29 találat a(z) jegyzett tőke emelése cimkére

Jegyzett tőke emelése Kérdés

Jegyzett tőke emelése pénzeszközökkel Kérdés

Végelszámoláskor jegyzett tőke emelése halasztott adó megfizetése Kérdés

Tőkeemelés adóvonzata Kérdés

Jegyzett tőke emelése eredménytartalékból végelszámolásnál Kérdés

Kivás cégnél jegyzett tőke leszállítása Kérdés

Törzstőkeemelés Kérdés

Jegyzett tőke emelése eredménytartalékból Kérdés

Jegyzett tőke emelése Kérdés

Magánszemély üzletrész eladásának adózása kiválással létrejött társaság esetén Kérdés

Jegyzett tőke emelése közbenső mérleg felhasználásával Kérdés

Tisztelt Pölöskei Pálné! Kérdésünkre válaszát (https://adozona.hu/kerdesek/2020_5_5_Jegyzett_toke_emelese_kozbenso_me_qjc) Ön arra alapozta, hogy „Ha negatív a saját tőke, akkor nem lehet olyan jegyzett tőkén felüli saját tőke, amely felhasználható jegyzett tőke emelésre.” De a kérdésben szerepelt, hogy: „A társaság új üzletágat indított el, amelynek alapján 2020. eddig eltelt időszakában is már nyereséges gazdálkodást folytat” amit továbbra is prognosztizál. Tehát egy közbenső mérlegben már pozitív eredményt fog tudni kimutatni. Jeleztük, hogy az elmúlt két év egyikében sem érte el a saját tőke a jegyzett tőke szintjét. A PTK szerint: "Ha egymást követő két üzleti évben a társaság saját tőkéje nem éri el az adott társasági formára kötelezően előírt jegyzett tőkét, a tagoknak a második év beszámolójának elfogadásától számított három hónapon belül a szükséges saját tőke biztosításáról gondoskodniuk kell." Véleményünk szerint nem megoldás, ha 2021-ben elfogadott 2020. évi beszámolóban rendeződik csak a tőkehelyzet. A társaság a törzstőkét a törzstőkén felüli vagyonból akkor emelheti fel, ha az előző üzleti év beszámolójának mérlege vagy a tárgyévi közbenső mérlege szerint rendelkezik olyan törzstőkén felüli vagyonnal, amely törzstőke emelésre fordítható. A Kft. 2020-ban évközi mérlegében kimutatott törzstőkén felüli vagyonból kívánja rendezni a tőkehelyzetét. Ehhez közbenső mérleget fog készíteni és elfogadni. Kérdéseink a közbenső mérlegre vonatkoztak, a kérdésünk 1., 2., és 3. pontja szerint.

Jegyzett tőke emelése közbenső mérleg alapján Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. saját tőkéje a 2019. évi beszámolójában negatív lett, illetve már 2018-ban sem érte el a jegyzett tőke szintjét. A társaság új üzletágat indított el, amelynek alapján 2020 eddig eltelt időszakában is már nyereséges gazdálkodást folytat. A saját tőke rendezését a jegyzett tőke emelésével kívánja megvalósítani, amelynek fedezetét a törzstőkén felüli vagyon képezné (a saját tőke rendezésének egyéb lehetőségei nem kivitelezhetőek). A Ptk. megfelelő rendelkezését figyelembe véve a tőkeemelés a tárgyévi közbenső mérleg alapján történne meg, melyhez kapcsolódnak kérdéseink: 1. A tőkeemelésre vonatkozó tulajdonosi döntés előtt a közbenső mérlegben szereplő adózott eredményt át kell-e vezetni az eredménytartalékba? 2. Ázsiós tőkeemelést ebben az esetben is lehet-e megvalósítani? 3. Közbenső mérleget elég a cégbíróságra beadni, vagy a tőkeemelés miatt közzé is kell tenni? 4. A közbenső mérleg készítésekor a főkönyvi és analitikus nyilvántartásokat nem zárjuk le, azonban a közbenső mérleg ebben az esetben sem keletkeztet új üzleti évet, azaz a 2020. évi beszámolóban majd az előző év adata a 2019. évi lesz? Válaszát előre is köszönöm!

Egyszemélyes kft.: üzletrész értékesítése v. jegyzett tőke emelése? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tulajdonosa úgy dönt, hogy a társaság működésébe újabb tagokat vonna be. Jól gondolom-e, hogy ha a jegyzett tőke összege nem változik, akkor az üzletrész értékesítése magán vagyonként mozog, a kft. egyedüli tagja magánszemélyként – amennyiben a névértéknél magasabb értéken értékesíti az üzletrészt – árfolyamnyereséget szerez. Hogyan állapítható meg a cég üzletrészének értéke? Ebben az esetben a társaságba pénzösszeg befizetése nem történik. Lehetséges-e az a megoldás, hogy az egyszemélyes kft.-be úgy lépnének be új tagok, hogy a társaság jegyzett tőkéje emelkedik a belépő tagok befizetése által, ezáltal a társaság tulajdonosainak tulajdoni hányada megváltozna. Mivel a korábban egyszemélyes kft többszemélyessé válik, mi történik ilyenkor a felhalmozott eredménytartalékkal? A társaság bármelyik tulajdonosa dönthet úgy, hogy a társaság részére véglegesen pénzeszközt ad át? Van-e ennek bármilyen adóügyi vonzata? Van-e valamilyen jogi korlátozása annak, hogy melyik tulajdonos, mekkora összeget adhat a cégnek tőketartalékként? Köszönöm válaszukat!

Jegyzett tőke emelése ügyvédi irodánál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyvédi Iroda könyvelését látjuk el. Az ügyvédi iroda tevékenységében alvállalkozóként rész vesznek más ügyvédi irodák is. Ezek között az ügyvédi irodák között van olyan, amelyiknek tagja egyben tag is megbízónk ügyvédi irodájában. Megbízónk az alábbi javaslattal fordult hozzánk: Azoknál az alvállalkozó ügyvédi irodáknál, ahol az ügyvédi iroda tagja egyben a megbízónk ügyvédi irodájának is tagja, a megbízó részére elvégzett, de még ki nem számlázott szolgáltatások díját szeretnék jegyzett tőke emelésére felhasználni. Véleményünk szerint mivel Megbízónk ügyvédi irodájával alvállakozóként az ügyvédi irodák állnak üzleti kapcsolatban, ezért az "alvállalkozó ügyvédi iroda még ki nem számlázott követelése" nem vehető figyelembe, mint az egyéni ügyvéd tőkeemelési "lehetősége". Kérjük segítségüket, hogy a véleményünk helyálló-e! Köszönettel: Balázs Józsefné DEFTER Kft. ügyvezető

Pénztáreltérés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelőváltás során derült ki, hogy egy 2013. évi bevételi számla tévesen került lekönyvelésre. 27 700 Ft helyett 2 126 700 Ft. A cég nem volt áfás 2013-ban. Kérdésem: Hogyan kell 2019-ben rendeznem a 2 099 000 Ft pénztár- és bevételeltérést? A 2013. évi társaságiadó-bevallás már elévült, gondolom azt nem lehet önellenőrizni. Hogyan kell könyvelni T86-K381 (nem adóalap növelő mivel a társaság már 2013-ban megfizette a társasági adót.) vagy T921-K381? Kell 3 oszlopos beszámoló? (A hiba jelentős.) Az előző könyvelő elismerte a hibát. A dolog szépsége, hogy 2016-ban eredménytartalékból került a jegyzett tőke emelésre és ezen eredmény nélkül nem lehetett volna eredménytartalékból emelni. Kérem, részletesen írja le a könyvelési tételeket és, hogy esetlegesen mit kell önrevíziózni. Előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozótól ingatlanbérlés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs