36 találat a(z) jegyzőkönyv cimkére

Önkormányzat eszközátadás Kérdés

Évközbeni vagyonleltár ügyvezetésváltás esetén Kérdés

Helyesbítés Kérdés

Egyéni vállalkozó EU-n belüli számláinak javítása Kérdés

Itt az ideje az élelmiszer-automaták felülvizsgálatának! Cikk

Az élelmiszer-automatát üzemeltetőknek évente felül kell vizsgáltatniuk valamennyi berendezésük automata felügyeleti egységét (AFE). A felülvizsgálatot a felügyeleti szolgáltató végzi, megtörténtét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzi, hívja fel a kötelezettségre a figyelmet honlapján a NAV.

Kezdődik a kátyúszezon – így kaphat kártérítést Cikk

A kátyú okozta károk 60-70 százaléka jellemzően az első negyedévben történik a kátyúbiztosítást kínáló társaságok tapasztalatai szerint. Az ilyen jellegű balesetek minden autósnak potenciális kockázatot jelentenek, ezért érdemes biztosítással felkészülni a váratlan esetekre – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Mit tehet az adózó, ha már a jogkövetési vizsgálat hosszabbított határideje is lejárt? Cikk

Az adóhatóság jogkövetéses vizsgálatot tartott egy adózónál, aki a hosszabbított határidő után tíz nappal sem kapott jegyzőkönyvet. Jogsértő-e a NAV magatartása, mit tegyen az adózó? A kérdésre dr. Verbai Tamás jogász (HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.) válaszolt.

Iratmegsemmisítés módja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az elévülési időn túli iratok megsemmisítéséről elegendő egy belső jegyzőkönyv felvétele? Elég annyi, hogy adott cég, adott évi elévült iratai teljeskörűen megsemmisítésre kerültek? Vagy ki kell részletezni, számlatömbök, bejövő, kimenő, vegyes bizonylatok iktatószám tól-ig? A megsemmisítés történhet akár úgy is, hogy a kályhában eltüzelem, vagy iratmegsemmisítővel ledarálva leadom papírgyűjtőben? Van erre valami konkrét előírás? Milyen probléma származhat abból, ha a cég nem vesz fel a megsemmisítésről jegyzőkönyvet?

Adomány idősek otthonának Kérdés

Kft., amely húsáru-kereskedéssel foglalkozik adomány átadás-átvételi jegyzőkönyvvel kacsacombot adományoz egy idősek otthonának. (Készül még szállítólevél is.) Elegendő-e a a jegyzőkönyv? Az adományozó cégnek keletkezik-e adófizetési (áfa) kötelezettsége? Válaszát előre is köszönöm!

Elrontott számlák Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy kft., amely idéntől lett alanyi mentes. Futárszolgálattal közvetíti ki a termékeit, amelynek értéke ezután a bankszámlán utalásra kerül. Sajnos az alkalmazott rosszul állította ki a számlákat, áfásan, ez a könyvelésre kerülés után derült ki. A végösszegek a számlán megfelelőek lennének, de a számlán belül megbontotta áfásan a tételeket. Ezek a termékek ugye már meg is érkeztek, az értékük is a bankszámlára. Kb. 20-30 db számláról lenne szó! Kérdésem, hogy pontosan mit tudnánk vele tenni, mert ugye bekérni a számlákat utólag már lehetetlen, hogy sztornózni tudjuk! Jegyzőkönyvezzük, könyveljük fel jól a számlákat, és a számlákhoz állítsunk ki egy számlával egy tekintet alá eső okiratot, hogy egy ellenőrzés során rendben legyen? Köszönöm szépen a segítséget !

Felmondás átadása és keresőképtelenség kezdete azonos napon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónknak hétfőn megkíséreltük átadni a felmondást, amire közölte, hogy rosszul érzi magát és elhagyta a helyszínt. Felvettük a jegyzőkönyvet, amit hárman aláírtunk (a munkavállaló már nem volt ott). Délután felhívott minket, hogy az orvos keresőképtelennek nyilvánította hétfőtől. Bár időben hamarabb kíséreltük meg átadni a felmondást, mint ahogy elment orvoshoz, kérdésünk az, hogy elkezd-e telni a 30 nap, vagy ahhoz akár 1 napra is, de keresőképessé kell válnia? A táppénzes papíron a hétfői nap fog szerepelni, mely nap azonos lesz a felmondás és a jegyzőkönyv napjával. Érvelhetünk azzal, hogy a felmondás és a jegyzőkönyv hamarabb lett megírva, és előbbit pedig legalább pár órával előbb próbáltuk meg átadni, mint ahogy keresőképtelenné vált? Köszönöm.

Drasztikusan emelkednek egyes közjegyzői díjak Cikk

Október elsejétől emelkednek a közjegyzői eljárások díjtételei, a hiteles másolatért, jognyilatkozat készítéséért vagy a végrendeletért az eddigi díj nagyjából dupláját kell fizetni – írja a Népszava.

Így lehet selejtezni az árukészletet, nem lehet csak lazán kidobni Cikk

Árukészlet selejtezését be kell-e jelenteni az adóhivatalnak, ha igen, akkor milyen formában, illetve nyomtatványon kell megtenni? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértőnk válaszolt.

Megszűnő egyéni orvos Kérdés

Tisztelt Szakértő! Orvos egyéni vállalkozó megszünteti a vállalkozását. Adószáma "1-es kód" (régi TAM), soha nem volt áfaalany, nem igényelt vissza áfát. A megszűnés időpontjában a vállalkozás vagyonát képező, meglévő 15 millió forint nettó értéken lévő ingatlan (korábban számolt el amortizációt) bevételnek számít-e? Amennyiben nem, szeretné gyermekének elajándékozni az ingatlant. Kell-e szja-t (illetéket) fizetnie az ajándékozás időpontjában, tekintettel arra is, hogy értékcsökkenést számolt el korábban. Orvosi anyag készlet bevételnek számít a megszűnéskor? 100 ezer forint alatti eszközök 50 százalékos értéken számítanak bevételnek a megszűnéskor? 100 ezer forint feletti gépek, berendezések szintén nem a vállalkozás bevételei a megszűnéskor, hanem a későbbiek során esetlegesen ingóként adóznak? A felsorolt eszközök, anyagok után kell-e áfát fizetnie a megszűnésre tekintettel? Amennyiben a megszüntetés előtt értékesíti az eszközöket, kell-e áfával számolnia? Még az esetleges selejtezést szeretném megkérdezni: az szja-törvény 5. számú melléklet 10. pontja szerint 50 ezer forint alatt nyilvántartás, 50 ezer forint felett jegyzőkönyv? Szükséges-e NAV-ot értesíteni? A szíves válaszadását előre is köszönöm!

Mit tegyünk, ha jön a NAV? Jótanácsok 10 pontban Cikk

Idén év elejére teljesen megújultak azok a törvények, amelyek az adóellenőrzéseket, adópereket szabályozzák. A terület újraszabályozása a teljes ellenőrzést érinti, az első pillanattól a bírósági szak lezárásáig. Mivel a NAV évente közel 30 ezer ellenőrzést folytat le, ennek során pedig mintegy 500 milliárd forint adóhiányt és majdnem ugyanekkora összegű bírságot szab ki, ezért lényegében bárkit érinthetnek az új szabályok és korlátok – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata – kapcsolt felek

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata – felvásárlási jegy

Szipszer Tamás

adószakértő

Tulajdonos munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close