11 találat a(z) ideiglenes iparűzési adó cimkére

A 16HIPA nyomtatványon lehet pótolni, önellenőrizni a ’14-es és ’15-ös hipabevallásokat Cikk

2021-től az állandó jellegű iparűzési tevékenységhez kapcsolódó, helyi iparűzési adóról (hipa) szóló bevallást a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) kell benyújtani elektronikusan.

Ideiglenes hipa 2020 bevallás Kérdés

Ideiglenes iparűzési adó 2020 Kérdés

Iparűzési adó épitőipari tevékenységnél Kérdés

Ideiglenes hipa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. építőipari tevékenységet folytat több telephelyen. Kérdésem, hogy az építési naplóban szereplő napok (amikor ténylegesen megjelentek az építkezésen), vagy a munka megkezdésének napjától a munka elvégzésének teljesítésigazolási napjáig eltelt napok számát kell figyelembe venni? Például: Építés megkezdése 01.02-án, teljesítés igazolás 02.28., napok száma: 58 nap. Az építési naplóban szereplő napok száma (amikor tényleges munkavégzés volt) 20 nap.

Ideiglenes iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó kőműves alvállalkozóként dolgozik társas vállalkozónál, aki ingatlanépítés kivitelező vállalkozója. Az építési naplóban folyamatosan vezetésre kerül az egyéni vállalkozó munkája. A kérdésem az lenne, hogy az egyéni vállalkozóra is vonatkozik a helyi adó törvény szerinti ideiglenes iparűzésiadó-fizetési kötelezettség, ha olyan településen dolgozik 30 napot meghaladóan, ahol nincs székhelye, telephelye? Minden vállalkozóra vagy csak a kivitelezőkre vonatkozik az ideiglenes iparűzési adó fizetési kötelezettség? Köszönöm válaszukat!

Ideiglenes iparűzési adó számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk építőipari tevékenységet folytat, már nemcsak helyi viszonylatban, hanem vidéken is. Kérdésünk az volna, hogy, ha tevékenységünket egy vidéki városban több alkalommal is folytatunk tevékenységet, akkor az ideiglenes iparűzési adót összevontan kell-e kezelni vagy külön-külön? Példa: 2016. 01. 01. - 2016. 03. 20. és 2016. 02. 01. -2016. 03. 31-ig. A 30 napos kedvezményt csak egyszer számolhatjuk el adókedvezményként! Tisztelettel: Urbán Zsoltné

Építőipar: ideiglenes vagy állandó iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ingatlanfejlesztő társaság építési telket vásárol adott önkormányzat területén, ahol társasházat épít. Az építés alatt természetesen megkezdi a marketingtevékenységet és az értékesítést. A konkrét építés (építési napló alapján) az épület komplett elkészítéséig (a hsználatbavételi engedély kiadásáig) várhatóan nem haladja meg a 180 napot. A tervezéssel és az értékesítés befejezésével természetesen meghaladja a 180 napot. Ebben az esetben az adott önkormányzat területén ideiglenes vagy állandó iparűzési tevékenységre kell a társaságnak bejelentkeznie? Válaszát előre is köszönöm!

Több településen működik a cég? Így kell megosztani az iparűzési adót Cikk

Egy kft. építőipari tevékenységet gyakorol. Három területen meghaladta a 181 napot a tevékenysége és még egy településen ideiglenes iparűzési adóra is kötelezett. Hogyan történik a megosztás, ha van ideiglenes iparűzési adó is? Olvasói kérdésre Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Iparűzési adó megosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. építőipari tevékenységet gyakorol. Három területen meghaladta a 181 napot a tevékenysége és még egy településen ideiglenes iparűzési adóra is kötelezett. Kérdésem, hogy történik a megosztás, ha van ideiglenes iparűzési adó is. Köszönettel Ildikó

Ideiglenes iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szipszer Tamás! Köszönöm a munkavégzés napjaival kapcsolatos kérdésemre adott válaszát! Az Ön válasza megegyezik az én álláspontommal (és az általam megkérdezettek véleményével is). Sajnos az egri önkormányzat írásban adott álláspontja ezzel ellentétesen a szerződés kezdő és befejező napja között eltelt időt határozza meg a munkavégzés napjaiként. Ez lehetetlen helyzetet teremtene, hiszen egy vállalkozó egyidejűleg több szerződés szerint is végezhet munkát más önkormányzatok területén. Ez súlyosan többszörös adóztatást is jelenthet. Egyéb problémákat is felvet az egri önkormányzat álláspontja. Ön szerint hogyan, és hol lehetne az álláspontja megváltoztatására rábírni az önkormányzatot?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Táppénzre való jogosultság lejárta

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs