18 találat a(z) költséglevonás cimkére

Foglaló adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha magánszemély ingatlanának értékesítése meghiúsult, és ezért megtartja a foglalót, akkor az adóköteles jövedelem? Kérdésem az lenne, hogy ebből le lehet-e vonni költségeket, például az ingatlanközvetítő költségét, az ingatlan rezsidíját?

Ki fizeti a reprezentáció utáni adót? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy kft., amely egy másik kft.-t megbíz rendezvényszervezési feladatokkal. A továbbiakban 1 Kft., és a megbízott 2 Kft. 2 Kft.-nél a rendezvényszervezéshez reprezentációs költség is társul. A számlát 2 Kft. nevére állítják ki, amely befizeti a bruttó (áfát nem számol el) számla utáni adókat. (Nem vendéglátó stb. cég.) (A fő tevékenysége nem rendezvényszervezés, csak benne van a tevékenységi körében.) Így továbbszámlázza az 1 Kft. részére a felmerülő költségeket. Bérleti díj stb. alá külön sorban pedig a reprezentációs költség bruttó plusz adók és erre számolja rá az áfát. A számlán megjegyzi, hogy "a reprezentációs adókat a ….2 Kft. a NAV részére teljesítette". Kérdésem, hogy így helyes-e? (Mindkét cég áfakörös.) Tudomásom szerint annak kell befizetni az adókat, aki a repiszámlákat befogadja (illetve, akinek a nevére szólnak a számlák). Ebben az esetben nem az 1 Kft.-t terhelik a repiadók. Továbbszámlázás esetén sem lehet az áfát levonni. Én így tudom, de vita van az áfalevonás és a továbbszámlázás körül. Tisztelettel várom válaszát!

Költséglevonás magánszemély elkülönülten adózó jövedelméből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy magánszemélynek a tárgyévben önálló tevékenységből származó jövedelme keletkezik, de a hozzá tartozó levonható költségekről a számlák csak a következő évi teljesítési dátummal kerülnek kiállításra, és csak a következő évben kerülnek kifizetésre, mi a jövedelemszámítás helyes módja? Levonhatók-e a tárgyévi szja-bevallásban? Vagy a tárgyévi szja-bevallásban 90 százalékos költséghányadot kell választani, és önellenőrizni kell a bevallást, amikor a költségek kifizetésre kerülnek? Vagy egyáltalán nem vehetők figyelembe? Vagy más eljárás a helyes? Segítségét előre is köszönöm!

Kamarai tagdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kamarai tagdíjat önállóan fizetem, amit számla alapján részemre a munkáltató megtérít. Az éves igazoláson egyéb jövedelemként szerepel a számla alapján megtérített összeg, melyből az szja levonásra került. Kérdésként merült fel bennem, hogy az 1. sor összegéből levonhatom-e a számla szerinti kamarai díjat, amit az 55. sorba beírnék? Vagy mivel ezen összeget részemre megtérítették, ezt nem tehetem meg?

Magánszemély – bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély a bérbeadásból származó bevételénél, ha nem választja a 10% költséghányadot, levonhatja-e az ingatlanba vásárolt bútorok értékét – akár értékcsökkenési leírással –, levonhatja-e az ingatlan előtt álló parkoló kialakításának költségeit, illetve az ingatlanon végzett felújítás költségét? Üdvözlettel: Uchály Andrea

Ha más településen dolgozik és bérbe adja az ingatlanát Kérdés

Egy magyar állampolgár külföldön dolgozik évek óta. A magyarországi ingatlanát bérbe adja. Külföldön albérletben lakik. A külföldi albérlet költsége levonható a bérbeadásból származó bevételből? Akkor is levonhatja, ha a kinti albérletben a családja is ott tartózkodik?

Egyetemisták albérletben: nem mindegy, ki köti a szerződést! Cikk

Egy hónappal az új tanév indulása előtt elkezdődött a lázas albérletkeresés. A diákok albérleti díját jellemzően a szülők fizetik. Ügyelni kell arra, hogy ki köti a bérleti szerződést a bérbeadóval, ha például a diáknak vagy a szüleinek más településen van ingatlanuk, és azt bérbe adják.

Bankköltség levonása számla kiegyenlítésekor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Néhány vevőnk úgy teljesíti a számláinkat, hogy a felmerülő bankköltségeivel csökkentett összeget utal át részünkre. Nem nagy összegekről, számlánként 15-20 euróról van szó, viszont a költséglevonás megállapodásban nem szerepel, saját döntésük alapján alkalmazzák ezt a gyakorlatot. Megfelelő-e az, ha elszámolom, mint utalási differenciát a 86 főkönyvi számlára, illetve számlázniuk kell-e felénk ezeket a tételeket? Kérésünkre annyit reagálnak, hogy nem hajlandók fizetni a bankköltséget. Válaszukat köszönöm.

Tetemes bírság az Oberbank magyarországi fióktelepének Cikk

Pénzforgalomra vonatkozó előírásokat sértett meg az Oberbank fióktelepe, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a feltárt jogsértések miatt 20 millió forintos bírságot szabott ki.

Ingatlanértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Zártkerti ingatlanjaimat szeretném értékesíteni. A kifüggesztés elkerülése végett, kivonatnám a művelés alól (az 1997. évi CXLI. törvény 2016. május 5-én hatályba lépett módosítása). A zártkerti ingatlanokat (2010. január 18-án és október 07-én vásároltam. Az egy hektár terület felét gyümölcsfákkal betelepítettem. Hogyan adózom a megszerzett bevétel után? A bevételből értéknövelő beruházásként levonhatom-e a telepítés költségeit? Érvényesíthetek-e adómentességet (a művelés alól való kivonás ellenére) a 200 ezer forintot meg nem haladó részre, ha őstermelőnek adom el? Mit jelent a regisztrált mezőgazdasági vállalkozás? A regisztráció alatt az MVH-regisztrációt kell érteni? Köszönettel: KM

Ingatlan-bérbeadás kettős állampolgárként Kérdés

Egy német-magyar kettős állampolgárságú magánszemély kiadná a budapesti lakását egy szerb magánszemély részére. Jelenleg Németországban él, bérelt lakásban. A németországi lakás bérleti díja levonható költségként a budapesti lakás bérleti díjának bevételéből? Úgy tudom, ha nincs magyarországi bejelentett lakcíme, akkor nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetnie a bérleti díj után (persze csak, ha amúgy is meghaladja az 1 millió forintot).

Alvállalkozó ingatlanforgalmazás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlanforgalmazással foglalkozó vállalkozás alvállalkozókat bíz meg az ingatlanügynöki tevékenységre. A megbízóval kötött szerződés tartalmazza az alvállalkozó bevonásának lehetőségét. Az alvállalkozók teljesítés alapján jutalékot számláznak. Ez a díj a helyi iparűzési adó szempontjából levonható-e, mint alvállalkozói díj?

Lakóingatlan értékesítésével szerzett bevételből levonható költségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lakóingatlan értékesítésekor jövedelemadó alapjának számításakor, a hatályos szja-törvény alapján a bevételből a szerzéssel, valamint az értékesítéssel kapcsolatos költségek levonhatók. Segítségét kérném, hogy szerzéssel kapcsolatosan felmerült költségek közül alábbiak levonhatók-e? – megfizetett vagyonszerzési illeték, – közjegyzői díj, – ügyvédi díj, – értékbecslési díj, – lakáshitel folyósítási díja, – földhivatali bejegyzés díja Értékesítéssel kapcsolatos költség címén levonható-e:az energiatanúsítvány számlával igazolt ellenértéke? Válaszát köszönöm!

Költségelszámolás és áfalevonhatóság Kérdés

Családi vállalkozás vagyunk, könyveléssel foglalkozunk olyan módon, hogy férj és feleség 15 éve alapított egy kft-t. A székhely/telephely a családi ház mellé épített, a földhivatali bejegyzés szerint lakóingatlan, amit a kft. irodahelyiségként bérel (nem lakóingatlanként, ezért építményadót is fizet), amelyért a családi ház tulajdonosának, mint bérbeadónak bérleti díjat is fizet. Az egész ingatlanra kiterjedő, egyközpontos riasztórendszert kívánunk kiépíteni. Ezen igényt leginkább az iroda védelme indokolja, de az egész ingatlanra kiterjedne, ezért költséget és áfalevonhatóságot szeretnénk érvényesíteni. A kérdés az, hogy a számlát lehet-e kérni a kft. nevére, amit a kft. az előbbiek miatt arányosítással számolna el költség és áfalevonás tekintetében is, jelen esetben 50 százalék a reális arány. A cég Tao- és áfaalany. Továbbá ehhez a riasztórendszerhez egy havi díjas távfigyelő rendszert is igénybe vesz, amelynek a költségeit, illetve áfáját az előbbiek szerint kívánja elszámolni. Ez a megoldás lehetséges-e? A választ előre is köszönöm.

Előadóművész számlája Kérdés

Az általunk könyvelt egyik kft. az idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Ezen alkalomból megvendégeli parnereit (vevők, szállítók). Ezen a napon szerződéssel egy betéti társaság művésze előadást fog tartani. Az előadó díjja 157 000 forint + áfa. Kérdésünk az, hogy ez a számla elszámolható-e költségként, illetve az áfája levonásba helyezhető-e? Ezt a költséget reprezentációnak kell-e minősíteni, és kell-e utána szja-t és ehót fizetni? Válaszukat törvényi hivatkozással várjuk.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed, gyed, munkanélküli ellátás

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Belföldi és külföldi munkavégzés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Társas vállalkozó heti 36 órás munkaviszonya lecsökken

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close