény 68. §-a erre az esetre nem vonatkozik, úgy értem.

Gépkocsibeálló végelszámolásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. a végelszámolását tervezi. A bt. tulajdonában van 1998. október óta egy gépkocsibeálló és a hozzá tartozó telek. Az első kérdésem az lenne, hogy ezt a beltag eladhatja-e az édesapjának a könyv szerinti értéken? Vagy csak piaci árfolyamon adhatja el? A második kérdésem, hogy ha ezt a gépkocsibeállót nem adja el, hanem elviszi végelszámolásban, akkor a vagyonfelosztásban milyen értéken kell szerepeltetni, könyv szerinti vagy piaci értéken? Amennyiben bekerül a vagyonfelosztásba, akkor jól tudom, hogy meg kell fizetni a 15 százalék szja-t és a 14 százalék ehót? Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Noémi

Részesedések értékelése, számviteli összefüggései Cikk

A cikk a befektetések vagy forgóeszközök között kimutatott tulajdoni részesedések értékelésével kapcsolatos társaságiadó-kötelezettség eseteit és számviteli összefüggéseit mutatja be.

Egyik cég megvásárolja a másik cégtől egy követelést. Kérdés

Az 1. Kft. megvásárolja egy másik 2. Kft.-től egy harmadik fél tartozását. A tartozás az 1. Kft.-nél (vevő) 10 millió Ft a 2. Kft. megvásárolja 1,5 millió Ft-ért. Hogyan kell könyvelni az 1. Kft.-nél az érték alatt megvásárolt tartozást? Hogyan kell könyvelni a 2. Kft.-nél könyv szerinti és a kifizetett összegeket? A 2. Kft.-nél képződik-e tao-alap az értékkülönbözetből? Segitő válaszukat előre is megköszönöm.

Osztalék természetben Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. két magánszemély tulajdonosa szeretné felvenni az évekkel ezelőtt megszavazott osztalékot, mégpedig természetben, a társaság tulajdonában lévő ingatlan formájában. Az ingatlan könyv szerinti értéke az osztalék körülbelül 85 százalékára elegendő, a többire rendelkezésre áll a pénzeszköz. Az ingatlan piaci értéke megközelítően duplája a könyv szerinti értéknek. Kérem szíves válaszát arra vonatkozóan, hogy a fenti osztalék természetbeni kiadásánál mire kell figyelni, úgy adózási, mint jogi vonatkozásban. Köszönettel.

Egyéni vállalkozó tevékenységének folytatása haláleset után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó elhalálozott, és a gyermeke folytatja tovább a tevékenységet. A vállalkozás jelentős vagyonnal rendelkezik, többek között tehergépkocsikkal is. A hagyatékba be kell venni a gépkocsikat és a továbbvihető áfát is, amire – úgy tudjuk – a hagyaték arányában osztoznak az örökösök. Két gyerek van ebben az esetben. A gépkocsik értékét be kell a hagyatéki leltárban jelenteni a közjegyzőnél. A hagyatékban szereplő és a könyvelés szerinti érték eltér egymástól. Ebben az esetben az egyéni vállalkozónak, aki továbbviszi a tevékenységet, a hagyaték szerinti gépkocsiértéket kell figyelembe vennie, vagy maradhat jogfolytonosan az értéke a gépkocsiknak? Ha a hagyaték szerinti érték számít, akkor a különbözet, ami magasabb a könyv szerinti értéknél, bevétel lesz nála? Az értékcsökkenés melyik értékkel megy tovább? Várom válaszukat. Előre is köszönöm.

Devizás elengedett kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Euróban kiállított számlatartozást a szállító elengedi. Milyen árfolyamon kell az elengedett kötelezettséget a bevételek közé könyvelni: a könyv szerinti értéken vagy a kivezetéskori árfolyamon? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close