707 találat a(z) iparűzési adó cimkére

Feltöltési kötelezettség – iparűzési adó Kérdés

A társasági adóban megszűnik a feltöltési kötelezettség. Hogyan alakul a feltöltési szabály az iparűzési adóban?

Katás egyéni vállalkozó iparűzési adójának megosztása Kérdés

Adott egy katás egyéni vállalkozó, akinek van egy székhelye, és van három telephelye. A székhelyén nem végez tevékenységet, csak a telephelyeken. Az egyik telephelyén nincs helyi iparűzési adó. Az egyéni vállalkozó egyedül végzi tevékenységét (védőnő). A telephelyeken biztosítják számára a helyiséget – minden berendezéssel együtt – a tevékenysége végzéséhez, térítés nélkül. Kérdésem, hogy hogyan osszam meg az iparűzési adóját? Az éves árbevétele kb. 6 millió forint, így nem igazán szeretne 10 millió forint (7,5 millió forint után sem) iparűzési adót fizetni. Válaszukat előre is köszönöm.

Iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Iparűzési adó kapcsán merült fel kérdés, melyben segítségét kérném: A településen, ahol a fuvarozó telephelye és a székhelye van, nem kell fizetni iparűzési adót. A fuvarozó egy állami erdőgazdasággal mint egyéni vállalkozó áll szállítási szerződésben 2002 óta. Az erdőgazdaság iparűzési adót fizet minden településnek, amelynek közigazgatási területén az erdők állnak. Az egyik önkormányzat fizetési felszólítást küldött ki a fuvarozónak, hogy fizessenek iparűzési adót, erre még nem volt példa egy állami erdészet részéről sem. A hangsúly, hogy az erdőgazdasággal állunk szerződésben. Példaként hoznám fel: cigarettaszállítás, kenyérkiszállítás, az építkezéseken is a kivitelező fővállalkozó fizet. Jogosan kéri-e az önkormányzat az iparűzési adó megfizetését a fuvartozótól?

Katás egyéni vállalkozó iparűzési adója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olvasom az Önök által közzétett kérdésre a választ, hogy a katás egyéni vállalkozó hogyan fizeti az iparűzési adót székhely és telephely zerinti bevallásainál. Eddig úgy tudtam, hogy a megosztással (ne menjünk bele a részletekbe) a vállalkozó kiszámolja az adót és fizeti, de, ha a tételes megállapítást bejelenti mindkét településen, akkor annak megfelelően kell adóznia. Vagy rosszul tudom? Egyiknél lehet a tételes, a másiknál figyelembe veszem az adóalap 10 százalékát, és azután fizeti és a többi 90%-át megfizette az 50 ezer forint összeggel? Ellenőrzésnél melyik törvényére lehet hivatkozni hogy eltér a két településnél az adómegállapítás? Köszönöm megtisztelő válaszát.

Katás egyéni vállalkozó iparűzési adója Cikk

Katás egyéni vállalkozó székhelye és telephelye két külön településen van. Székhelyén tevékenységet nem végez, csak a telephelyén. Lehetséges-e, hogy csak az egyik helyen fizet iparűzési adót? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Felülírta a Kúria a korábbi gyakorlatot az iparűzési adó kezelésében Cikk

A Kúria közelmúltbeli döntései egy évtizedek óta bevett iparűzésiadó-kezelési gyakorlatot írtak felül. A magyar gazdaság számos szereplőjénél – például kiskereskedelem, autóipar, vendéglátás – is utólag többlet iparűzésiadó-fizetési kötelezettség keletkezhet – írja sajtóközleményében a PwC Magyarország.

Iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő, Katás egyéni vállalkozó székhelye és telephelye két külön településen van. Székhelyén tevékenységet nem végez, csak a telephelyén. Az ügyfél szerint duplán adózna, ha mindkét településre ipadót kellene fizetnie. Véleményem szerint a kata tételes adózást kellene választania a tényleges gazdasági tevékenységet végző telephelyen és normál adózást a székhelyén, ahol a személyi jellegű ráfordítás 10 százalékát fizetné meg, de legalább az 500 ezer forint utáni 2 százalékot. Hiszen a székhelyén muszáj bejelenteni és akkor ott már nullás bevallást nem adhatok be. Mi a szakértő véleménye erről? Más "kolléga" pedig azt mondja az ügyfélnek, hogy csak egy helyen kell az iparűzési adót megfizetnie. De akkor be se jelentsem a székhelyén? Olyat nem tehetek... Köszönöm.

Alvállalkozó – iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági vállalkozásnál a más vállalkozó általi terményaratás, -beszállítás ára minősülhet-e alvállalkozói díjnak ipa tekintetében, vagy a törvényi fogalomnak megfelelően, mivel nincs megrendelő-vállalkozó-alvállalkozó hármas fennállás, csak megrendelő-vállalkozó, ez sima igénybe vett szolgáltatás? Írásos szerződés van a felek közt. Köszönettel: József

Követeléskezelő cég – iparűzési adó Kérdés

Cégünk banki követelések adásvételével, kezelésével foglalkozik. Az iparűzési adó meghatározása kapcsán kérdésként merült fel, hogy a továbbértékesített követelések esetében az iparűzési adó alapja a teljes követelésért kapott bevétel, vagy csak a bevétel csökkentve a követelés bekerülési értékével. Köszönöm segítségüket: Mikro

Iparűzési adó Kérdés

Tisztel Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségét: 1.) Egyéni vállalkozó esetében lehetséges-e, hogy a székhelyén tételes (kata) iparűzési adózási módot válasszon, míg a telephelyén a megosztásos módszert? Ha mindkét helyen ugyanazt az adómegállapítási módot kell választani, ezt a 1990. évi C. törvény mely pontja írja le? 2.) Ha a székhelyen és a telephelyen is tételes (kata) ipát választ, akkor 2x50 ezer forint lesz az adófizetési kötelezettsége (egész adóévre vonatkozóan)? 3.) Ha a vállalkozónak van egy raktára, amelyet csak két hónapra bérel, be kell-e jelenteni iparűzési adó alá telephelyként, ha igen, miként, állandó vagy ideiglenes? (Árut tárol benne, amit onnan fuvaroznak tovább.) Válaszát előre is köszönöm.

Iparűzési adó: könnyebben intézheti ügyeit az önkormányzatoknál Cikk

Egyre több külön bejelentési kötelezettség szűnik meg az önkormányzatok felé az egyablakos rendszer szélesítésének köszönhetően. Helyi adó ügyekben is általánossá vált az online ügyintézés az e-önkormányzati portálnak köszönhetően. Cikkünkben a helyi adóhatóságokkal történő ügyintézés egyszerűsítésével, digitalizációjával kapcsolatos fejleményeket mutatjuk be.

Közvetített szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretnénk állásfoglalásukat kérni: Egy társaság a tulajdonában álló ingatlant több bérlőnek is bérbe adja. A bérleti díj mellett a bérlők üzemeltetési díjat is fizetnek, a bérelt ingatlan m2-nek arányában. A szerződés szerint az üzemeltetési díj az alábbi tételeket foglalja magában: - ingatlan vagyonbiztosítása, építményadó, - központi épületgépészeti berendezések, fő vezetékek karbantartása, javítása (vízszolgáltatás, gáz, fűtés, csatorna, elektromos szolgáltatás) - épületek szerkezeti elemeinek karbantartása, javítása, - közös területek takarítása, az ingatlan előtti út és járda rendben tartása, rovarirtás, - non-stop őrzés és védelem, - tűzvédelmi rendszerek karbantartása, javítása, - az üzemeltetési tevékenység felügyelete. Bérbeadó a működés során az összes fenti szolgáltatást külső szolgáltatótól veszi igénybe, erre utalás a szerződésben nincs. A szerződés szerint a bérbeadó havonta fix összegű üzemeltetési díjelőlegre jogosult. A számla havonta üzemeltetési díj részszámlaként kerül kiállításra. Az üzemeltetési költségelőleg összegével negyedévenként számol el a bérbeadó, ekkor kiállítja a negyedéves tényadatok alapján a különbözetről a számlát. Az a kérdésünk, hogy fentiekben felsorolt tételek közül az iparűzési adó elszámolásakor mely költségek vehetők figyelembe közvetített szolgáltatásként? A közvetített szolgáltatásként elismert és nem elismert egyéb költségek továbbszámlázásakor milyen formai követelmények merülhetnek fel?

Kivás cég egyszerűsített hipa-alapja Kérdés

Kivás cégként sajnos csak a 2018-as évre vonatkozó hipa-bevallás beadása után értesültünk arról, hogy lehetőség lett volna a kiva-alap 20 százalékkal növelt összegében is meghatározni a helyi iparűzési adó alapját. A könyvelő sem hívta fel erre figyelmet, pedig elvárható lenne, hogy automatikusan az ügyfélnek kedvezőbb lehetőséget válassza. Létezik lehetőség az utólagos korrekcióra (például önellenőrzés, vagy a kivából való kilépéskor a záró bevallás készítésénél)?

Iparűzési adó munkerő-kölcsönzés esetén Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Társaságunk a közeljövőben munkaerő-kölcsönzési tevékenységet kíván megvalósítani egy – a székhelyétől távolabbra eső –településen. Egyik kérdésem arra irányul, hogy a leírt esetben a munkavégzés fizikális helyszíne – a megrendelő székhelye – nálunk keletkeztet-e telephelyet, azaz kell-e majd a megrendelő településén iparűzési adót fizetnünk? A másik kérdésem: az általunk számlázott szolgáltatási díj összegét megrendelőnk levonhatja-e majd az iparűzési adójának alapjából? Válaszukat köszönöm. Telek Zsolt

Iparűzési adó - eszközarányos megosztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az eszközérték-arányos megosztásnál hogyan kell értelmezni a Htv.-ben leírt azon részt, hogy ha az eszközérték nem határozható meg, akkor ingatlannál a beszerzési érték 2%-a, egyéb eszköznél 10%-a az eszközérték? Amennyiben a nyilvántartás szerinti érték már nulla, akkor ezzel kell számolni az eszközértéket? Ez kötelező, vagy lehetőség? Válaszukat köszönöm. Némethné T. Krisztina

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozótól ingatlanbérlés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs