28 találat a(z) illetőségigazolás cimkére

Szlovák magánszemély megbízás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. szlovák magánszemélyt fordítással bíz meg. A személy nem számlaképes, így megbízási szerződést kötnének. A munkavégzés helye Szlovákia. Ha a magánszemély hoz A1 es és iIletőségigazolást is , akkor tekinthető-e teljes mértékben Szlovák illetőségűnek, vagy arra való tekintettel, hogy a munka a magyar cég gazdasági érdekeiben történt, mégis Magyarországon kellene adóztatni? Ha igen, úgy ehhez adóazonosítóra szükség lesz? Válaszát előre is köszönöm.

Eho vagy szocho fizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Uniós országból jöttek külföldi személyek egy magyarországi kifizető rendezvényére, előadást tartani. Az előadás megtartásáért nem kértek díjazást, de az előadás anyagát felhasználási díj ellenében adták át. Rendelkeznek illetőségigazolással, így adóelőleget nem vonunk a felhasználói díjból. Kell-e szochót vagy ehót fizetni a díjazásuk után? Válaszát köszönöm

Ügynöki jutalék áfája EU-n kívüli ügyletek esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi társaság ügynöki jutalékot kap pl. Oroszország-Izrael, Kína-Izrael, Törökország-Izrael között zajló, általa összehozott kereskedelmi ügyletek után. Kérdésem, hogy az Áfa tv. mely paragrafusa alapján számlázható az „eladó fél” részére áfa feltüntetése nélkül az ügynöki jutalék? Illetőségigazolás beszerzése szükséges-e az adóalanyiság megállapításához? Ha igen, minden egyes ügylethez szükséges-e? Ha áfa nélkül számlázható a jutalék, akkor a 65-ös bevallás mely sorában kell feltüntetni az összeget? Kell-e nyilatkozat a jutalékot kifizető cégtől (jellemzően az eladó féltől) arra vonatkozóan, hogy Magyarországon nem rendelkezik telephellyel, székhellyel? A számlán pontosan milyen szöveget kell feltüntetni az áfával kapcsolatosan? Köszönettel: Reményi Győzőné

Így adóznak a külföldi magánszemélyeknek kifizetett jövedelmek Cikk

Sokszor okoz fejtörést a munkáltatóknak, hogy milyen adózási szabályok vonatkoznak a külföldi illetőségű magánszemélyek részére juttatott, belföldről származó jövedelmekre. Cikkünkben ismertetjük a legfontosabb kifizetői tudnivalókat.

Osztalék adózása Kérdés

Egy kft. tulajdonosai két osztrák és két magyar állampolgár. A kft. osztalékot fizet. Mennyi ehót és szja-t kell levonni a külföldi állampolgároktól: Az egyik igazolta az illetőségét. a másik nem. Köszönöm a válaszukat.

Illetőségigazolás – szolgáltatásnyújtás harmadik országba Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az a kérdésem, hogy harmadik országba nyújtott szolgáltatás esetén milyen esetekben kell illetőségigazolást kérni a partnertől? Az áfatörvény szerint adóalany esetén az igénybe vevő gazdasági célú letelepedése, nem adóalany esetén pedig az igénybe vevő letelepedése számít, vagyis mindkét esetben a harmadik ország, itt nincs jelentősége, hogy adóalany-e vagy sem. Elég az, ha az igénybe vevő címéből kiderül, hogy harmadik országról van szó? Köszönettel: Vértesyné Polgár Beáta

Kölcsön Panamában jegyzett társaságtól Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk (magyar kft.) kölcsönt kap egy Panamában bejegyzett cégtől. A két cég nem kapcsolt fél. Kérdésünk az, hogy a panamai cégnek fizetendő kamat miatt a magyar kft.-t terheli-e valamilyen adófizetési vagy adólevonási kötelezettség? A kölcsönszerződésen kívül a kamat kifizetéséhez és elismert költségként történő elszámolásához szükséges-e bármilyen más dokumentum (például illetőségigazolás, haszonhúzói nyilatkozat)? Válaszukat előre is köszönöm.

Áfa harmadik országba Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném megkérdezni, hogy, ha magyarországi cég harmadik országbeli cégnek kíván szolgáltatást nyújtani, viszont az adott országban nem létezik az illetőségigazolás, akkor milyen más dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy működő cég, mi az, amit el lehet fogadni ahhoz, hogy a magyar cég áfamentesen számlázza ki neki ezt a szolgáltatást? Köszönettel.

Külföldinek fizetett jogdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi illetőségű (román) magánszemély magyar kifizetőnek nyilatkozhat-e arról, hogy egy már kész újságcikk felhasználási jogáért részére fizetendő összeg utáni adófizetési kötelezettségének külföldön tesz eleget? A kettős adóztatás elkerüléséről megkötött 1996. évi XCIX. évi tv 13. cikk 1. és 2. pontja szerint ezt a jövedelmet (szerzői jogdíj) mindkét ország adóztathatja. Keletkezik-e a magyar kifizetőnek az ilyen jogdíj kifizetése után adólevonási és/vagy bevallási kötelezettsége, vagy elfogadható-e a magánszemély nyilatkozata? Az Art (4. sz. melléklet 3.) szerint nem kell az adót levonni, bevallani és megfizetni, ha nemzetközi egyezmény szerint a bevétel nem adóztatható belföldön, és a külföldi illetőségű magánszemély illetőségét igazolja. Szükséges-e kifizetés előtt az illetőségigazolás? Bevallási kötelezettség esetén a XX08-as bevallás mely sorai alkalmazandók? Köszönettel. Visokai Zsuzsanna

Kötelező-e illetőségigazolást kérni Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi előadóknak honoráriumot szeretnénk kifizetni. Kérdésem, hogy ha a szerződésben szerepel az állampolgársága, illetve hogy az előadó az illetősége szerinti államban adózik, akkor is szükséges a külföldi adóhatóságától beszerezni az illetőségigazolást? Illetve az illetőségigazolás bekérése kötelező-e?

Ismételt illetőségigazolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2013-ban megbízási szerződést kötött egy amerikai-magyar kettős állampolgár magánszeméllyel az USA-ban végzendő üzletszerzésre vonatkozóan. A megbízási díj adómentes kifizetéséhez a megbízott beszerezte az IRS-től az illetőségigazolást 2013-ban. A megbízási szerződés teljesítése áthúzódott 2014-re is. Kérdésünk, hogy a megbízási díj második részletének 2014-es kifizetése miatt újra kell-e kérnünk illetőségigazolást a megbízottól, vagy elegendő a 2013-ban már megkapott igazolás? Válaszukat köszönjük.

Külföldi foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar cég Bulgáriában élő személyt kért fel tanulmány megírására, szöveg fordítására. Az illető személy a munkát Bulgáriában végzi el, de a kifizetést a magyar cégtől kapja. Hogyan kell eljárni az adóelőleg megállapításával kapcsolatban, és milyen igazolást kell tőle beszerezni? Jól értelmezem-e, hogy Magyarországon nem válik biztosítottá, így járulékot nem kell a juttatásból levonni? A bolgár hatóságok nem adnak ki neki A1-et és illetőségigazolást, mivel nem Magyarország területén végzi a munkát. Válaszát köszönöm!

Mit tekint az APEH hitelt érdemlő adatnak és mikor alkalmazza az átminősítést? Cikk

Adózással kapcsolatos fogalmakat gyűjtünk össze olvasóinknak időről-időre: ha adóügyek intézése során vagy a bíróságon ezekkel a kifejezésekkel találkoznak, tudják, mit is jelentenek valójában. Első cikkünkben a hitelt érdemlő adatról, az átminősítésről, az egyazon minősítésről és az illetőségigazolásról tudhat meg többet. Az Adózóna szakértője, Dr. Marosi Andrea értelmezéseit olvashatják.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ázsiós tőkeemelés könyvelése a tulajdonosnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereségből származó jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink