15 találat a(z) horgászjegy cimkére

Horgászok figyelem! Az elektronikusan megváltott területi horgászjegyet is be kell mutatni a vízparton Cikk

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálatának halőrei az elmúlt időszakban az ország több ellenőrzött vízterületén tapasztalták, hogy az elektronikusan értékesített területi horgászjegyeket nem nyomtatják ki a horgászok, de még egy elektronikus eszközön bemutatható másolattal sem rendelkeznek arról a horgászat közben. A Nébih fokozottan felhívja a horgászok figyelmét, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően tartsák maguknál a területi horgászjegyeket akár papírra nyomtatva, akár elektronikus eszközön bemutatható módon. Ezzel számos kellemetlenségtől, például a horgászattól való eltiltástól is megkímélhetik magukat – írja honlapján a Nébih.

Problémák a területijegy-váltással a horgászszövetségnél Cikk

Január elején számos észrevétel érkezett a Magyar Országos Horgász Szövetséghez (MOHOSZ) amiatt, hogy a horgászszövetségi informatikai rendszerben (HORINFO) 2020. évi (2021. január 31-ig érvényes) állami jeggyel 2021. évi területi jegy nem váltható és a https://nyito.horgaszjegy.hu/ felületen sem lehet már területi jegyeket vásárolni – írja honlapján a MOHOSZ.

Egyesület által nyújtott juttatás 2 Kérdés

Horgászjegyek könyvelése és számlázása Kérdés

Halászati napijegy, bérlet áfakötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaságunk halászati, vadásztatási tevékenységgel is foglalkozik, de nem ez a fő profilja. A halászati tevékenység folytatásához tulajdonunkban van egy horgásztó, amelyet természetesen bárki használhat napijegy vagy bérlet ellenében. A társaságunk nem számol fel áfát ezen belépőkre, mivel ezen ingatlanhasznosítás tekintetében nem választottuk az áfakötelessé tételt. Kérdésünk: helyesen járunk el, hogy tárgyi mentesnek értelmezzük ez irányú szolgáltatásnyújtásunkat? Válaszukat köszönjük, tisztelettel!

Területi horgászjegy értékesítésének könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyesület az alapszabálya szerinti segítséget nyújt a tagjai részére horgászatban. A BÁCSHOSZ-tól, MOHOSZ-tól többek között átveszi a területi jegyeket, igazolványokat és horgászokmányokat. A MOHOSZ nyugtái adataival, adószámával ellátott területi jegyek szigorú sorszámozottak. Ezt a mi egyesületünk értékesíti, és az időszakos elszámolások alkalmával az eladott jegyek tömbpéldányaival együtt visszaadásra kerülnek a MOHOSZ felé. Az értékesítésről felénk a MOHOSZ számlát bocsát ki, mint a részünkre eladott területi jegyeket. Helyesen jártunk-e el, ha ezeket az értékesített jegyeket esetünkben közvetített szolgáltatásba könyveltük (hiszen szolgáltatási lehetőséget biztosít), és az általunk egyesületünk részére megvásárolt nyugtatömböt állítottunk ki erről, az általunk átvett ellenértékről. Kérdésként merült fel az egyesületnél, hogy a MOHOSZ területi jegy már önmagában nyugta, ennek átadása a horgász részére elegendő bizonylat a pénz átvételére. Ez a területi jegy azonban nem a mi bevételünk, mivel azt a tömbpéldánnyal együtt visszaadjuk a MOHOSZ-nak, és erről az értékesítésről mi kapunk egy számunkra könyvelhető költségszámlát. A saját értékesítési bevételünkről pedig véleményem szerint nincs bizonylat (csak költségszámla). A MOHOSZ jegyeket úgy kezeljük, mint elszámolásra átvett "értékpapirokat", és annak értékesítési bevételét saját nyugtánkon bizonylatoljuk. Kell-e erről nekünk bevételi nyugtát kiállítani, ahogy eddig tettük? Köszönettel: Veres Ilona

Személyi jövedelemadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi a kérdésem. Milyen ügyletnek minősül, ha egy magánszemély a saját ingatlanán horgászjegyet árul? Minősülhet ez ingatlan-bérbeadásnak? Például, ha a tulajdona egy horgászház? Vagy ha a horgászhelyére árusít horgászjegyet? Köszönöm a válaszát előre is és boldog új évet!

Drágulnak a balatoni horgászjegyek Cikk

Átlagosan tíz százalékot meghaladó mértékben emelkedik jövőre a balatoni horgászjegyek ára – közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója csütörtökön Gyenesdiáson.

Tudnivalók a horgászkártyáról Cikk

2019. január 1-jétől a horgász regisztráció elvégzését követően a papíralapú horgász igazolványt felváltotta a Magyar Horgászkártya. Idén már ez a kártya szükséges ahhoz, hogy Magyarország vizein horgászni lehessen – írja honlapján a Magyar Országos Horgászszövetség.

Kötelező a horgászjegy, korlátozott kifogható halmennyiségek – figyelmeztet a Nébih Cikk

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ismételten felhívja a horgászok figyelmét arra, hogy Magyarországon nincs olyan vízterület, ahová nem szükséges állami horgászjegyet váltaniuk a horgászati tevékenységhez. Az állami horgászjegyen túl területi engedély megváltása is kötelező. Fontos változás, hogy éves területi engedéllyel a naponta kifogható darabszámmal is védett halfajokból évente összesen legfeljebb 100 darab fogható ki az adott vízterületből.

Ne dőljön be a reklámnak: szinte mindenütt kötelező az állami horgászjegy! Cikk

A NÉBIH felhívja a horgászok figyelmét, hogy Magyarországon horgászati tevékenység kizárólag állami horgászjegy birtokában folytatható. A nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken – ideértve a hazai horgásztavak túlnyomó többségét – a horgászjegy kiváltása kötelező, annak elmulasztása pedig súlyos szankciókat von maga után. A vonatkozó jogszabályok ismeretének hiánya senkit sem mentesít az előírások betartása alól.

Horgászjegy Kérdés

Kedves Szakértők! Szeretném a segítségüket kérni annak eldöntésében, hogy egy horgásztónál kiadott napijegyek, bérletek alkalmasak lehetnek-e a hagyományos nyugta kiváltására? A jegyek tartalmilag megfelelnek az áfatörvény előírásainak. A 23/2014 NGM-rendelet 4. paragrafusában foglaltak azonban elbizonytalanítottak, a rendeletben részletezett, az adóigazgatási alkalmasság többi feltételének szintén megfelelnek a jegyek. Hogyan lehet ezt teljes bizonyossággal eldönteni, hogy nem szükséges még külön nyugtát is kiállítani minden egyes napijegy értékesítése mellé? Köszönöm válaszukat!

Jó hír a horgászoknak Cikk

Csütörtöktől ismét kifogható a ponty, a garda, a domolykó, a jászkeszeg, a szilvaorrú keszeg, a paduc és a márna, de a kősüllő, a harcsa és a compó horgászata továbbra is tilos – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Így horgászhat legálisan Cikk

Horgászna? Ne felejtse el kiváltani horgászjegyét! A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény értelmében Magyarországon halgazdálkodási vízterületeken jogszerűen az foghat halat, aki halfogásra jogosító okmányokkal rendelkezik.

Pénztárgép horgásztónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. horgásztavat üzemeltet. Haleladás nincs. Háromféle horgászjegyet lehet vásárolni. Napi jegy és éjszakai jegy, amiben sikeres horgászat eredményeként hazavihető 1 darab nemes hal és 3 kilogramm egyéb hal. A sportjegy megvásárlása csak horgászatra jogosít. Van továbbá egy darab faház, amit esetenként ki lehet bérelni, 1-2 napra. Kell-e pénztárgépet használnia a bt.-nek? Jelen pillanatban a jegyekről nyugtát, a házbérlésről pedig számlát ad. Helyes-e ez ebben az évben? Mi lesz a teendő január 1-jétől? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Szabóné Tóth Adrienn

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tanulószerződés esetén törvényes távollét

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Közvetítő által kiállított vevői számla

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Tagi kölcsön utáni kamat

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs