128 találat a(z) kényszertörlés cimkére

Kényszertörlés időszaka alatt tartozás törlése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hivatalos irat át nem vétele miatt került kényszertörlés alá egy cég, akinek ráadásul még NAV-tartozása is volt. A kényszertörlés időszaka alatt a NAV ezt elévülés miatt rendezte. Könyvelés szerint ezt a tartozás ki kell vezetni, ezért ez rákerül a bevételre. Tekintettel arra, hogy a cég nem alanya a kényszertörlés miatt a tao.-nak, akkor az erre jutó adót az adózó megnyerte, tehát neki már ezt bevallani, befizetni nem kell ? Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Eredménytartalék sorsa kényszertörlés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kényszertörlés alatt álló cégnél az eredménytartalékban szereplő összeget a tulajdonostársakat megillető arányban osztalékként kell kifizetni, tehát 15% szja és 14% eho fizetendő, akkor is, ha a pénzeszközök között ez az összeg már nem áll rendelkezésre? Előre is köszönöm Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Járulékfizetés kényszertörlésnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! A törzstőke fel nem emelése miatt a cégbíróság által kényszertörléssel törölt cég esetében a D2-es időszakban van járulékfizetési kötelezettség? A cég ebben az időszakban egyáltalán nem működik. Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Kényszertörléssel megszűnt társasággal szembeni tartozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2014-ben befogadott egy kft.-től szolgáltatásról szóló számlát. Ennek kiegyenlítése a mai napig csak részben történt meg, a számla kiállítója nem tett intézkedéseket az összeg behajtása érdekében. 2018. május 31-én a cég (amellyel szemben a tartozásunk van) kényszertörlési eljárással megszűnt, erről jogerős végzés van a birtokunkban. Mi a helyes lépés részünkről, kivezethetjük-e a tartozást egyéb bevétellel szemben? Kivaalany társaságunkat hogyan érinti ez az esemény? Köszönöm

Kényszertörölt cég ügyvezetője jogviszonyának törlése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., amely kényszertörlési eljárás keretein belül szűnt meg. Az ügyvezetőként bejelentett személy – mint utólag kiderült – nem is volt ügyvezető, csak tag a társaságban. Nyugdíjazási folyamata közben derült ki, hogy a társaságba ügyvezetőként volt bejelentve, és azt a jogviszonyát törölni kellene. Viszont sem neki, sem másnak nincs meghatalmazása a már törölt cégre vonatkozóan elektronikus bejelentőlap benyújtására. Papír alapon kellene kérvényezni a NAV-ot a jogviszony törlésére esetleg? Önnek mi a véleménye? Köszönöm előre is válaszát!

Lakásszövetkezet törölt adószámának visszaállítása? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 54 lakásos társasházban lakom, amely lakásfenntartó szövetkezetként működik, működött. Egy hete jutott a tudomásunkra, hogy a lakásszövetkezet adószámát kényszertörlési eljárásban törölte a NAV, még 2016.06.25-én, mivel a közös képviselő és a felügyelő bizottsági tag mandátuma 5 éve lejárt! Visszakaphatjuk az adószámunkat? Pár lakóval már kezdeményeztük a közgyűlés összehívását, hogy a tisztségeket megújítsuk, de nem tudjuk, hogy a közgyűlési jegyzőkönyv elég lesz-e ahhoz, hogy újra törvényesen működhessen a szövetkezet. Az évzáró mérlegek is csak 2012-ig vannak beküldve! A kényszertörlési eljárás előtti mérlegeket gondolom, pótlólag be kell küldeni, a kényszertörlés kezdeti napjától pedig másfajta mérlegeket és bevallásokat kell beküldeni. Várom válaszukat! Tisztelettel: Falusi Jánosné

Törölt adószámúnak kell mérleget, adóbevallást készítenie? Cikk

Adótartozás miatt törölte az adóhatóság a vállalkozás adószámát, még 2016-ban. 2017-re kell-e éves beszámolót, illetve 1729-es bevallást benyújtani? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Kényszertörölt kft.-vel szembeni kötelezettség elévülése Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Adott a következő szituáció: Cégünknek (XY Kft.) kb. 1 éve lejárt kötelezettsége van (több számlából adódóan) egy 2017 májusától kényszertörlési eljárás alatt álló kft.-vel (továbbiakban: jogosult) szemben. A jogosult a követeléseivel kapcsolatban semmilyen formában nem vette fel velünk a kapcsolatot, követeléseit nem érvényesítette, nem próbálta behajtani, nem kérte annak elismerését, nincs per, nincs bírósági eljárás stb. A kényszertörlési eljárás 2018 márciusában befejeződött, a jogosultat törölték a cégjegyzékből. A kérdés az lenne, hogy a kötelezettségeinket mikor vezethetjük ki a nyilvántartásainkból (egyéb bevételként lekönyvelve), mint elévült (vagy akár behajthatatlan) kötelezettséget? A cég megszűnésével annak követelései is elévülnek, jogvesztéssel jár-e a jogutód nélküli megszűnés? A Ptk. általános szabálya szerint a követelések öt év alatt évülnek el. Viszont ebben az esetben már nincs cég, amely ezt követelhetné tőlünk (és így természetesen cég sincs, amelynek kifizethetnénk a tartozást). Válaszát előre is köszönöm!

Szállítói tartozás leírása kényszertörlés miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a kft. szállító partnerét kényszertörléssel törölték és vannak még kiegyenlítetlen szállítói számlái felé, akkor mi a teendő? Mivel szemben vezetem ki és ennek lesz-e társaságiadóalap-növelő következménye is?

Bt. és az egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kényszertörlés hatálya alatt lévő betéti társasággal rendelkező cégvezető a webes ügysegéden – kifejezett tanácsom ellenére – létrehozta az egyéni vállalkozását. Annak ellenére, hogy a webes ügysegéd kétszer is utal arra, hogy ez nem jogszerű. Milyen következményei lehetnek ennek, mikor derülhet ki, és milyen szankciókra lehet számítani emiatt? Előre is köszönöm! Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Többen zárták be a boltot, de kevesebb a felszámolás, a kényszertörlés és a csődeljárás Cikk

Tavaly 9,3 százalékkal csökkent a gazdasági társaságokat érintő megszűnési eljárások száma, így hetedével kevesebb nemfizetési eljárást kezdeményeztek – derül ki a Bisnode Magyarország Kft. legfrissebb, tavalyi évről szóló elemzéséből.

Törölt adószámú cég Kérdés

Tisztelt Adózóna! Törölt adószámú cég, amely ellen elindult a kényszertörlési eljárás, eladhatja az ingatlanát magánszemélynek?

Kényszertörlés alatti számlakibocsátás Kérdés

Egy betéti társaság – amelytől vállalkozásom részére üzlethelyiséget béreltem – 2017. szeptember 10-étől kényszertörlés alatt áll. 2017. november 30-ai teljesítéssel és dátummal bérleti díjról kaptam tőlük számlát, olyan megjegyzéssel, hogy márciusi bérleti díj számlázása. A kérdésem az volna, hogy a bt. a kényszertörlés megkezdése után állíthat-e ki számlát, illetve én egyéni vállalkozóként lekönyvelhetem-e azt?

Alapítvány kurátorának felelőssége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alapítvány évek óta nem működik. Az alapító nem elérhető, a 2017. évre vonatkozó beszámolójának beadása is kérdésessé válik, így vélhetően kényszertörlési eljárással fogja a törvényszék megszüntetni. Azt szeretném megtudni, hogy a cégekhez hasonló vezető tisztségviselőknél felmerülő felelősség miatti eltiltás az alapítványoknál is felmerül, vagy ezt a nonprofit szférában nem áll fenn?

Elhunyt a bt. beltagja Kérdés

Kétfős bt. beltagja, a férj meghalt, a kültag felesége maradt a cégben, aki alkalmazott a bt.-ben. A problémám az, hogy a bíróság ilyenkor kötelezi a kültagot, hogy a továbbiakban intézze a cég sorsát. Az asszony viszont nem szüntette meg rögtön a tevékenységet, hanem még 4 hónapig működtette a céget egy kültaggal, aki mellesleg alkalmazottként vette fel a fizetését önmagától (ebbe eddig még nem kötött bele hatóság, pedig ellenőrizték). A cég elleni kényszertörlési eljárás megszűnt, és ezzel egyidőben a felszámolását rendelték el, tekintve, hogy NAV-tartozása van, gondolom, a kirendelt felszámoló megnézi, van-e valami vagyon a cégben, van-e mit pénzzé tenni. Az üzletrészt nincs kinek eladni, tekintve, hogy ki a fene bonyolódna ebbe bele, és miért tenné? A kérdés az, hogy korlátlanul felelős-e most az asszony a bt.-ben? Ha nem, akkor csinálna egy egyéni vállalkozást, hogy megéljen valamiből.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Építési telek – egyenes vagy fordított áfa?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Jutalék áfa – építőipar

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Használt ingatlan értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close