13 találat a(z) időszakos ügylet cimkére

Számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. ügyfelei megbízásából reklámkampányokat valósít meg, különböző – a kft. által bérelt – helyszíneken, felületeken, reklámeszközökön. A kampányok egy- vagy több hónaposak, de akár csak néhány naposak is lehetnek, a megrendeléstől függően. Egy-egy kampány megvalósításáért a kft. egyösszegű kampánydíjat számláz a megrendelőnek, amely magában foglalja a gyártás (például poszterek), a logisztika (kihelyezés-eltávolítás) díját és a médiadíjat (szervezési és közzétételi díj). A megrendelő ügyféllel kötött szerződés szerint az ügyfél a kampány kezdetét, azaz a kihelyezést követő x-edik napot fogadja el a kampányteljesítés időpontjának, és e teljesítési időponthoz képest y nap a megállapodás szerinti fizetési határidő. A kampányok egyszeri feladatok. Kérdésem, hogy e kampány megvalósítási szolgáltatás, azaz a kampánydíj számlázására vonatkozik-e az áfatörvény 58. paragrafusa, azaz egy reklámkampányt időszakos ügyletként kell-e kezelni, arra tekintettel, hogy a kampány meghatározott időszakra vonatkozik. Kérem szíves válaszukat, hogy mi a követendő eljárás. Előre is köszönöm.

Áfa időszakos elszámolású ügyletek Kérdés

Ügyfelem kiszámlázta bérlője felé a 2018/2. negyedévi bérleti díjat. A számlát bérlője visszaküldte helytelen áfakulcs feltüntetése miatt. Ügyfelem sztornózta a visszaküldött számlát, majd kiállította a helyes számlát. Az első számla áfa-teljesítési ideje 04. hó volt, az újonnan kiállított számla teljesítése a számla keltének (4. hó helyett 5. hó) megváltozása miatt már 5. havi. Nagyon zavaró az a körülmény, hogyha helyes a fenti eljárás, akkor ez egy eszköz is lehet a számlát kiállító számára az áfa-teljesítési idő és így a fizetési határidő elcsúsztatására. Helyes volt az eljárás a fenti esetben? Köszönöm ha válaszolnak, üdvözlettel CsK

Időszakos ügyletek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. ügyfelei megbízásából reklámkampányokat valósít meg, különböző – a kft. által bérelt – helyszíneken, felületeken, reklámeszközökön. A kampányok egy vagy több hónaposak, de akár csak néhány naposak is lehetnek, a megrendeléstől függően. Egy-egy kampány megvalósításáért a kft. egy összegű kampánydíjat számláz a megrendelőnek, amely magában foglalja a gyártás (például poszterek), a logisztika (kihelyezés-eltávolítás) díját és a médiadíjat (szervezési és közzétételi díj). A megrendelő ügyféllel kötött szerződés szerint az ügyfél a kampány kezdetét, azaz a kihelyezést követő x-edik napot fogadja el a kampányteljesítés időpontjának, és e teljesítési időponthoz képest y nap a megállapodás szerinti fizetési határidő. A kampányok egyszeri feladatok. Kérdésem, hogy e kampány megvalósítási szolgáltatás, azaz a kampánydíj számlázására vonatkozik-e az áfatörvény 58. paragrafusa, azaz egy reklámkampányt időszakos ügyletként kell-e kezelni, arra tekintettel, hogy a kampány meghatározott időszakra vonatkozik, annak ellenére, hogy minden kampány során egyszeri, eseti, nem folyamatos feladatot hajtanak végre? Kérem szíves válaszukat, hogy mi a követendő eljárás. Előre is köszönöm.

Pénzforgalmi áfa időszakos ügyletnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2017.01.01-től pénzforgalmiáfa-elszámolás alá tartozik. 2016.12. havi szolgáltatási díjról szóló számlát utólag, 2017. január hónapban állítja ki (8 napos fizetési határidővel), melynek teljesítési és fizetési dátuma is időszakos ügylet lévén 2017.01. hónapra esik. Érdeklődnék, hogy ezeken a számlákon már fel kell tüntetni a "Pénzforgalmi elszámolás" kifejezést, illetve a fizetendő adót pénzforgalmi szemléletben kell megállapítani? Válaszukat előre is köszönöm!

Időszakos ügylet teljesítési időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozással éves könyvelési díjban állapodtam meg. E szerint a teljes összeget az adóévet követő év január 12-éig készpénzben rendezi. Az időszakos elszámolás alapján a számla teljesítési időpontja 2017. január 12. lesz? Hogyan számlázandó, ha októberben az I-III. negyedévet kifizetné, az alanyi mentes határ átlépése előtt, hogy ne kelljen az áfát megfizetnie? Novemberben átlépem az alanyi adómentes határt. A tervezett módosítások tükrében jól gondolom, hogy jövő évtől – ha a bevételem 2015-ben és 2016-ban nem volt több 8 millió forintnál – ismét választhatom az alanyi mentességet? Mikor várható az őszi adócsomag elfogadása? Köszönettel.

Egyszeres könyvvezetés és időszakos áfaügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben szeretném kérni a segítségét: adott egy egyéni vállalkozó, könyvvezetése (egyszeres). Június 25-én szerződést kötött szalmaeladásra. A szerződésben a következőket rögzítették a felek: a szállító a leszállított árumennyiséget az áfatörvény 58. §-a alapján időszakos ügyletként számlázza a vevőnek 08. 31-éig. Fizetési határidő: 09. 30. A felek rögzítik, hogy a keretszerződés 06. 25-07. 31-éig, határozott időre jön létre. Szállítólevek készültek, dátumuk: 06. 26-07. 19-éig. Számla készült a következők szerint: számla kelte: 08. 12., teljesítés időpontja 09. 30., fizetési határidő: 09. 30. Természetesen a számla nem lett kifizetve 09. 30-áig. Bruttó 10 millió forint a számla értéke. A III. negyedévi áfabevallásban kell-e szerepeltetni a 45 napos szabály miatt (áfatörvény 61. §), vagy a IV. negyedéviben kell, amikor is várható a pénzügyi teljesítés? Az időszakos elszámolás miatt a tényleges teljesítés a mérvadó, vagy a számlán szereplő teljesítés dátuma? Köszönettel: Balogné Csóti Anikó

Időszakos elszámolású áfaügyletek Kérdés

2015. november 1. és december 30. közötti elszámolású ügylet esetén, amennyiben a számlát 2016. január 4-én állítom ki, és a fizetési határidő 2016. január 12-e, mi lesz a teljesítés időpontja? Úgy gondolom, hogy mivel a számla kelte és a fizetési határidő is 2016. évi, ezért a 2016-os áfatörvény lép hatályba, viszont az azt mondja ki, hogy a teljesítés napja az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napja, vagyis 2015. december 31.?

Határozott időre szóló elszámolás – számlakiállítás elmaradása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk távközlési szolgáltatások nyújtásával foglalkozik. Számláinkat a határozott időszaki ügyletek szabályai szerint állítjuk ki előre számlázással. Az ÁSZF-ünk szerint a számlákat a tárgyhót megelőző hónap 10-éig állítjuk ki 14 napos fizetési határidővel. Eszerint a fizetés esedékessége, így a teljesítés a kiállítástól számított 14. nap. Viszont abban az esetben, ha a számlát az ügyfélnek adminisztrációs hiba miatt elfelejtjük kiállítani, és ezt csak később, mondjuk egy hónap múlva tesszük meg, akkor az új kiállítástól számított 14. nap lesz az esedékesség és ezzel együtt a teljesítés, vagy az eredeti dátum? Példával illusztrálva: Normál esetben: május havi díj számlája kiállítva április 5-én, fizetési határidő április 19., teljesítés április 19. Elfelejtjük, és csak június 10-én állítjuk ki a május havi szolgáltatási díjra vonatkozó számlát, akkor a fizetési határidőként a június 10. plusz 14 napot kell megjelölni, és ez lesz a számlán feltüntetendő teljesítés is, vagy az eredeti szerződés szerinti esedékesség? Köszönettel.

Időszakos ügyletek: pórul járhat, ha nem figyel a buktatókra! Cikk

Tévesen kiállított számlánál a NAV az adólevonási jogot is megkérdőjelezheti. Ezért hozzá kell igazítani a számlázási gyakorlatot az időszakos ügyletekre vonatkozó szabályváltozásokhoz, s különösen nagy figyelmet igényelnek a 2016-ra átnyúló ügyletek.

Időszakos ügyletek új szabályozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném azt megkérdezni, hogy tudna-e azzal segíteni nekem értelmezni az új szabályozást, hogy mond példát arra vonatkozóan, hogy a főszabályt mikor kell alkalmazni? Az teljesen világos, hogy a különleges szabályok felülírják a főszabályt, így az esetek többségében (hanem az összesben) a két különleges szabályt kell alkalmazni. Akkor mikor lesz az utolsó nap a teljesítés időpontja? Nagyon köszönöm válaszát előre is!

Pénzforgalmi áfa 2015.01.01-től Kérdés

Tisztelt Adózóna! A NAV-tól állásfoglalást kértem arra, hogy egy időszakos/folyamatos ügyleteket (például könyvelés) számlázó adózó, ha 2015.01.01-től bejelentkezik a pénzforgalmi áfa alá, akkor hogyan tudja kezelni a fizetendő áfát. A választ megkaptam, de egy pontban mégis bizonytalan vagyok. A válasz: "A 2015. évre pénzforgalmi elszámolást választó adóalany azokon a 2014. decemberben kiállított számláin szerepeltetheti a pénzforgalmi elszámolás kifejezést, amelyek teljesítési időpontja 2015. január 1-jére vagy azt követő időpontra esik, és amelyet ezen adózási módra történő bejelentkezést követően állított ki. Ha például 2014. december 15-én bejelentkezik a pénzforgalmi elszámolás alkalmazása alá, akkor az ezt követő időpontban (számla kelte) kiállított számlák esetében, melyek teljesítési időpontja már 2015. január 1-re, vagy azt követő időpontra esik, kell alkalmazni az Áfa tv. 196/B § (2) bekezdés a) pontját." Tehát, ha 2015.01.01-től lesz a pénzforgalmi elszámolás választva, a számla teljesítési időpontja 2015.01.05., (kelte: 2014.12.23., a NAV felé a bejelentés 2014.12.20.), és ezt a számlát még 2014.12 hóban a partner megfizette, akkor ennek a számlának az áfáját, a 2015.01.01-től pénzforgalmi áfát választónak, idén decemberben már be kell vallania? Ez lehetséges? Hiszen csak januártól fog élni ez a fajta áfaelszámolás. A NAV válaszának ennek a részét én így értelmezem. Válaszukat előre is köszönöm

Előleg, időszakos ügylet – így változik az áfatörvény Cikk

Hogyan kell elszámolni az időszakos ügyleteket, mi minősül előlegnek, kinek kell összesítő jelentést adnia? Összefoglaltuk a 2015-re szóló adócsomag általános forgalmi adóra vonatkozó legfontosabb változásait.

Döntés adótörvényekről – a szocialisták mutyira gyanakszanak Cikk

Adótörvényekről is határoz mai rendkívüli ülésnapján az Országgyűlés. Szocialista képviselők megakadályoznák a javaslat egyik - szerintük mutyit szolgáló - pontját.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close