1669 találat a(z) járulék cimkére

Kifizetés adószámos magánszemélynek Kérdés

Egy adószámos magánszemély tereprendezési munkát végzett részünkre. Mivel elkerülte a figyelmünket, hogy nem egyéni vállalkozóról van szó, ezért az elvégzett munkáról kiállított számla teljes összege átutalásra került a magánszemély részére. (A végzett munka ellenértéke alapján biztosítási jogviszony is keletkezett.) Mi ilyenkor a teendő a levonni elmulasztott szja- előleg és járulékok tekintetében? (A kifizetés időszakáról már benyújtásra került a 08-as bevallás.) Szja: önellenőrizzük az adott időszak 08-as bevallását, és a 18M-04 lapon jelöljük a 332. sorban a le nem vont előleget, és a magánszemély részére kiállított igazoláson felhívjuk a figyelmét arra, hogy azt neki kell megfizetnie [Szja tv. 46. § (6) bekezdés d) pont]? Járulékok: bejelentjük a biztosítási jogviszonyt. Bevalljuk a járulékokat a 08-as bevalláson, és a Tbj. 50. § (5) bekezdése alapján befizetjük a le nem vont járulékot, majd nyilvántartásba vesszük azt a magánszeméllyel szembeni követelésként? AJK nyomtatványt is be kell nyújtanunk a le nem vont járulékokról? Köszönjük válaszukat!

Külföldi megbízónak több országban végzett munka adózása Cikk

Egy Európai Unión (EU) kívüli munkáltató megbízási jogviszonyban foglalkoztat egy magyar illetőségű munkavállalót, aki Magyarországon, és emellett három másik uniós országban, illetve Oroszországban is munkát végez. Hol adózik, és mely országban kell utána járulékot fizetni? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Nyugdíjas egyéni vállalkozó járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öregségi nyugdíjas vagyok, emellett kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó vagyok. Az szja-törvény rám is vonatkozik, mivel négy gyermeket neveltem fel a saját háztartásomban, ezért 2020. januártól nekem sem kell szja-t fizetnem. Kérdésem: a vállalkozói jövedelemkivétem után eddig szja-t, nyugdíjjárulékot és a havi 7500 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot kellett fizetnem, 2020. januártól milyen járulékfizetési kötelezettségem van? Tisztelettel: Mihály Gáborné

Lakhelyelhagyási tilalom melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónkra lakhelyelhagyási tilalommal járó büntetést róttak ki. Szeretném megkérdezni a munkavállalót és a munkáltatót terhelő járulékokról, esetleges kedvezményekről, támogatásról! Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: NN

Egyéni vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az oldalukon olvastam, hogy júliustól általános járulékmentesség illeti meg a saját jogú nyugdíjasokat, függetlenül a foglalkoztatás formájától. Az lenne a kérdésem, hogy az új szabályozás érinti-e az egyéni vállalkozói havi kivétet, vagy az változatlan marad? Júliustól csak az szja-t kell megfizetni a kivét után az egyéni vállakozónak? Köszönöm a válaszát!

Fiatal gazda az 5 év elteltével a gazdálkodást őstermelőként szeretné folytatni Kérdés

Segítséget szeretnék kérni az egyik fiatal gazda egyéni vállalkozó 2014.11.03-tól. Most lejár 5 év, meg szeretné szüntetni az egyéni vállalkozást, és a továbbiakban őstermelőként folytatná a gazdálkodást 2017.01.01-től katás vállalkozó. Most december 31-ével megszünteti a katát, januárban megszünteti a vállalkozást, az őstermelőit kiváltja. Kezdő őstermelőnek minősűl-e és a járulékot hogyan fizeti meg? A megszűnt vállalkozásból a gépek hogyan kerülnek át az őstermelésbe ? A 2019-ben beadott fagykár, ha megkapja, 2020-ban kerül kifizetésre Őstermelés bevétele lesz 2020-ban? Előre is kőszőnőm a segítséget K.Gabriella

Külföldről származó jövedelem – előadóművész hajón Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy óceánjárón dolgozó előadóművész külföldről, nem egyezményes harmadik országból származó jövedelme után milyen magyar közterheket szükséges megfizetni Magyarországon? Az előadóművész várhatóan az év nagyobb részében külföldön fog tartózkodni, az óceánjárón. A hajó egy nem egyezményes országba van bejegyezve, ahogy a hajót üzemben tartó és jövedelmet fizető cég is. A magánszemély egyébként magyar állampolgár, magyar lakcímmel rendelkezik. Egészségügyi ellátást kap külföldön, de a béréből semmilyen adót vagy társadalombiztosítási járulékot nem vonnak majd le, a megkötött szerződés szerint. Milyen adónemek és közterhek jöhetnek szóba, és mik a mérlegelendő szempontok? Köszönettel.

Nyugdíjas, nem nyugdíjas: kinek nem kell majd járulékot fizetnie? Cikk

A nyugdíjas státusznak jelenleg is meghatározó jelentősége van a társadalombiztosítással összefüggő terhek vonatkozásában, 2020. július 1-jétől pedig (amikortól várhatóan valamennyi jogviszony esetében megszűnik a nyugdíjasok biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége) még hangsúlyosabbá válik. Nagyon fontos tehát annak ismerete, hogy kit tekinthetünk, illetve kit nem sajátjogú nyugdíjasnak.

Nők 40 nyugdíj munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ismerősünk 40 éves közalkalmazotti (óvónői) jogviszonyát betöltötte 2019. július 31-én. Azóta a 4 hónapos felmentési idejét töltötte, 2019. december 1-jéig tehát bért kapott. Kérdés: az önkormányzati óvoda volt dolgozója kérheti a nők 40 nyugdíját 2019. augusztus 1-jétől, attól függetlenül, hogy kapott járandóságot? Mi úgy gondoljuk, hogy igen, kérheti, egyrészt, mert 6 hónapon belül van, másrészt ezt semmi nem tiltja, nem köztisztviselő. Igaz, a 4 hónap alatt levont járulékokat már nem fogja visszakapni. Tisztelettel: Maróthiné

Baleseti járadékban részesülő foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaviszonyban szeretnénk alkalmazni egy személyt, aki baleseti járadékban részesül. Kérdésem, hogy milyen járulékokat kell vonni a munkaviszonyában? Nyugdíjas munkavállalónak minősül-e? Ha az egészségkárosodás mértéke befolyásolja a járulékok levonását, kérem részletezni szíveskedjen! Válaszát előre is köszönöm!

Szíriai állampolgár magyar kft. tulajdonosa és ügyvezetője járulékfizetései Kérdés

Magyar kft.-nek egyszemélyes szíriai tulajdonosa és ügyvezetője után kell-e, illetve mennyi járulékot kell számfejteni és NAV felé bejelenteni? Köszönöm előre is segítségüket!

Külföldi személy magyarországi vagyonkivétje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. egyik tagja nyugdíjas, német, a másik tagja nyugdíjas, magyar állampolgár. Jelenleg egyszerűsített végelszámolás alatt áll a cég, a vagyoni kivét adó- és járulékfizetési kötelezettségének számításában kérném segítségüket. Eddig a külföldi állampolgárnak nem volt osztalékjövedelme vagy egyéb kivétje, szükséges-e beszerezni bármilyen igazolást az adózás miatt? Illetve milyen adó- és járulék terheli a vagyoni kivét összegét a külföldi, illetve a belföldi nyugdíjas esetén? Külföldi esetén is van bevallási kötelezettség a 08-as nyomtatványon? Van-e bármilyen egyéb kötelezettsége ezzel kapcsolatban a kft.-nek? Válaszukat előre is köszönöm! S.M.

Megjelent a decemberi VálaszAdó Cikk

Az új év új tb-törvényt is hoz, amelyben egységes szerkezetbe kerülnek a jelenlegi Tbj. és az annak végrehajtását segítő rendelet szabályai, kiegészítve új, módosító rendelkezésekkel.

Végelszámolás, járulékfizetés 2. Kérdés

A cég képviselője társas vállalkozóként megfizette a járulékait 2019.07.31-éig. Az ügyvédi hiánypótlás elmulasztása miatt lett ismét társas vállalkozó. Van-e valamilyen lehetősége még a tulajdonosnak, hogy mentesüljön a járulékfizetés alól?

Végelszámolás, járulékfizetés 1. Kérdés

Cégalapítás 2018 januárjában. Az alapítók egy magánszemély és élettársának egyik cége. 2019. januárjában az élettársi kapcsolat megszűnik. Megegyezés születik, hogy a magánszemély 100 százalékos tulajdonossá válik. Ő lesz a cég képviselője is. A cégbíróságon bejelentik a változást. Ugyanezen a napon az új tulajdonos bejelenti a tásaság egyszerűsített végelszámolással történő megszűnésének kezdetét, ezt az eseményt szintén az ügyvédi iroda jelenti be. Az egyszerűsített végelszámolás befejezésének dátuma 2019 július közepén járt volna le, de sajnos a tulajdonos nem tudta kifizetni teljes egészében a járuléktartozását. A járulékokat 2019.07.31-éig megfizette, ezen a napon nem volt már adótartozása. Az egyszerűsített végelszámolás így normál végelszámolásba ment át. A tulajdonos a végelszámolás záró dátumának a 2019.07.31-ei dátumot nevezte ki. A záró bevallások minden hatósághoz benyújtásra kerültek, melyeket fel is dolgoztak. A cégbíróságtól azonban 2019. szeptemberében érkezett egy hiánypótló végzés a jogi képviselőhöz, hogy a végelszámoló személyét jelentse be a cégbíróságnak. (Valószínű, hogy a végelszámolás zárásának bejelentésével egyszerre szerette volna az ügyvéd bejelenteni, de figyelmeztette a cégbíróság, hogy ezt csak két külön bejelentéssel lehet megtenni). Sajnos az ügyvéd ezt a hiánypótlást nem teljesítette a cégbíróság felé, így a társaság a végelszámolás befejezése helyett tovább működik (törölték a nevéből a "végelszámolás alatt" jelzőt.) folyt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi adómentes őstermelő közösségi beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Telek áfájának visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close