30 találat a(z) költséglevonás cimkére

EU-s befektetés magyarországi adózása Kérdés

Bérbe adott ingatlan bejelentése, bevallása Kérdés

A nap kérdése: milyen kiadások csökkentik az iparűzési adó alapját? Cikk

Milyen tételekkel tudja csökkenteni az iparűzésiadó-alapot a bevétel után adózó (nem katás, nem átalányadós), árufuvarozó egyéni vállalkozó? – kérdezte olvasónk. Hozzátette: a településen most vezették be a hipát, így ezzel eddig nem kellett számolnia. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Átalányadózó adószámos magánszemély Kérdés

Ingatlaneladás Kérdés

Bérbeadás költsége Kérdés

Hipaalapból levonható k+f költségek Kérdés

Egyéni vállalkozó ingatlanértékesítése Kérdés

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Helyiségbérleti díj Kérdés

Iparűzési adó adólapja Kérdés

Lakbér Kérdés

Foglaló adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha magánszemély ingatlanának értékesítése meghiúsult, és ezért megtartja a foglalót, akkor az adóköteles jövedelem? Kérdésem az lenne, hogy ebből le lehet-e vonni költségeket, például az ingatlanközvetítő költségét, az ingatlan rezsidíját?

Ki fizeti a reprezentáció utáni adót? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy kft., amely egy másik kft.-t megbíz rendezvényszervezési feladatokkal. A továbbiakban 1 Kft., és a megbízott 2 Kft. 2 Kft.-nél a rendezvényszervezéshez reprezentációs költség is társul. A számlát 2 Kft. nevére állítják ki, amely befizeti a bruttó (áfát nem számol el) számla utáni adókat. (Nem vendéglátó stb. cég.) (A fő tevékenysége nem rendezvényszervezés, csak benne van a tevékenységi körében.) Így továbbszámlázza az 1 Kft. részére a felmerülő költségeket. Bérleti díj stb. alá külön sorban pedig a reprezentációs költség bruttó plusz adók és erre számolja rá az áfát. A számlán megjegyzi, hogy "a reprezentációs adókat a ….2 Kft. a NAV részére teljesítette". Kérdésem, hogy így helyes-e? (Mindkét cég áfakörös.) Tudomásom szerint annak kell befizetni az adókat, aki a repiszámlákat befogadja (illetve, akinek a nevére szólnak a számlák). Ebben az esetben nem az 1 Kft.-t terhelik a repiadók. Továbbszámlázás esetén sem lehet az áfát levonni. Én így tudom, de vita van az áfalevonás és a továbbszámlázás körül. Tisztelettel várom válaszát!

Költséglevonás magánszemély elkülönülten adózó jövedelméből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy magánszemélynek a tárgyévben önálló tevékenységből származó jövedelme keletkezik, de a hozzá tartozó levonható költségekről a számlák csak a következő évi teljesítési dátummal kerülnek kiállításra, és csak a következő évben kerülnek kifizetésre, mi a jövedelemszámítás helyes módja? Levonhatók-e a tárgyévi szja-bevallásban? Vagy a tárgyévi szja-bevallásban 90 százalékos költséghányadot kell választani, és önellenőrizni kell a bevallást, amikor a költségek kifizetésre kerülnek? Vagy egyáltalán nem vehetők figyelembe? Vagy más eljárás a helyes? Segítségét előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EMVA Alapból finanszírozott támogatás számviteli nyilvántartása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Megbízási szerződés mellett költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1