72 találat a(z) költségátalány cimkére

Utólag fizetett költségátalány és hitel törlesztőrészlet Kérdés

Szja-bevallás önellenőrzés, ingatlan-bérbeadás Kérdés

Home office szabályozása: kérdések, amelyeket törvényben kell tisztázni Cikk

Az Mt. szabályozza ugyan a távmunka intézményét, azonban a vonatkozó rendelkezések a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott tevékenységre érvényesek, nem a manapság – kezdetben kényszerűségből elterjedt, majd a járványhelyzetben egyre inkább tért hódító, alkalomszerűen folytatott – otthoni munkavégzésre (home office). Jelenleg nem rendezi jogszabály az otthoni munkavégzést, így számos kérdést vet fel például az eszközhasználat, a munkavédelem, a kárfelelősség, a munkarend, és az infrastruktúra biztosítása is.

Őstermelés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy házaspár közös őstermelői igazolvány alapján végzi a tevékenységét. Elszámolható-e a havi 500 kilométer gépkocsi-általány külön a férj és külön a feleség nevére, és része-e a nemleges nyilatkozattétel által előírt 20 százalék költségnek? Köszönettel Arany Tamás

Önálló tevékenység után fizetendő szocho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaviszonnyal rendelkező magánszemély egyszeri alkalommal nem kifizető részére megbízás alapján fordítási tevékenységet végzett, melynek ellenértékét átutalással meg is kapta. A jövedelem megállapítása (10%-os költségáltalány vagy tételes költségelszámolás) folyamán milyen esetben lehet vagy nem lehet a fizetendő szochót költségként levonni? Mit jelent a 85%-os szabály? Köszönöm.

Megbízási szerződés – költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Önkormányzati társulás által alapított kft. ügyvezetője vagyok, megbízási szerződéssel. Kérdésem a következő: igénybe vehetem a 10 százalékos költséghányadot? Illetve, ha kiküldetést számolok el, ami nem munkába járás, kell utána fizetnem járulékot?

Személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség ingatlan-bérbeadás miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy Ausztriában dolgozó személy, aki ott is adózik évek óta, Magyarországon házát szeretné szeretni kiadni albérletbe. Magyar adóazonosító jele van, de itthoni egyéb jövedelme nincs, így itthon adóbevallást sem készített az elmúlt években. A bérbeadásra vonatkozó azon szabályt, hogy a bevétel 10 százalékát költségátalányként elszámolja és a fennmaradó 90 százalék után 15 százalék szja-befizetéssel teljesíti negyedévenként az adófizetési kötelezettséget ő alkalmazhatja-e? Vonatkozik-e rá valamilyen egyéb adószabály, amit alkalmaznia kellene Magyarországon az említett adó-megállapítással, -fizetéssel kapcsolatban, figyelembe véve a munkaviszonyból származó jövedelme ausztriai adózását? Köszönettel Bognárné

Polgármesterek és önkormányzati képviselők költségátalánya – szja-szabályok Cikk

Naponta értesülünk arról, hogy az újonnan megválasztott polgármesterek és önkormányzati képviselők részére a képviselőtestület milyen összegű költségátalányt szavazott meg. Lássuk a vonatkozó szja-szabályokat!

Tiszteletdíj II. Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2019_6_5_Tiszteletdij__Egyesulet_wov Tisztelt Horváthné Szabó Beáta! A fenti URL kódon adott válaszával kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy mivel a tiszteletdíj nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, jól gondolom-e, hogy a 10% költséghányad érvényesítésére sincs lehetőség? Esetemben az alapítvány vezetőjének egyszeri 100 ezer forint kerülne kifizetésre (nem havi rendszerességgel). Ha nem lehet a kifizetést időszakhoz kötni, hogyan lehet a biztosítási jogviszonyt elbírálni? (Az alapítványt januárban jegyezték be, elfogadható-e az indoklás, hogy az elmúlt 7-8 havi tevékenységére tekintettel kapja a díjazást?) Köszönöm szépen a segítségét! Üdvözlettel: Vágner Emília

Ügyvezető megbízási jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. ügyvezetője megbízási jogviszonyban látja el a feladatokat, nem tagja a kft.-nek. Megbízási díja 500 ezer forint havonta. Abban kérném a tájékoztatását, hogy lehet-e alkalmazni a 10 százalékos költséghányadot a díjazás kifizetésekor vagy nem? Kell-e a megbízási díjból 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékot vonni? Köszönöm szépen a tájékoztatást.

Költségátalány juttatása és adózása igazolással és a nélkül Cikk

Zrt. vezérigazgatójának munkaszerződésében – a bérén felül – 63 ezer forint költségátalányt állapít meg, arra tekintettel, hogy nem biztosít a munkavállaló részére cégautót. Lehet ilyen juttatást adni, mindenféle dokumentáció (útnyilvántartás stb.) nélkül? Milyen adókötelezettség terheli a költségátalányt? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Költségátalány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy zrt. vezérigazgatói kabinetvezető munkakörben alkalmazza a munkavállalót, és munkaszerződésében a bérén felül 63 000 forint költségátalányt állapít meg, arra tekintettel, hogy a Munkavállaló részére cégautó nem kerül biztosításra. Kérdésünk, hogy lehet-e ilyen juttatást adni, mindenféle dokumentáció (útnyilvántartás, stb.) nélkül? A másik kérdésünk az adómentességre, adókötelezettségre, illetve járulékok megfizetésére vonatkozik, szintén e költségátalány vonatkozásában. Válaszukat várva üdvözlettel: Molnár Istvánné

Ingatlanértékesítésből származó jövedelem adózása Kérdés

Szeretnék segítséget kérni a következő esetre vponatkozóan. Magánszemély vásárolt egy ingatlant 2015. évben 20 millió forintért, majd ráépít, bővíti, de számlája nincs semmiről. Eladja az ingatlant 2018. évben 120 millió forintért. A kérdésem az lenne, hogy mi lesz ebben az esetben a bekerülési érték, választhatja a bevétel 75 százalékát kitevő költségelismerést? Nagyon sok vita van abból, hogy ha a magánszemélynek kedvezőbb a 75 százalékos költségelismerés, akkor azt szeretné választani. Van-e erre vonatkozóan valamilyen jogszabály, ahol egyértelműen leírják, hogy mikor lehet a 75 százalékos költségelismerést választani?

40 eurós költségátalány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy a 40 eurós költségátalány késedelmes fizetése esetén is van plusz 40 euró költségátalány? Ha igen, ha nem, akkor is kérnék szépen jogszabályi hivatkozást is! Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Magánszemély bérbeadása – közös költség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély a saját tulajdonában álló ingatlant kft. részére bérbe adja. Minden hónapban számlát állít ki a kft. felé a bérleti díjról 10 százalékos költséghányad alkalmazásával. A magánszemély fizeti a közös költséget, melyet kiterhelne a bérlőre, aki kéri ezen összeg számlán való feltüntetését is. Kérdéseim: 1.) A közös költség kiszámlázására alkalmazni kell-e a magánszemélynek költségáltalányt? 2.) A magánszemélynek a beszedett közös költséget fel kell-e tüntetni az szja-bevallásában mint bevételt? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő munkavállaló szabadsága részmunkaidőnél

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csedre jogosultság

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Lejáró gyed veszélyhelyzetben

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close