151 találat a(z) innovációs járulék cimkére

Innovációs járulék bevallás 2012 Kérdés

Adott egy cég, amelyik 2014-ben megállapította, hogy a 2012-es évben nem követte a változásokat és nem fizetett innovációs járulék előleget, feltöltést. Szeretnénk pótolni, de a NAV honlapján a 1249-es bevallási nyomtatvány 2014. 09. 03-án archiválva lett (a többi év, korábbi nem). Az lenne a kérdés, mi a pontosan követendő út a bevallások és befizetések mielőbbi pótlására?

Adók, adóelőlegek befizetése Esemény

Október 20.

K+F tanulmányok után szaglászik a NAV Cikk

A vállalkozások az általuk megrendelt K+F (kutatás-fejlesztés) tanulmányok költségét 2012-ig levonhatták a fizetendő innovációs járulékból. Ez sok esetben arra ösztönözte a vállalkozásokat, hogy ez utóbbi összeg erejéig elemzéseket rendeljenek meg és ezáltal a fizetendő adójukról lényegében maguk rendelkezzenek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal emiatt egyre gyakrabban vizsgálja a vállalkozásoknál ezen tanulmányok valódiságát és állapít meg bírságot. Az ellenőrzések tapasztalatait és a védekezési lehetőségeket foglalja össze a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Adók befizetése Esemény

Adók befizetése Esemény

Május 31. (június 2.)

Adók bevallása (társasági adó, eva, kiva, szakképzési hozzájárulás, innovációs járulék) Esemény

Május 31. (június 2.)

Innovációs járulék kapcsolódó és partnervállalkozás esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az innovációs járulékkötelezettség megállapításánál nem a Tao tv. szerinti kapcsolt vállalkozásokat, hanem a 2004. évi XXXIV. törvény előírásait kell figyelembe venni. Adott egy gazdasági társaság (A), aki egy másik társaság (B) 100 %-os tulajdonában van. A (B) társaságnak még van egy 100 %-os tulajdonú társasága is (C). Az (A) társaságnak is van egy 100 %-os tulajdona (D) társaságban. Tehát (A) társaság szempontjából: - (B) társaság az anyavállalata - (C) társaság a "testvére" - (D) társaság pedig a "leányvállalata". Kérdéseim: 1. Az innovációs járulék-fizetési kötelezettség megállapításához mely társaságok adatait kell összeszámítani, és milyen jogcímen az (A) társaság szempontjából? Melyik kapcsolódó és melyik partnervállalkozás? 2. Melyik évi adatokat kell a "kétéves" szabály miatt figyelembe venni a 2013. évi innovációs járulék megállapításához? Köszönettel!

Fióktelep innovációs járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Legjobb tudomásom szerint külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepének nem kell innovációs járulékot fizetni, azon egyszerű oknál fogva, hogy a külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe nem számít belföldi székhelyű vállalkozásnak. Ebben a kérdésben várnám a megerősítését. Válaszát előre is köszönöm

Innovációs járulék fizetése 20 fő alatt Kérdés

A társaság tulajdonosa a Magyar Tudományos Akadémia. A foglalkoztatottak létszáma 20 fő alatt van. Innovációs járulékot kell-e fizetni?

Figyelem! Újdonságok a társasági adóbevallásban, itt a fogódzó Cikk

Elérhető a NAV holnapján a 1329-es társasági adóbevallási nyomtatvány és a kitöltési útmutató. Cikkünkben azokra az újdonságokra hívjuk fel a figyelmet, amelyekkel a 2013. adóévi adóbevallásban találkoznak először a vállalkozások.

Innovációs járulék kötelezettség megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arról kérek tájékoztatást, hogy egy magyar vállalkozásnak mely kapcsolt vállalkozás adatait kell bekérnie ahhoz, hogy megállapítsa, innovációs járulék bevallására és fizetésére kötelezett-e Magyarországon? A cégnek közvetlen tulajdonosa (100 százalékos részesedéssel) egy holland cég. A holland cégnek pedig 97 százalékos tulajdonosa egy koreai cég és 3 százalékos részesedéssel egy koreai magánszemély. A holland cég – ugyanúgy, mint a magyar cégnek – több cseh, lengyel, szlovák, holland cégeknek a 100 százalékos tulajdonosa. A magyar cég az összes előbbiekben említett céggel üzleti kapcsolatban áll. Azt szeretném kérdezni, hogy az előbb felsorolt cégek közül mely cégek létszám-, nettó éves árbevétel és mérlegfőösszeg adatait kell összeszámolni ahhoz, hogy megállapíthassuk, hogy van-e a magyar cégnek innovációs járulékfizetési kötelezettsége? A transzferár dokumentáció készítési kötelezettség megállapításhoz mely cégek adatait kell összeadni? Előre is köszönöm válaszukat! Földházi Szilvia

Figyelem! Fontos határidő közeleg! Cikk

Holnap lejár az úgynevezett adó-feltöltési határidő azoknál a vállalkozásoknál, amelyeknek gazdasági éve a naptári évet követi. Kikre és milyen adónemekre vonatkozik az adó-kiegészítés, illetve kiknek kell a feltöltéssel egyidejűleg bevallást is benyújtaniuk? Összefoglaltuk.

Elkerülheti a bírságot, ha ezekre figyel az adófeltöltésnél! Cikk

Azoknak a vállalkozásoknak, akiknek a gazdasági éve a naptári évhez igazodik, és beszámolóikat ez alapján készítik, december 20-áig kell teljesíteniük az úgynevezett „feltöltési” kötelezettségüket. Ez azt jelenti, hogy a 2013-ban is az éves várható adó összegére kell kiegészíteniük számos adónemnél a már megfizetett adóikat. Áttekintjük, hogy mire kell ügyelni az olykor tetemes bírságok elkerüléséhez.

Jön a bírság, ha ezekről elfeledkezik Cikk

Nagyon sokszor hallani a vállalkozóktól, hogy a társasági adót az éves kötelezettség 90 százalékáig kell feltölteni. Ez nem így van. Az adót a várható adó 100 százalékára fel kell tölteni. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy korántsem csak az adóhatóság felé vannak kötelezettségeink év vége felé. A Piac és profit összeszedettk néhány dolgot, amire ha most szakítunk időt, megúszhatjuk a bírságot.

Ezt teheti befektetéseivel augusztus 1. előtt Cikk

Augusztus elejétől egy sor adózási változással kell számolnunk, többek között egy kiegészítő „kamatadó”, az egészségügyi hozzájárulás (eho) lép hatályba, ami újabb 6 százalékos elvonást jelent a kamatjövedelmekre, így már az utolsó héten járunk, amikor még kialakíthatjuk a közép távú megtakarítások értékmegőrző stratégiáját. Ez különösen fontos lehet egy olyan időszakban, amikor a jegybanki kamatláb-csökkentési ciklus végét 3 százalék körül jelölik meg és a 16 plusz 6 százalék adóelvonás kérdésessé teszi, hogy sikerül-e megtakarításaink reálhozamát megtartani. A következőkben azt a kérdést járjuk körül, hogy mit is lehet tenni még az utolsó napokban.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Végelszámolás befejezése elutasító végzés esetén

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Tagi munkavégzés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs