16 találat a(z) ipari termelői ár cimkére

Az ipari termelői árak enyhén mérséklődtek az egy évvel korábbihoz képest Cikk

2024. márciusban az ipari termelői árak átlagosan 3,0 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 5,2, az exportértékesítéséi 1,9 százalékkal estek. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,3 százalékkal csökkentek, az exportértékesítési árak 0,3 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében szinte változatlanok maradtak (+0,1 százalék), olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

Sokkal olcsóbb lett az energia – Friss KSH-adat az ipari termelői árakról Cikk

Az egy évvel korábbihoz képest 4,3 százalékkal csökkentek, az előző hónaphoz viszonyítva 0,5 százalékkal nőttek februárban az ipari termelői árak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Majdnem 20 százalékos árnövekedés itthon, árcsökkenés az exportban Cikk

2023 júliusában az ipari termelői árak átlagosan 1,3 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 19,5 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi 7,6 százalékkal mérséklődtek – közölte honlapján a KSH.

Az ipari termelői árak az egy évvel korábbihoz képest 6,4 százalékkal emelkedtek Cikk

2023 júniusában az ipari termelői árak átlagosan 6,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 29,8 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi 5,0 százalékkal mérséklődtek. A nagy eltérést elsősorban az okozta, hogy az – alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő – energiaipar belföldi értékesítési árai jóval meghaladták az egy évvel korábbiakat, miközben az exportértékesítési árai már csökkentek. Az ipari termelői árak alakulásában az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése, továbbá a forint euróval szembeni erősödése is szerepet játszott. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 2,4, az exportértékesítésiek 0,7 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 1,3 százalékkal mérséklődtek, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

Még mindig 20 százalék fölött az ipari termelőiár-növekedés, de már érzékelhető a csökkenés Cikk

Márciusban az ipari termelői árak átlagosan 21,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, kedvező fejlemény ugyanakkor, hogy az előző hónaphoz viszonyítva 1,2 százalékos csökkenést mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Óriási drágulás: 28,8 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak egy év alatt Cikk

Áprilisban az ipari termelői árak átlagosan 28,8 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. A belföldi értékesítés árai 42,6, az exportértékesítésé 21,8 százalékkal nőttek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Több, mint negyedével drágultak az ipari termelői árak egy év alatt Cikk

2022 márciusában az ipari termelői árak átlagosan 25,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. A belföldi értékesítés árai 39,4, az exportértékesítésé 19,0 százalékkal nőttek. Az áremelkedés ütemét elsősorban az alapanyag- és energiaárak, illetve a munkabérek növekedése, valamint a forint árfolyamának az euróval szembeni gyengülése befolyásolta. Az előző hónaphoz mérten a belföldi értékesítés 4,6, az export 5,0 százalékkal drágult, így az ipari termelői árak összességében 4,8 százalékkal nőttek, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

Durván emelkedtek az ipari termelői árak 2022 februárjában az egy évvel korábbihoz képest Cikk

2022 februárjában az ipari termelői árak átlagosan 22,4 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. A belföldi értékesítés árai 35,6, az exportértékesítésé 15,7 százalékkal növekedtek. Az áremelkedés ütemét elsősorban az alapanyag- és energiaárak, valamint a munkabérek emelkedése befolyásolta – közölte a KSH.

Átlagosan 20 százalék, de még 50 százalék fölött is drágultak az ipari termelői árak Cikk

2021 novemberében az ipari termelői árak átlagosan 21,6 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az áremelkedés ütemét elsősorban a nyers-, az alap- és az üzemanyagok drágulása befolyásolta. A belföldi értékesítés árai 31,2, az exportértékesítés árai 16,8 százalékkal emelkedtek. Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítési árak 4,0, az exportértékesítési árak 2,0, így az ipari termelői árak összességében 2,7 százalékkal növekedtek – közölte honlapján a KSH.

Nőttek az ipari termelői árak Cikk

2021 júniusában az ipari termelői árak átlagosan 11,6 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az áremelkedés ütemét elsősorban a nyers- és alapanyagok drágulása, valamint a forint euróval szembeni árfolyamváltozása befolyásolta. A belföldi értékesítési árak 15,4, az exportértékesítési árak 9,7 százalékkal emelkedtek. Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés árai 1,7, az exportértékesítés árai 0,7, így az ipari termelői árak összességében 1,0 százalékkal nőttek, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatójában.

Drágulás: egekben az ipari termelői árak, a forintgyengülés a fő ok Cikk

Januárban az ipar belföldi értékesítési árai 3 százalékkal, az exportértékesítési árak 8,4 százalékkal nőttek; az ipari termelői árak összességében 6,6 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Emelkedtek az ipari termelői árak Cikk

2020 decemberében az ipari termelői árak összességében 6,8 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat. Az áremelkedés ütemét elsősorban a forint euróval szembeni gyengülése befolyásolta. A belföldi értékesítési árak 2,6, az exportértékesítési árak 9,0 százalékkal növekedtek. Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés árai 1,5, az exportértékesítés árai 0,8 százalékkal emelkedtek, így a termelői árak összességében 1,0 százalékkal nőttek. 2020-ban az ipari termelői árak 4,2 százalékkal magasabbak voltak, mint 2019-ben, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

Emelkedtek az ipari termelői árak Cikk

2020 júniusában az ipari termelői árak összességében 3,1 százalékkal meghaladták az előző év azonos időszakit. Az árak alakulását befolyásolták a koronavírus-járvány következtében megváltozott gazdasági folyamatok, amelyek hatása a pénz- és árupiacokon (többek között a forint árfolyamváltozásában, illetve a nyers- és alapanyagok világpiaci árában) is érezhető volt, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

6,7 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak Cikk

2018 szeptemberében az ipari termelői árak összességében 6,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. Az árváltozás hátterében alapvetően a bérek növekedése, az olajár-emelkedés és a forint gyengülése állt. A belföldi értékesítési árak átlagosan 8,2 százalékkal nőttek, ezen belül a hattizednyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 7,8, a több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 9,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az ipar exportértékesítési árai 6,0 százalékkal nőttek az előző év szeptemberihez képest – közölte a KSH.

Áprilisban is nőttek az ipari termelői árak Cikk

2018 áprilisában az ipari termelői árak összességében 2,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. A belföldi értékesítési árak átlagosan 3,2 százalékkal nőttek, ezen belül a hattizednyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 3,6, a több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 2,9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az ipar exportértékesítési árai 2,5 százalékkal nőttek az előző év áprilisihoz képest – közölte a KSH.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink