35 találat a(z) iparűzési adó alapja cimkére

Iparűzésiadó-alap csökkentése Kérdés

Jön a fővárosi különadó? Cikk

A főváros egy fél százalékos úgynevezett újraindítási adó bevezetésén gondolkozik, amelyet az ötmilliárd forintnál nagyobb iparűzésiadó-alappal rendelkező vállalkozásoknak kellene fizetniük, amíg Budapest ki nem jut a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból – mondta a főpolgármester a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács ülésén tartott prezentációjában, amelyet a Városháza Facebook-oldalán lehetett figyelemmel követni.

Iparűzési adó alapja szolgáltatásnál Kérdés

Munkakerő-kölcsönzés, ipaalap Kérdés

Alvállalkozó Kérdés

Alvállalkozás vagy közvetitett szolgáltatás Kérdés

Mérnöki tevékenységet folytató kft. a müszaki ellenőri feladatok ellátására vállalkozási szerződéssel és megbízási szerződéssel is foglalkoztat vállalkozókat. Szeretném megkérdezni, hogy a műszaki ellenőri feladatok ellátása vállalkozási szerződéssel elszámolható-e hipa-csökkentő tételként. Válaszukat előre is köszönöm.

Hipa Kérdés

Van egy fémgyártással foglalkozó vállalkozás, aki termékeit az unióban értékesiti. Megrendeli és fizeti a fuvarozót, majd külön számlán továbbszámlázza a külföldi partner felé. A külföldi partnerrel kötött szerződésben a fuvarozási költség továbbszámlázása szerepel. Kérdésem: közvetített szolgáltatásként figyelembe vehető-e a hipa-alap meghatározásakor? Válaszukat kösznöm.

Alapanyag és a bérmunka összefüggése Kérdés

Tisztelt Cím! Gyártó vállalkozás megvásárolja az alapanyagot, majd azt nem a saját telephelyére, hanem közvetlenül egy vágó és festő üzembe szállíttatja, ahol elvégzik rajta a megfelelő vágási és festési műveleteket. Majd, ha elkészültek, csak azután kerül a gyártó vállalkozás telephelyére, és azután kezdi el a saját gyártási tevékenységét a vásárolt és már megmunkált anyagokon. Kérdések: A vásárolt alapanyag bekerülési értékének részét képezik-e a szállítási, vágási és festési költségek (tehát alapanyag) vagy azokat, mint igénybe vett szolgáltatásként kell könyvelni? Ha az alapanyag része, akkor ezekkel mint anyagköltséggel együttesen csökkenthető-e az iparűzési adó alapja? Köszönettel: Török Gábor

Iparűzési adó alapjának csökkentése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Vendéglátóhely üzemeltetője az őt terhelő iparűzési adó alapját csökkentheti-e a szeszes italok beszerzési árával? Ha igen, azt visszamenőleg is érvényesítheti, ha előző években ezzel nem csökkentette az iparűzési adóalapot? Visszaigényelhető ez esetben a fölöslegesen befizetett összeg vagy leírható-e? Segítségüket köszönöm!

Megszüntetett katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét. Adott egy alanyi adómentes, katás egyéni vállalkozó (2019. 02. hóban lett egyéni vállalkozó), akinek a kormányhivatal székhelyigazolás hiányában megszüntette az egyéni vállalkozását (2019. július hónapban), és a jogorvoslati lehetőség ideje is lejárt. Az egyéni vállalkozó erről nem tudott (a tárhelyére érkező leveleket nem olvasta el), a szolgáltatásait (adatfeldolgozás) a megszüntetés óta is folyamatosan kiszámlázta, és meg is kapta megrendelőitől az ellenértéket. Mi ilyenkor a teendő? A megszüntetése óta kapott bevételei milyen jogcímen és hogyan adókötelesek? A megrendelői felé mi a teendője? Mikor lehet újra katás egyéni vállalkozó, ha most, december hónapban újrakezdi az egyéni vállalkozói tevékenységét? Ha 2020. január hónapban kezdi újra az egyéni vállalkozói tevékenységét, akkor mikor lehet újra katás egyéni vállalkozó? Milyen plusz kötelezettsége lenne, ha áfásan végezte volna a tevékenységét? Az iparűzési adó tekintetében hogyan kell eljárnia? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Egyesület vállalkozási tevékenysége iparűzésiadó-alapjának meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesület, amelynek van vállalkozási bevétele, ebben az évben saját tulajdonú ingatlanját értékesíti. A vállalkozási tevékenységből, illetve az ingatlanértékesítésből társasági adóalapja/adója keletkezik. Iparűzési adóalapnál figyelembe kell-e venni az értékesített ingatlan bevételének összegét, hiszen azt egyéb bevételként kell könyvelni? Köszönettel.

Postaköltség közvetített szolgáltatás Kérdés

Egy kft. webáruházat üzemeltet. A kiszállításra szerződött egy szállító céggel. A webáruházban a megrendelésekről megrendelő és számla készül, amire rákerül az, hogy "A számla közvetített szolgáltatást tartalmaz". A felmerülő szállítási díjat közvetített szolgáltatásként könyveljük, majd levonásra kerül az éves iparűzési adó alapból. Helyes az eljárásunk? Válaszukat előre is köszönöm!

Eva árbevételi határának túllépése Kérdés

A társaság eva szabályai szerint működik. Árbevétele 2018. október 27-éig 29 millió forint. 2018. október 30-án kibocsát egy 1 800 000 forint összegű számlát. Túllépte az evatörvényben meghatározott 30 millió forintot. Kérdések: – Mílyen dátummal kell megszüntetni az evatörvény szerinti működést? – Mílyen összegű az evatörvény szerinti működés időszakának árbevétele? – Az iparűzési adó alapját – az evás bevétel 50 százaléka – mílyen összegben kell meghatározni?

Egyesületi tagdíj elszámolása és annak hatása az adófizetésre Cikk

Kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, hogyan kell kezelni az egyesületeknél a tagdíjbevételt a számviteli elszámolásban és az adózásban.

Bérmunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy cég, ami öltönyöket árul, az anyagot a cég megvásárolja, de szabásra, varrásra kiadja bérmunkába egy másik cégnek. Kérdésem, hogy így a bérmunkáról kapott számla alvállalkózói díjként csökkentheti-e az iparűzési adó alapját? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close