18 találat a(z) könyv szerinti érték cimkére

Cég másik cégben való üzletrészének átruházása Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft. két magánszemély tulajdona 95-5%-ban. "A" Kft. 50%-ban tulajdonosa "B" Kft.-nek. A részesedése nem bejelentett részesedés. Szeretnénk egyszerűsíteni a tulajdonosi viszonyokat. "A" Kft. "B" Kft.-ben való részesedését szeretnénk átruházni "A" Kft. 95%-ban tulajdonos magánszemélyére. Cég adja el a többségi tulajdonos magánszemélynek másik cégben való részesedését. Megteheti ezt könyv szerinti érték alatt? Itt az adásvétel során figyelemmel kell lenni a szokásos piaci árra? A vevő magánszemélynek van adó- vagy járulékfizetési kötelezettsége? Válaszukat előre is köszönöm.

Telekeladás könyvelése Kérdés

Vadásztársaság 2016-ban vásárolt 2 700 000 ft + áfáért telket, és tervet is készíttetett 380 000 ft + áfáért, hogy építsen rá egy vadászházat. Az áfát arányosítva a vállalkozási tevékenység arányában visszaigényelte. Majd két év múlva alanyi mentes lett (azóta évenként 13 000 ft áfát bevall, illetve befizet a társaság). Jelenleg is alanyi mentes. 2016-ban a telek bekerítése 330 000 ft-ba került. A társaság el akarja adni az ingatlant, melynek könyvszerinti értéke telek 3 200 000, a tervezés 450 000, illetve a kerítés 330 000 ft. Ez összesen 3 980 000 ft, és 3 500 000 ft-ért tudná eladni. Milyen összeget számol el ilyen esetben bevételnek (magasabb a könyv szerinti érték, mint az eladási ár), és alaptevékenység bevételének elszámolhatja-e? Amortizálva természetesen nem volt a telek.

Kiva, értékcsökkenés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérdezni, hogy a kivaalany pénzforgalmi elszámolás időszaka alatt, azaz esetemben 2013-2016 között és utána, mikor már változott a kiva elszámoklási módja, azaz 2017-től a tárgyi eszköz analitikában kell-e elszámoljon társasági adó törvény szerinti értékcsökkenést vagy csak a számviteli törvény szerint szabad? Kivából visszalépés tao-ba esetén az eszköz könyv szerinti értékén az eszköz beszerzési értékét kell érteni abban az esetben, ha nem lehetett tao écs-t elszámolni? Kérdésem a kiva előtt és a kiva alatt beszerzett tárgyi eszközökre egyaránt irányul. Köszönettel: Anikó

Káresemény számviteli elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. évben káresemény következett be a kft. tulajdonában álló ingatlanban (Az egész tetőtér kiégett, minden megsemmisült.) A biztosító átutalta a kártérítést (50 millió forint). Ezen biztosítónál számlával nem kellett igazolni a kiadásokat a helyreállítási költségről. A kft. a helyreállítással kapcsolatosan rendelkezik anyagszámlákkal, munkadíjról számlákkal, mindenből újat kellett venni (berendezések, eszközök, bútorok, irodaszerek, gépek…) A kártérítés teljes összegét 2018. évben megkapta a kft., de a helyreállítás 2018. évben nem fejeződik be 100 százalékban. A kérdésem az lenne, hogy mi helyes számviteli elszámolása az ügyletnek, társasági adóban hogyan viselkedik illetve az ingatlan meglévő könyv szerinti értékét kell-e módosítani? Esetleg egyéb tudnivaló van-e ezzel kapcsolatban? Várom válaszukat! Üdvözlettel;

Iparűzési adó – ELÁBA Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy pénzügyi vállalkozás esetén az iparűzési adó kiszámításánál a készletről eladott áru nettó értéke és a kivezetett könyv szerinti érték különbözete beleszámít-e az iparűzési adó alapjába? Köszönöm!

Ingatlannal rendelkező társaság? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tulajdonosa megvásárolná a cég többi tagjainak üzletrészét. A könyvekben az ingatlan nagyon alacsony értéken szerepel (piaci érték 20 millió Ft, könyv szerinti érték 2 millió Ft). Kötelező-e értékhelyesbítést végezni, mivel ez befolyásolná, hogy a cég ingatlannal rendelkező társasággá válik-e, illetékköteles lesz-e? Köszönettel: Királyné Anikó

KIVA, fejlesztési tartalék Kérdés

2012-ben egy 7 millió forintos beruházást bérleti ingatlanberuházásként számolt el a cég. Ebből 1,5 millió forintot korábban képzett fejlesztési tartalék feloldásaként számolt el. 2013.01.01-jétől a cég kivás volt 2017.07.05-éig. 2017.07.06-ától taos ismét. 2017.11.30-án a bérelt ingatlanberuházást a könyveiből kivezette. A könyv szerinti érték kivezetéskor kb 2,8 millió forint. (esetünkben a kivatörvény szerinti számított nyilvántartási érték is ennyi). Jól gondolom-e, hogy a 2017. 12.31-én számolt taoalap 1,5 millió forinttal nő a korábban igénybe vett fejlesztési tartalék miatt? Ha most a kivezetésnél a könyv szerinti érték 0 lenne és e szerint a nyilvántartási érték is 0 lenne, akkor is nő a taoalap 1,5 millió forinttal? Köszönöm ha válaszolnak, üdvözlettel, CsK

Erdőtelepítéshez, értékesítéséhez kapcsolódó kérdés Kérdés

Köszönöm szépen a választ. Még egy kérdés maradt ezzel kapcsolatosan, hogy amennyiben a gazdasági társaság az erdőtelepítést értékesíti, ez lehetséges-e a könyv szerinti érték 10 százalékán? Az áfatörvény 68. §-a erre az esetre nem vonatkozik, úgy értem.

Gépkocsibeálló végelszámolásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. a végelszámolását tervezi. A bt. tulajdonában van 1998. október óta egy gépkocsibeálló és a hozzá tartozó telek. Az első kérdésem az lenne, hogy ezt a beltag eladhatja-e az édesapjának a könyv szerinti értéken? Vagy csak piaci árfolyamon adhatja el? A második kérdésem, hogy ha ezt a gépkocsibeállót nem adja el, hanem elviszi végelszámolásban, akkor a vagyonfelosztásban milyen értéken kell szerepeltetni, könyv szerinti vagy piaci értéken? Amennyiben bekerül a vagyonfelosztásba, akkor jól tudom, hogy meg kell fizetni a 15 százalék szja-t és a 14 százalék ehót? Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Noémi

Részesedések értékelése, számviteli összefüggései Cikk

A cikk a befektetések vagy forgóeszközök között kimutatott tulajdoni részesedések értékelésével kapcsolatos társaságiadó-kötelezettség eseteit és számviteli összefüggéseit mutatja be.

Egyik cég megvásárolja a másik cégtől egy követelést. Kérdés

Az 1. Kft. megvásárolja egy másik 2. Kft.-től egy harmadik fél tartozását. A tartozás az 1. Kft.-nél (vevő) 10 millió Ft a 2. Kft. megvásárolja 1,5 millió Ft-ért. Hogyan kell könyvelni az 1. Kft.-nél az érték alatt megvásárolt tartozást? Hogyan kell könyvelni a 2. Kft.-nél könyv szerinti és a kifizetett összegeket? A 2. Kft.-nél képződik-e tao-alap az értékkülönbözetből? Segitő válaszukat előre is megköszönöm.

Osztalék természetben Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. két magánszemély tulajdonosa szeretné felvenni az évekkel ezelőtt megszavazott osztalékot, mégpedig természetben, a társaság tulajdonában lévő ingatlan formájában. Az ingatlan könyv szerinti értéke az osztalék körülbelül 85 százalékára elegendő, a többire rendelkezésre áll a pénzeszköz. Az ingatlan piaci értéke megközelítően duplája a könyv szerinti értéknek. Kérem szíves válaszát arra vonatkozóan, hogy a fenti osztalék természetbeni kiadásánál mire kell figyelni, úgy adózási, mint jogi vonatkozásban. Köszönettel.

Egyéni vállalkozó tevékenységének folytatása haláleset után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó elhalálozott, és a gyermeke folytatja tovább a tevékenységet. A vállalkozás jelentős vagyonnal rendelkezik, többek között tehergépkocsikkal is. A hagyatékba be kell venni a gépkocsikat és a továbbvihető áfát is, amire – úgy tudjuk – a hagyaték arányában osztoznak az örökösök. Két gyerek van ebben az esetben. A gépkocsik értékét be kell a hagyatéki leltárban jelenteni a közjegyzőnél. A hagyatékban szereplő és a könyvelés szerinti érték eltér egymástól. Ebben az esetben az egyéni vállalkozónak, aki továbbviszi a tevékenységet, a hagyaték szerinti gépkocsiértéket kell figyelembe vennie, vagy maradhat jogfolytonosan az értéke a gépkocsiknak? Ha a hagyaték szerinti érték számít, akkor a különbözet, ami magasabb a könyv szerinti értéknél, bevétel lesz nála? Az értékcsökkenés melyik értékkel megy tovább? Várom válaszukat. Előre is köszönöm.

Devizás elengedett kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Euróban kiállított számlatartozást a szállító elengedi. Milyen árfolyamon kell az elengedett kötelezettséget a bevételek közé könyvelni: a könyv szerinti értéken vagy a kivezetéskori árfolyamon? Válaszát előre is köszönöm!

Saját termelésű készlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Növénytermelés a fő profilunk. Év végén a saját termelésű terményeket (például kukorica) értékelni kell a könyvelésünkben. (Mivel év közben nem tartjuk nyilván értékben a saját termelésű terményeinket, így azokat év végén, leltár alapján könyveljük). December 31-én például 45 ezer forint volt a tonnánkénti egységára, de ha március 31-én van a mérlegkészítés időpontja, akkor módosítanom kell-e a december 31-én értékelt – például kukorica – könyvszerinti értékét? A piaci ár közben kevesebb lett? Mivel tudom alátámasztani? (tőzsdei ár, hírlap..) Áprilisban van csak értékesítésem. Annak az egységárát figyelembe vehetem a március 31-ei értékelésemnél? Kérném segítségüket. Köszönettel: Ené

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nonprofit kft. áfa levonhatósága II.

Nagy Norbert

adószakértő

Beruházás bérelt ingatlanon

Nagy Norbert

adószakértő

Éttermi kiszállítás számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close