787 találat a(z) költségelszámolás cimkére

Cégautók száma II. Kérdés

Kedves Szakértő! Kérdésem nem az áfára vonatkozott, hanem inkább egyrészt a költségek, amortizáció elszámolhatóságára, például egy 10 főt foglalkoztató cégnél hány cégutót lehet, és milyen adminisztrációval elszámolni. Kérdések: az értékcsökkenés az autók számával összefüggésben meddig a vállalkozás érdekében felmerült költség? Miután a cég megfizeti a cégautóadót, kell-e valamilyen nyilvántartást vezetni vagy szabályzatot készíteni a költségek vállalkozási célú elszámolhatósága érdekében? Hol a határ, 10 autó, 100 autó?! Üdvözlettel

Lízingelt hibrid személygépkocsi költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném az alábbiakban: kft. nyílt végű pénzügyi lízing keretében hibrid személygépkocsit üzemeltet. A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy erre a személy gépkocsira milyen költséget számolhat el, mivel cégautóadót nem kell utána fizetnie (nem bérbeadás, csak a vállalkozás érdekében használja). Útvonalnyilvántartást vezet. Kérdés az, hogy a gépkocsival kapcsolatban milyen költségeket, és hogyan számolhatja el, ha 100 százalékosan üzleti útra használja? Ha a magánhasználat és az üzleti használat aránya az útvonalnyilvántartás szerint havonta változó? Válaszát előre is köszönöm.

Ryanair – számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk a Ryanairtől már több alkalommal próbált számlát igényelni, ami a magyar jogszabályi előírásoknak megfelel. Eddig sajnos egyszer sem sikerült, azt nyilatkozzák, hogy nemzetközi járatokra nem állítanak ki számlát, hanem az e-mail-visszaigazolás, valamint az útvonalterv szolgál igazolásként. Mit tegyünk? Elszámolható-e ez a konstrukció? Köszönjük szépen!

Bérelt jármű elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás az áfa szempontjából személygépkocsinak minősülő kisbuszt bérelne, hogy a dolgozók azzal tudjanak bejárni dolgozni egy másik településről. Levonható-e az áfa a bérleti díj után, illetve elszámolható-e költségként, vagy természetbeni juttatásként kell kezelni? Válaszát köszönöm!

Bérelt szoftver betanítási költsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bérelt szoftver nagy összegű betanítási költségét el kell határolni a szoftver tervezett használati idejére, vagy a betanítás évében elszámolható teljes egészében költségként? Válaszát előre is köszönöm!

Albérleti díjból levonható költségek, elég-e a nyugta, vagy számla kell? Cikk

Összegyűjtöttünk néhány, tételes költségelszámolásra vonatkozó tudnivalót a magánszemélyként ingatlan-bérbeadási tevékenységet folytatók számára.

Őstermelő átalányadózása Kérdés

Ha az őstermelő önként kilépett 2015. december 31-én az átalányadózásból, 2016. január 1-jétől tételes költségelszámolást választott, akkor mikor léphet vissza az átalányadózás hatálya alá? Rá is vonatkozik-e az a 4 éves korlát, ami az egyéni vállalkozókra érvényes? Köszönöm válaszát.

Üzembentartó Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. éttermet üzemeltet, és házhoz szállítást is vállal. A személyautó, amit ehhez használ, üzembentartói szerződéssel van a cégnél. Számolhat-e el költséget, benzinköltséget így, és kell-e a kft.-nek cégautóadót fizetnie? Nagyon köszönöm a válaszukat!

Ingatlan-bérbeadás ehójának elszámolása Kérdés

Adószám nélküli magánszemély 2017. évi ingatlan-bérbeadásból származó, összességében egymillió forintot meghaladó jövedelméből a kifizető által (nyilatkozata alapján) levont eho összegét elszámolhatja-e költségként a levonást követő hónapban (ezáltal csökkentve a jövedelmet, s következményként az szja és az eho összegét)?

Ingatlanértékesítés költségeinek levonási lehetősége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a véleményét kérni az alábbi esetben. Testvérpár 2016-ban lakást örökölt a szülők után, 50-50 százalékban, az ingatlant 2017-ben értékesítették. Az eladási ár magasabb volt, mint a szerzéskori érték, tehát szja-bevallási és -fizetési kötelezettség merült fel. A lakásszerzéssel kapcsolatos kiadások esetén (közjegyzői díj, temetési kiadások) minden számlán csak az egyik testvért tüntették fel vevőként, holott közösen állták a költségeket is. Az szja megállapításánál ez esetben a költségeket meg lehet osztani 50-50 százalékban a testvérek között, vagy csak a számlán szereplő fél veheti azt figyelembe 100 százalékban? Köszönöm válaszukat!

Cégautó költségelszámolása, az áfa levonásba helyezése Kérdés

Tisztelt Szakártő! Kft. személygépjárművet vásárolt egy kereskedőtől, áfásan. Az áfát nem helyezte levonásba. Cégautóadót természetesen megfizeti. Az üzemeltetés során felmerülő költségek áfájának levonásba helyezésével kapcsolatban szeretnék kérdezni. 1.) A gázolaj áfájának 50 százaléka levonásba helyezhető? 2.) Az autóhoz vásárolt alkatrészek, kiegészítők (autószőnyeg, biztosíték, vonóhorog, ablakmosó folyadék, motorolaj stb.) esetében hogyan kell eljárni? Ezek áfája levonható valamilyen mértékben? 3. A szerelési költségek áfájának 50 százaléka szintén levonható? Ha a cégautóadót megfizeti a vállalkozás, akkor szükséges-e útnyilvántartást vezetni? Válaszát előre is köszönöm!

Lakásbérbeadás – tételes költségelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lakásbérbeadás tételes költségelszámolásával kapcsolatban merült fel az a kérdés, hogy ha a lakásomat éveken keresztül kiadtam, tételes költségszámolást választottam, aminek keretében az értékcsökkenést is bekalkuláltam, 5 évet meghaladóan eladom, ebben az esetben is hozzá kell adnom a bekerülési értékhez az évenként elszámolt értékcsökkenést? Mivel 5 év elteltével a lakás után már nem adóznék egyébként sem. Vagy ez a beszámítási kötelezettség csak az 5 éven belül eladott ingatlanoknál merül fel? Köszönöm a válaszukat.

Kiküldetési költség elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozóink kiküldetése esetén, ha autópályát kell használniuk, elszámolható-e a költség áfás számla hiányában, ha azt csak a banki kivonattal, illetve saját névre szóló telefonszámlával tudják igazolni? Válaszukat köszönve: Andrea

Céges nyugdíjbiztosítás Kérdés

Nyugdíjbiztosítás szerződője cég. Milyen mértékben/feltételekkel írható le a díj költségként?

Önálló tevékenységből származó jövedelemhez választható költségelszámolási mód Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társas vállalkozó tagja ügyvezetői feladatait megbízásos jogviszonyban végzi X Kft.-ben. Y Kft.-ben alkalmazotti jogviszonyban heti 40 órás munkaviszonya van. E két jogviszonya mellett katás egyéni vállalkozó, ahol havi 25 000 forinttal adózik. Kérdésem az X Kft.-ben választható költségelszámolási módra vonatkozik. Kötelező a tételes költségelszámolási módot választania, tekintettel a katás egyéni vállalkozásra vagy alkalmazhatja a 10%-os költségátalányt? Befolyásolja a választási lehetőséget, ha vállalkozói jövedelem szerint adózik és van vállalkozói kivétje, illetve vállalkozói jövedelem szerint adózik és nincs jövedelemkivétje? Válaszukat köszönöm. Üdvözlettel: M. V.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed-gyed jogosultság

Széles Imre

tb-szakértő

Másodállású egyéni vállalkozó adója és járulékai

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close