61 találat a(z) ital cimkére
Továbbszámlázott étkezés Kérdés
Tisztelt Szakértő! Egyik cégem, egy utazási iroda, olyan szolgáltatást nyújt, hogy az ügyfelei nevében megrendeli az étel-ital szolgáltatást a szálláshelyen, majd ezt az étel-ital szolgáltatást továbbszámlázza az ügyfelének (külön az ételt, külön az italt). A kérdésem az, hogy az új szabályozások szerint 18 százalékosan vagy 27 százalékosan kell továbbszámláznia az étel-ital szolgáltatást? Válaszukat előre is köszönöm. Judit
Sportrendezvény juttatásainak és bevételeinek elszámolása Cikk
Sportegyesület sportrendezvényen étellel és itallal kínálja versenyzőit és meghívott vendégeit. Díjakat oszt, szállásköltséget fizet, illetve fizettet. E témakörben több kérdést is kaptunk, melyekre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló és Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.
Külföldi kiküldetés költségelszámolása Kérdés
Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás nemzetközi kapcsolatai miatt rendszeresen külföldre küldi munkavállalóit hivatalos eseményekre, tárgyalásokra. A kiküldetés során felmerülő általános költségeken kívül (repülő, szállás, helyi utazás stb.) előfordulnak olyan étel-ital költségek, amelyek a kiküldött munkavállaló személyes szükségleteire vonatkoznak. Ezen tételek a jogviszony alapján adóznak (munkavállalóként), amennyiben ezek nem kerülnek továbbszámlázásra az érintett részére? Amennyiben az eredeti jogviszony alapján adóznak, akkor ezt a havi - kiküldetési időszakra vonatkozó - bérszámfejtés során kell rendezni?
Éttermi áfakulcs: visszatérő kérdések és válaszok Cikk
Az éttermi szolgáltatás, a nem alkoholtartalmú italforgalmazásra vonatkozó kedvezményes áfakulcs januári bevezetése óta még mindig nem teljesen egyértelmű, mely esetekben lehet a 18 százalékos áfakulcsot alkalmazni, cikkünkben közöljük a legfrissebb információkat.
Szilveszteri áfakulcs Kérdés
Tisztelt Szakértő! Mi a teendő szilveszterkor, mikor a vendég szállodában fogyaszt az új évre átnyúlva? Amikor megkezdi az italfogyasztását még 2016-ot írunk és az alkoholmentes helyben készített italt 27 százalékos áfa terheli. Az éttermi PC kasszagép 2016.12.31-re van megnyitva, hiszen ekkor még ezt írjuk. A fogyasztást folyamatosan az asztalához ütjük az egész este folyamán. 2017.01.01-tól az említett italokból már a 18 százalékos áfakulcs illetné meg, azonban a gép még nem tudja értelmezni a 18 százalékos kulcsot, mert ahhoz, hogy azt érvényesíteni tudjam az italok bizonyos fajtájára, le kellene zárnom a gépet (napi, havi, és éves zárás), ami viszont azért nem kivitelezhető, mert nyitott tételeim vannak az asztalokon, így a zárást nem engedi a gép. Ha párhuzamos vinnék fel minden engedélyezett tételből 18 és 27-es áfást, akkor viszont a zárásom lenne valótlan, hiszen a 18 százalékos tételeket is a 2016.12.31-es bevételben jelenítené meg. Helyes megoldás, ha megvárom a szilveszteri bál végét, mindenkit lefizettetek a 27 százalékos áfával és zárás után állítom át a gépet 18 százalékos áfakulcsra? Az étel, miután eddig is 18 százalékos csomagba tartozott (szállodai csomag), nem releváns.
Mennyi az annyi? Fejtörő az áfakulcsokról Cikk
Hosszú kérdés-felelet szimulációs játék alapján dönthetik el a vendéglátósok 2017-től azt, hogy a felszolgált, eladott ételre és italra milyen áfakulcsot számíthatnak fel.
Fel van adva a lecke: áfakulcs étteremben, menzán, diszkóban Cikk
Bonyolult előírások szabályozzák, hogy milyen esetekben alkalmazható januártól kedvezményes áfakulcs ételre, italra. Erre utal a KSH, a NAV és az NGM alábbiakban közölt közös tájékoztatója is.
Melegkonyhával nem rendelkező szálloda esetén italértékesítési áfa mértéke Kérdés
Tisztelt Szakértő! Egy melegkonyhával nem rendelkező, de étkezőhellyel és helyszínen készített hidegkonyhai készítményeket értékesítő szállodai bárban helyben készített nem alkoholtartalmú italra alkalmazható-e a kedvezményes adómérték vagy sem, 2017. január 1-jétől? Tanácsát előre is köszönöm.
Ünnepélyes átadó (üzemegység átadása) Kérdés
Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni az alábbi kérdésben. Az új üzemcsarnokunk ünnepélyes átadásakor felmerültek különböző költségek, mint rendezvényszervezés, molinókészítés, meghívók készítése, a meghívott vendégek részére vendéglátás keretében étel, ital, ajándék stb. Hová soroljuk ezeket a költségeket? Válaszát és segítségét előre is köszönöm!
Ital elszámolása Kérdés
Tisztelt Szakértő! Egy étterem tulajdonosa az innivalót megbontott göngyölegben szolgálja ki a vendégeknek. Ebben az esetben az italt a 81 vagy az 51 főkönyvi számra kell könyvelni? Köszönöm a válaszát
Ügyvezető romániai továbbképzésen Kérdés
Tisztelt Szakértő ! Cégünk ügyvezetője május végén Romániában 2 napos továbbképzésen vett részt, mellyel kapcsolatban a számlát román lejben a kft. nevére állították ki és az ügyvezető a saját bankkártyájával fizette ki. A számlán szállás, étkezés és italfogyasztás szerepel. Kérdéseink ezzel kapcsolatban: 1. A számla forint összegét most fizetnénk ki neki forintban a kft. házi pénztárából. Ez milyen MNB árfolyamon kell, hogy történjen (a romániai kifizetés dátumának árfolyamán vagy a kft. pénztárából történő kifizetés napjának árfolyamán). 2. Az étel- és italfogyasztás reprezentációs költségnek minősül-e és ezután meg kell-e fizetni az 1,19-szoros szorzóval a 15 százalék szja-t és a 27 százalék ehót ? 3.Kell-e külföldi napidíjat is kötelezően kifizetni erre a 2 napra? Válaszukat előre is köszönöm.
Étterem – anyag vagy áru? Kérdés
Tisztelt Szakértő! Étterem a működésének keretében vásárol italokat, üvegben és nagyobb kiszerelésben is. A megvásárolt italok számviteli megítélése szerint anyagnak vagy árunak számítanak? Változatlan formában történő értékesítésnek számít, ha az italt nem a konyhán az ételhez használják fel, hanem a csomagolást megbontva, kimérve értékesítik a vendégeknek?
Italok könyvelése Kérdés
Tisztelt Szakértő! Társaságunk egy panziót, éttermet üzemeltet. Kérdésem az étterem költségeinek elszámolásához kapcsolódik. Az ételek nyersanyagait, valamint az italokat hova kell kontírozni? A lisztet, zöldségeket, húst stb. az 512-re könyveljük, a vásárolt italokat (sör, bor, üdítők) a 8-asokba kell könyvelni? Köszönöm a segítségét.
Lecsap a NAV az étel- és italautomaták üzemeltetőire Cikk
Célirányos ellenőrzésekkel derítené fel az adóhatóság a március 31-ei határidőig be nem jelentett élelmiszer-értékesítő automatákat, a bejelentési kötelezettségüket nem teljesítő üzemeltetőket.
Termékbemutató költségei Kérdés
Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérném állásfoglalását: ügyfelem konyhai eszközöket értékesít közvetlen termékbemutatókon, ami a vásárlók otthonában zajlik. A termékbemutatón a vételre kínált edényekben készülnek az ételek, amelyeket természetesen el is fogyasztanak. Az alapanyagokat ügyfelem biztosítja, az elkészült ételek mellett üdítő, ásványvíz, ropogtatni való is kínálásra kerül. Kérdésem a költségként való elszámolásra vonatkozik. Ezek a tételek a vállalkozás érdekében felmerült költségként elszámolhatók, vagy természetbeni juttatásként - reprezentációként - számolandók el, és eszerint kell utánuk adózni? Válaszát előre is köszönöm! Cselyuszka Antalné