21 találat a(z) iskolarendszerű képzés cimkére

Iskolarendszerű képzés díjának könyvelése Kérdés

Iskolarendszerű képzés költségeinek átvállalása Kérdés

Hogyan dönthető el egy képzésről, hogy az iskolarendszerű képzés-e? Kérdés

Iskolarendszerű képzés adózása Kérdés

Dolgozók iskolában: szja-vonzatok Cikk

A jelenleg hatályos szabályok eltérően rendelkeznek az iskolarendszerű és az iskolarendszeren kívüli képzés adókötelezettségéről: az iskolarendszerű képzés esetében a juttatás 2019-től – munkavállalóknál – bérjövedelemként vált adókötelessé, míg az iskolarendszeren kívüli képzés költségeinek átvállalása révén a törvényben meghatározott feltételek fennállásakor nem keletkezik a jövedelem megállapításánál figyelembe veendő bevétel. 2019 előtt a munkáltatónak kellett a közterheket megfizetnie a képzéssel kapcsolatos kiadások után.

Bérként adózó juttatások Kérdés

Iskolarendszerű képzés díja utáni adók és járulékok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik alkalmazottunk iskolarendszerű képzésben vesz részt. Az egyetem a tandíj összegét cégünk részére számlázta. Ezen számlakifizetés munkaviszonyból származó jövedelemként adózik? Milyen jogcímen számfejthető? A számla összegét bruttónak vagy nettó összegnek kell tekintenünk, azaz fel kell-e bruttósítani a kifizetett számla összegét, vagy a tényleges számla összegét kell jövedelemnek tekinteni, amelyből az adókat és járulékokat le kell vonni? Köszönöm előre is válaszát. Üdvözlettel: Pappé G. Márta

Tandíj adózása iskolarendszerű képzés esetén Cikk

A képzések szja-kötelezettségének áttekintése az ősszel induló képzések tandíjának megtérítése miatt aktuális, de amiatt is fontos vele foglalkozni, mert a nyár folyamán megjelent az adóhatóság ide vonatkozó tájékoztatása.

Iskolarendszerű képzés támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az iskolarendszerű képzés támogatásának adózásáról kérdeznénk. Ettől az évtől ez a juttatás nevesítve, illetve hivatkozással sincs az szja-törvényben, vagyis ha adunk, támogatunk így egy munkatársat, akkor a juttatás bérként adózik. Van egy ilyen esetünk, mivel tavaly kezdődött a képzése, és van még két féléve. Van tanulmányi szerződés a munkáltató és a munkavállaló között, van szerződés a képző egyetem és a munkavállaló között is. 2018. évben az intézményünk nevére, címére lett kiállítva a számla, kifizettük az egyetemnek a tandíjat, és adózott utána intézményünk a 2018. évi szabályoknak megfelelően. Most, a 2019. évben hogyan lesz helyes az elszámolás? Ha számlát kapunk ismét az intézményi névre, címre, és átutaljuk a teljes összeget az egyetemnek, mi a helyes gyakorlati megoldása annak, hogy a munkavállaló is adózzon? Számfejteni kell a munkavállaló részére a teljes összeget (tandíjat a számla szerint), és a járulék része –hozzájárulása alapján –levonásra kerül a következő béréből (KIRA számfejtés)? Természetesen a nettó pedig nem kerül számára kifizetésre. Helyes ez így? A másik mód, ha a munkavállaló részére számfejtjük a tandíj összegét, megkapja a nettót, kiegészíti, és megfizeti közvetlenül ő az egyetem részére. Csak ebben az esetben az intézmény nem kap számlát. A kifizetés alátámasztásául a szerződés szolgál. A második megoldás egyszerűbbnek tűnik. Köszönjük fáradozását és várjuk szíves válaszát! Üdvözlettel.

Iskolarendszerű képzés – munkáltatói kötelezés esetén Kérdés

Kedves Szakértő! A https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Az_iden_atvallalt_tandij_adozasa_QTACWD cikkhez lenne kérdésem. A munkáltató kötelezi munkavállalóját, hogy a munkaköre betöltéséhez szükséges végzettséget szerezze meg, ennek érdekében beíratja iskolarendszerű képzésre, a példa kedvéért felsőfokú intézménybe a munkáltató költségére. Ebben az esetben nem merül fel, hogy ez a tandíj átvállalása, tehát nem a munkavállaló jövedelmeként kezelendő a felsőoktatási intézménynek kifizetett tandíj, ha jól értem. Válaszát köszönöm!

Iskolarendszerű képzés – kinek a nevére szólhat a számla? Kérdés

Iskolarendszerű képzés tandíjának munkáltató általi átvállalása (számla ellenében történő megtérítése a dolgozó számára tanulmányi szerződés alapján) esetén a tandíjról az intézmény által kiállított számla a munkáltató vagy a munkavállaló nevére kell hogy szóljon, avagy mindkettő elfogadható?

Így támogathatja a munkáltató dolgozója iskolarendszerű képzését Cikk

Idén január 1-jétől az szja-törvény már nem sorolja a béren kívüli juttatások közé az iskolarendszerű képzés költségének munkáltató által történő átvállalását, de úgy rendelkezik, hogy a munkáltató (ideértve a személyesen közreműködő tagja esetében a társas vállalkozást is) 2016. december 31-ét követően a 2016. december 31-én hatályos szja-törvény 71. paragrafus (6) bekezdésének d) pontjában meghatározott feltételekkel, de értékhatár nélkül egyes meghatározott juttatásként továbbra is részt vállalhat – a pénzbeli támogatásnál kedvezőbb adózás mellett – a munkavállaló tanulmányi költségeinek finanszírozásában.

Iskolarendszerű képzés adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk munkatársainak 12 ezer forint Erzsébet-utalványt ad (ezen kívül más cafetériaelem nincs). Ezen túl támogatja a dolgozó iskolarendszerű képzését, ami félévente (február és szeptember) 200 ezer forintot tesz ki. Hogyan kell adóznia ez utóbb után a vállalatnak? Köszönöm válaszukat!

Iskolarendszerű képzés elszámolása egyéni vállalkozásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó felesége heti 8 órában munkaviszonyban van bejelentve az egyéni vállalkozásba. A feleség munkaviszonya gazdasági tárgyú oktatáshoz kapcsolódik, tehát oktatást végez felsőfokú oktatási intézményekben. Ennek a szolgáltatásnak az ellenértékét az egyéni vállalkozó férj számlázza ki az oktatási intézményeknek. A feleség beiratkozik egy gazdasági témájú iskolarendszerű képzésbe. A feleségnek ez nem az első diplomája. Ez már továbbképzés. Az egyéni vállalkozó elszámolhatja-e adómentesen költségként az egyéni vállalkozásban az iskolarendszerű képzés tandíját, vizsgadíját, a tankönyveket és az egyéb felmerülő költségeket? Köszönöm előre is a válaszát!

Oktatás támogatása Kérdés

Egy kft. szerződésben vállalta, hogy a munkavállalója részére támogatást nyújt a tanulmányaihoz. A munkaköréhez, a tevékenységhez a tanulmány nem feltétlenül szükséges, a szakirányt a munkavállaló választja, a munkáltató semmire nem kötelezi. Milyen feltételekkel (elszámolás módja, adóvonzat) juttatható a munkavállaló részére támogatás, ha iskolarendszerű, illetve nem iskolarendszerű, valamint tevékenységgel összefüggő és nem összefüggő tanulmányról beszélünk (a munkáltató nem kötelezi). Elszámolható/támogatható-e munkavállaló tekintetében a már meglévő érettségijéhez kapcsolódó érettségi vizsga díja, ami arra irányul, hogy az érettségi jegyeit javítsa. Kifizethető-e olyan oktatás költsége, amely végzettséget nem ad (például nyelvoktatás nyelvvizsga nélkül), illetve amely csak otthoni tanuláshoz kapcsolódik, például interneten rendelhető otthoni nyelvcsomagok (könyv+cd)?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vezető tisztségviselő bejelentése, adatszolgáltatása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink